(VIDEO) Feministični ruski evrovizijski predstavnici grozijo nacionalisti, veterani in zveza pravoslavnih žensk

D.Ži
19.03.2021 11:00
Pevki in borki za človekove pravice Maniži, ki naj bi maja Rusijo zastopala na Pesmi Evrovizije v Rotterdamu s skladbo Rusinja, zdaj za vrat dihajo domoljubne organizacije, prepričane, da pokopava temelje ruske kulture.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Maniža je postala nova žrtev lova na evrovizijske čarovnice. 
Profimedia

Medtem ko letošnji ciprski evrovizijski predstavnici domači skrajni desničarji grozijo z zažigom, ker v svoji skladbi omenja hudiča, so se na rusko pevko Manižo spravili nacionalisti, veterani, samooklicani domoljubi in zveza pravoslavnih žensk. 

Pevka tadžikistanskih korenin, sicer znana borka za človekove pravice in enakopravnost žensk, v skladbi Rusinja slavi moč ruskih žensk in opozarja na seksizem v državi. Aktivistka tudi za pravice LGBT skupnosti je te dni zasuta s ksenofobnimi in seksističnimi žaljivkami, ki so se vsule, potem ko je s pomočjo glasovanja gledalcev postala nova ruska evrovizijska predstavnica. 

Ruska preiskovalna komisija, organ, ki je sicer zadolžen za najtežje zločine, je v četrtek sporočila, da je prejela tožbo v zvezi z njeno skladbo. Tožniki trdijo, da se v besedilu nahajajo "nezakonite besede". Primer bodo preučili. V torek je zveza vojnih veteranov, v dogovoru z notranjim ministrstvom in varnostnimi službami, komisijo v javnem pismu pozvala, naj sproži kazenski postopek.

Organizacija med drugim ocenjuje, da pevka spodbuja politične napetosti in sovražnosti med Rusi in Tadžiki. Združenje pravoslavnih žensk je v četrtek v odprtem pismu zapisalo, da "videz pevke na odru žali in grobo ponižuje ruske ženske". Menijo, da se pesem "posmehuje ruski duhovnosti in kulturi, hkrati vzbuja sovražnost do moških in s tem ruši temelje tradicionalne družine".

Ideološko povezanih zapletov je letos na Evroviziji kar nekaj. Ta mesec je zveza EBU zavrnila belorusko evrovizijsko skladbo in zagrozila, da bo državo diskvalificirala, če ne bo skladbe spremenila ali izbrala nove. Gre za skladbo skupine, ki se že mesece posmehuje beloruskim protivladnim protestnikom in poveličuje diktatorja Aleksandra Lukašenka. Pesem skupine Galasy ZMesta vsebuje besede, kot so "naučil vas bom" in med vrsticami poveličuje režim

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta