Počilo med opozicijskima poslancema. Han: Z ljudmi, ki me žalijo kot kolaboranta, ne želim sodelovati

Ž.V.
30.09.2020 10:43
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Odločanje o dveh pomembnejših zakonih za prihodnost Slovenske vojske je včeraj poglobilo razpoke v opoziciji. Še pred glasovanjem o spremembi zakona o obrambi sta se sprla vodja poslanske skupine SD Matjaž Han in poslanec Levice Miha Kordiš. "To je zakon, ki potrebuje dvotretjinsko večino. Državljanke in državljani, gospe in gospodje. Če bi opozicija držala skupaj, bi ta škodljiv zakon proti vojakom, ki legalizira kadrovsko korupcijo, lahko zrušili, pa ga ne bomo. Veste, zakaj? Ker Socialni demokrati kolaborirajo s fašistoidno vlado Janeza Janše, zato, da legalizirajo kadrovsko korupcijo v Slovenski vojski," je Kordiš navrgel.

Han pa mu je odvrnil: "Jaz s takšnimi ljudmi, ki žalijo mene kot kolaboranta, njih fašiste, ne želim sodelovati. Ne želim sodelovati." Potem ko ga je državni zbor z aplavzom podprl, je nadaljeval: "In zaradi mene sem lahko jutri na vseh portalih. Jaz živim v tej naši državi in za mene so vsi enaki. Če ne znam z argumentom povedati, da imaš nekaj narobe, ne bom nobenega v življenju žalil." Od Kordiša je zahteval, naj se poslanski skupini Socialnih demokratov opraviči, "da smo kolaboranti in tudi drugim, da so fašisti", a je poslanec Levice nadaljeval z ostrimi besedami, zato mu je predsednik državnega zbora Igor Zorčič na koncu besedo vzel in mu izrekel opomin. 

Gre pa besedni spopad poslancev jemati tudi v luči nenehnih namigovanj, da si opozicijske SAB, SD, Levica in LMŠ prizadevajo za vzpostavljanje projektne vlade, pri čemer ni povsem jasno, kako bi lahko v takšnih odnosih našli skupno rešitev, kaj šele kasneje kot partnerji v vladi tvorno sodelovali.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta