Zmagovalci Eme 2022: "To je znak, da se mladi vračajo v glasbo in da lahko to sceno razbijemo"

Denis Živčec Denis Živčec
20.02.2022 06:45

Zadnji kos pice pošiljamo v deželo, kjer so si pico izmislili. Skupina LPS, ki bo maja Slovenijo zastopala na Pesmi Evrovizije, pravi, da morajo najprej vse skupaj prespati in pustiti, da jih čustva dohitijo. Eme so se lotili z nizkimi pričakovanju in končali visoko.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
LPS: "Šli smo uživati in očitno nam je uspelo." 
Adrian Pregelj/RTVSLO

Kot strela z jasnega. Skoraj ga ni bilo junaka, ki bi si pred finalom Eme 2022 upal napovedati, da bo gladko zmagala skupina LPS. Pet dijakov, glasbenih zanesenjakov Gimnazije Celje - Center. Njihova retro zveneča skladbo Disko je prepričala žirante in televizijske gledalce. Najprej so zablesteli na Emi Freš, ki je v svoji šele drugi izvedbi že rodila zmagovalca, nato so osvojili še finalni izbor "prave" Eme. 

Po glasovanju strokovnih žirij so LPS bili le nekaj točk za Batista Cadillac (50), saj so dobili 43 točk. Po razglasitvi glasov telefonskega glasovanja pa so se povzpeli na vrh in na koncu zbrali 103 točke. Drugouvrščeni, Batista Cadillac (Mim pravil) so na koncu imeli 90 točk, tretjeuvrščena, duet BQL, pa 69, tik pred LUMO (68) in July Jones (62). Novico so zmagovalci sprejeli z vzklikom: "Nenormalno! Že vrsto let spremljamo Evrovizijo. To je znak, da gre mladina gor v glasbi. Hvala vsem za glasove." Ime skupine pomeni Last Pizza Slice. Zadnji kos pice. Najprej je nastala kratica, šele kasneje so ji pripisali dolgo ime.  

Kaj se je dogajalo na Emi 2022, preverite TUKAJ. 

Po zmagi je pevec skupine Filip Vidušin za Večer na vprašanje, kdaj se je zanetila iskra, ki je zdaj sprožila pravi evrovizijski požar, odgovoril: "LPS se je kot bend začel pred malo več kot tremi leti na Gimnaziji Celje - Center. Vmes je v zasedbi bilo veliko menjav, a ostali smo Gašper, Žiga in jaz, kasneje sta se nam pridružila še Zala in Mark, dobili smo se pred približno pol leta, teden ali dva kasneje pa že napisali Disko, kar se zdaj zdi zelo noro. Pobudo za sodelovanje na Emi Freš je dal Žiga, ki je velik oboževalec Pesmi Evrovizije. Predstavil nam je idejo, rekli smo: 'zakaj pa ne' in v vse skupaj odšli z zelo nizkimi pričakovanji. Želeli smo se samo pokazati ljudem in preveriti, ali jim je naša glasba všeč. Šli smo uživati in očitno nam je uspelo."

V časih, ko je digitalnega toliko vsega, njihova glasba zveni zelo analogno, retro. "Odvisno, kateri naš komad poslušate, a večinoma gre za analogni zvok. Odraščali smo s takšno glasbo in vsak je v skupino prinesel nek svoj glasbeni okus, kar nam pri ustvarjanju glasbe zelo pomaga, saj se pet ljudi odloča o tem, kaj nam je všeč, ne zgolj eden, Zato so naši komadi zelo različni. Od funky stvari, do bolj umirjenih komadov, ki jih prav tako znamo napisati. Ko je Žiga prvič začel igrati akorde, je Disko bila bolj jazzy balada v bossa nova ritmu, potem pa se je Gašper začel šaliti in skladbo začel igrati v disko ritmu. Bilo nam je tako zelo všeč, da smo komad v tem slogu dokončali," dodaja Filip. "Očitno je bilo gledalcem in žiriji všeč. Rad bi se zahvalil vsem, predvsem staršem, ki nas vedo podpirajo, pa Gimnaziji Celje - Center, ravnatelj Gregor Deleja je neverjeten, vedno nas podpira. Mislim, da je to znak, da se mladi vračajo v glasbo in da lahko sceno tudi razbijemo," pravi mladi pevec. So že dojeli, kako veliko breme so si naložili? Čaka jih oder, pred katerim se tudi glasbenikom z neprimerno več kilometrine tresejo kolena. "Ni nas še zadelo, ko pa bomo prespali, nas bodo čustva dohitela. Evrovizijo vsako leto spremljamo, ta ogromen oder in na njem toliko dobre glasbe, kar je najpomembnejše. Res je vse skupaj neverjetno," je povedal takoj po zmagi. Je kdo od članov, najstnikov sploh že bil kdaj v disku? "Za ostale ne vem, sam sem že bil, no, v bistvu je to bil bolj klub. Zelo glasna glasba, zelo svetle luči," odvrne Vidušin. O tem, kako bo videti njihov evrovizijski nastop, pa LPS še niso razmišljali. 

Adrian Pregelj

Skupino LPS  poleg Vidušina sestavljajo še 18-letni Gašper Hlupič (bobni), 19-leni Mark Semeja (električna kitara), 17-letna Zala Velenšek (bass kitara, tenor in alt saksofon) in 19-letni Žiga Žvižej (elektronske klaviature). Nastala je decembra 2018 v glasbeni sobi Gimnazije Celje center. Člani skupine so tudi avtorji besedila in glasbe za skladbo, pri aranžmaju pa je sodeloval še Jakob Korošec. Z nastankom je projekt prispeval k bogati kulturni podobi šole, hkrati pa je dijakom nudil svobodo pri ustvarjanju in igranju. So aktualni zmagovalci Centrovizije, na kateri so se predstavili s svojo prvo avtorsko skladbo Nepravilnosti. Na ljubljanskem natečaju Špil liga – prva liga dijaških bandov so se uvrstili v finale, izbrani so bili tudi med top tri finaliste žalskega natečaja Stresi oder in med top 15 skupin na mariborskem Šourocku.

Emo 2022 sta vodila Melani Mekicar in Bojan Cvjetićanin. Slednji je z Majo Keuc Amayo odpel aktualno evrovizijsko zmagovalko Zitte e buoni, kar je brez dvoma bila najbolj seksapilna senzacija večera in ne manjka tistih, ki vpijejo, da bi morali v Torino poslati kar to vročo dvojico.

Po zmagi razvpite skupine Måneskin Pesem Evrovizije letos gosti Italija. V Torinu bodo evrovizijske luči v olimpijski hokejski areni PalaOlimpico najmočneje žarele 10., 12. in 14. maja. Sloveniji je žreb določil prvo polovico prvega polfinala. Nastopilo bo 41 držav, prireditev pa bo potekala pod sloganom Zvok lepote.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta