Beneški zlati lev francoskemu filmu L'evenement v režiji Audrey Diwan

11.09.2021 21:05
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
epa09462252 French director Audrey Diwan holds the Golden Lion award for her movie 'L'Evenement' during the closing ceremony of the 78th annual Venice International Film Festival, in Venice, Italy, 11 September 2021. The 78th edition of the festival runs from 01 to 11 September 2021. EPA/ETTORE FERRARI (foto: Ettore Ferrari)
Ettore Ferrari

Zlatega leva za najboljši film na 78. mednarodnem filmskem festivalu v Benetkah je dobil francoski film L'evenement (Dogodek) v režiji Audrey Diwan. Srebrni lev, velika nagrada žirije, pa je na nocojšnji podelitvi pripadla italijanskemu filmu E' stata la mano di Dio v režiji Paola Sorrentina. Dogajanje zmagovalnega filma letošnje Mostre je postavljeno v 60. leta minulega stoletja v Franciji in pripoveduje zgodbo mlade ženske, ki tvega zapor, ko poskuša narediti splav.

Paolo Sorrentino
Reuters

Z veliko nagrado žirije ovenčani Sorrentinov avtobiografski film E' stata la mano di Dio (Bila je božja roka) pa je postavljen v Neapelj 80. let minulega stoletja in v ospredje postavlja odraščajočega fanta. Naslov filma se navezuje na legendarni gol z roko, ki ga je argentinski nogometaš Diego Maradona zadel na svetovnem nogometnem prvenstvu leta 1986.

epa09462253 New Zealand director Jane Campion acknowledges receiving the Silver Lion for Best Director for 'The Power of the Dog' during the closing ceremony of the 78th annual Venice International Film Festival, in Venice, Italy, 11 September 2021. The 78th edition of the festival runs from 01 to 11 September 2021. EPA/CLAUDIO ONORATI (foto: Claudio Onorati)
Claudio Onorati

Srebrnega leva za režijo je prejela novozelandska scenaristka, producentka in režiserka Jane Campion za film The Power of the Dog. Nagrado za scenarij je žirija namenila ameriški igralki, režiserki in scenaristka Maggie Gyllenhaal za film The Lost Daughter, ki ga je tudi režirala.

Penelope Cruz 
Claudio Onorati

Nagrado Coppa Volpi za najboljšo igralko je prejela Penelope Cruz za vlogo v filmu Madres paralelas režiserja Pedra Almodavarja, nagrado coppa volpi za najboljšega igralca pa je prejel John Arcilla za film On the Job: The Missing 8, ki ga je režiral Erik Matti.

Posebno nagrado žirije je prejel film Il Buco režiserja Michelangela Frammartina. Nagrado žirije Marcello Mastroianni za najboljšo novo mlado igralko ali igralca pa je prejel Filippo Scotti za vlogo v Sorrentinovem filmu E' stata la mano di Dio.

Filippo Scotti
EPA

V tekmi za zlatega leva je bilo letos 21 filmov. Ocenjevala jih žirija, ki ji je predsedoval z oskarjem ovenčani južnokorejski režiser Bong Joon-ho.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta