Opozicija pozivala proti imenovanju Cerjaka v nadzorni svet STA, državni zbor je imenovanje potrdil

M.R.
29.09.2020 15:28

Opozicijske stranke LMŠ, SD, Levica in SAB proti izvolitvi Radovana Cerjaka v nadzorni svet Slovenske tiskovne agencije (STA). A zvečer so poslanke in poslanci s 47 glasovi za in 35 proti njegovo imenovanje potrdili.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Odvetnik Radovan Cerjak 
Tit Košir

Odvetnika Radovana Cerjaka so po predlogu vlade v nadzorni svet STA imenovali do 11. decembra 2023, omenjene opozicijske stranke pa menijo, da gre za neprimernega kandidata, zato ostale parlamentarne stranke pozivajo, naj ne izglasujejo njegovega imenovanja. 

"Ugotavljamo, da kandidat ne izpolnjuje niti strokovnih pogojev niti etičnih meril za imenovanje predstavnika ustanovitelja v nadzornem svetu STA. Izmed zahtevanih razpisnih pogojev kandidat ne izpolnjuje pogoja delovnih in vodstvenih izkušenj na področju, ki zagotavljajo ustrezna znanja in izkušnje za opravljanje funkcije nadzora STA," so zapisali v pozivu. 

Hkrati so stranke opozarjale, da se odpira tudi vprašanje konflikta interesov, saj "da Cerjak redno sodeluje z Novo24, Demokracijo in drugimi mediji, ki so povezani z največjo koalicijsko stranko, ter nastopa v vlogi odvetnika le-teh v pravnih postopkih"

Zapisali so še, da Cerjak "javno izraža nestrpne poglede do človekovih pravic, manjšin, istospolno usmerjenih, socialnih delavk, javno blati ugledne profesorje, dekane fakultet, častne meščane in napada sodstvo". 

Poziv so podpisali vodje poslanskih skupin omenjenih strank, Maša Kociper, Brane Golubović, Matjaž Han in Matej T. Vatovec. Pri tem so tudi zapisali, da je Cerjak ideološko močno obeležen z vladajočo stranko SDS, ki da hoče z njegovo postavitvijo po svoji meri prikrojiti medijski prostor. Poudarili so še, je Cerjak zaščitil uslužbenca notranjega ministrstva, ki je zapisal, da so slovenski centri za socialno delo "leglo feministk, zafrustriranih žensk in poženščenih beta fantkov".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta