(VIDEO) Retro senzacija na Emi: Slovenijo bo na Pesmi Evrovizije 2022 zastopala skupina LPS

Denis Živčec Denis Živčec
19.02.2022 22:00

V prvi polovici prvega polfinalnega evrovizijskega večera bo 12. maja v Torinu Sloveniji mesto v finalu poskušala priboriti skupina LPS. Zmagovalno skladbo so izbrali gledalci in kar pet žirij. Ne manjka pa tistih, ki bi v Italijo poslali kar Bojana Cvjetićanina in Amayo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
LPS so najprej zablesteli na Emi Freš, zdaj so osvojili še vozovnico proti Torinu.
Adrian Pregelj

Slovenija je izbrala. Na majski Pesmi Evrovizije nas bo maja zastopala povsem sveža petčlanska celjska dijaška skupina LPS (Last Pizza Slice) z retro zvenečo skladbo Disko, ki se je na Emo 2022 uvrstila z Eme Freš. S tem se je razpletel tudi eden najbolj nepredvidljivih izborov Ema v zgodovini sodelovanja naše države na največjem evropskem glasbenem tekmovanju.

Avtorji skladbe Disko so Filip Vidušin, Žiga Žvižej, Gašper Hlupič, Mark Semeja, Zala Velenšek, pri aranžmaju pa je sodeloval še Jakob Korošec.

LPS
Adrian Pregelj

V finalu izbora letošnje Eme, ki je potekala v Studiu 1 TV Slovenija, so nastopili pevka Anabel s pesmijo Tendency, Stela Sofia s Tu in zdaj, zasedba Manouche s skladbo Si sama?, pevka Leya Leanne s pesmijo Naked in dvojec BQL, ki se je tokrat predstavil s skladbo Maj.

Glasbenik Gušti se je s pevko Leyre oz. Gušti feat. Leyre predstavil s pesmijo Nova romantika, July Jones je zapela Girls can do anything, David Amaro pesem Še vedno si lepa, Skupina LPS je izvedla skladbo Disko, pevec Hauptman pa skladbo Sledim. Duet Luma je nastopil s pesmijo All in, zasedba Batista Cadillac pa s pesmijo Mim pravil.

Po glasovanju strokovnih žirij so LPS bili le nekaj točk za Batista Cadillac (50), saj so dobili 43 točk. Po razglasitvi glasov telefonskega glasovanja pa so se povzpeli na vrh in na koncu zbrali 103 točke. Drugouvrščeni, Batista Cadillac (Mim pravil) so na koncu imeli 90 točk, tretjeuvrščena, duet BQL, pa 69, tik pred LUMO (68) in July Jones (62).

Po koncu glasovanja žirij je vodila skupina Batista Cadillac. Gledalci so največ točk namenili LPS. Po glasovanju strokovnih žirij so bili le nekaj točk za Batista Cadillac (50), saj so dobili 43 točk. Gledalci pa so jim namenili največ glasov, tako da so postali tudi končni zmagovalci. "To je 'nenormalno'. Že vrsto let spremljamo Evrovizijo. To je znak, da gre mladina gor v glasbi. Hvala vsem za glasove," so dejali takoj po zmagi.

Batista Cadillac
Adrian Pregelj/rtv Slo

Najbrž se sprašujete, kdo so LPS. Skupina je nastala decembra 2018 v music roomu Gimnazije Celje - Center. Z nastankom je projekt prispeval k bogati kulturni podobi šole, hkrati pa je dijakom nudil svobodo pri ustvarjanju in igranju. So aktualni zmagovalci Centrovizije, na kateri so se predstavili s svojo prvo avtorsko skladbo Nepravilnosti. Na ljubljanskem natečaju Špil liga – prva liga dijaških bandov so se uvrstili v finale, izbrani so bili tudi med top tri finaliste žalskega natečaja Stresi oder in med top 15 skupin na mariborskem Šourocku.

Gostitelja večera sta tudi tokrat bila Melani Mekicar in Bojan Cvjetićanin. Slednji je z Majo Keuc Amayo odpel aktualno evrovizijsko zmagovalko Zitte e buoni, kar je brez dvoma bila največja in najbolj seksapilna senzacija večera in ne manjka tistih, ki vpijejo, da bi morali v Torino poslati kar to vročo dvojico.

V velikem finalu se je najprej predstavilo vseh 12 izvajalcev. Sledilo je 10-minutno telefonsko glasovanje. Poleg telefonskega glasovanja je točkovanje opravilo tudi pet petčlanskih žirij, to so: žirija glasbenih izvajalcev (pevci in drugi izvajalci), žirija glasbenih ustvarjalcev (avtorji glasbe, besedil, aranžmajev) in producentov, radijska žirija (radijski uredniki in redaktorji, novinarji, voditelji), televizijska žirija (uredniki, voditelji, režiserji, koreografi, oblikovalci celostne podobe) in žirija kluba ljubiteljev evrovizijske popevke (člani Kluba ljubiteljev evrovizijske popevke OGAE Slovenija).

Luma, Ema 2022
Adrian Pregelj/rtv Slo

Zmagovalna skladba je billa določena na podlagi telefonskega glasovanja in glasovanja petih žirij v razmerju 50 : 50.

V Miklavžu naj bi nastopila člana glasbenega dueta BQL - Rok in Anej Piletič.
Adrian Pregelj

Letošnji izbor Ema je potekal v treh delih - dvema predizboroma 5. in 12. februarja je sledilo še finale. Na vsakem predizboru je nastopilo po osem uveljavljenih glasbenikov in po dva zmagovalca Eme freš. Iz vsakega predizbora se je v finalni izbor uvrstilo šest skladb - tri po telefonskem glasovanju in tri po glasovanju žirije. V finalnem izboru se je tako predstavilo 12 skladb.

July Jones
Adrian Pregelj/rtv Slo

Po zmagi razpite skupine Måneskin  Pesem Evrovizije letos gosti Italija. V Torinu bodo evrovizijske luči v olimpijski hokejski areni PalaOlimpico najmočneje žarele 10., 12. in 14. maja. Sloveniji je žreb določil prvo polovico prvega polfinala. Nastopilo bo 41 držav, prireditev pa bo potekala pod sloganom Zvok lepote. Prireditev bo povezovala zvezdniška trojica Alessandro Cattelan, Laura Pausini in Mika.

Gušti feat. Leyre
Adrian Pregelj

Lani je barve Slovenije v Rotterdamu zastopala Ana Soklič s skladbo Amen. Obtičala je v polfinalu. 

Hauptman
Adrian Pregelj
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta