(VIDEO) LPS blesteli na odprtju Evrovizije: Tako so se odzvali na njihov prihod, slišali smo nekaj sočnih komentarjev

Denis Živčec Denis Živčec
09.05.2022 08:00

Na spektakularnem vrtu palače Venaria ob Torinu je potekala najbolj ekscentrična turkizna preproga na svetu. Mimo zbranih so se v svoji najbolj zloščeni različici sprehodili tudi LPS. Nocoj bodo peli za žirije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Šik in zloščeni v nulo! LPS na turkizni preprogi Pesmi Evrovizije 2022.
EBU/ANDRES PUTTING

Pesem Evrovizije 2022 je uradno odprta! To je naznanil tradicionalni mimohod 40-ih delegacij po rdeči preprogi, ki na Evroviziji v resnici skoraj nikoli ni rdeča. Letos je bila turkizna, dogodek pa eden najbolj šarmantnih doslej. Italijani so po nizu težav in zapletov dokazali, da naravnega smisla za organizacijo nimajo, v občutku za estetiko pa jih ne prekaša nihče. Brez dvoma narod ljubimcev in umetnikov, glede Evrovizije pa je najbrž povsem dovolj, če se z njeno izvedbo spopadejo zgolj vsake toliko. Turkizno preprogo so položili na pravljično lepem vrtu megalomanske palače Venaria blizu Torina. Leto 1675 se je srečalo z brutalno barvitostjo evrovizijske maškarade 2022. 

LPS so v Torinu z mislimi tudi pri šoli. 
EBU/ANDRES PUTTING

No, frekvenca gostovanja največjega svetovnega glasbenega izbora pri naših zahodnih sosedih se utegne kmalu povečati, saj je Italija tudi letos med favoriti. Italijanska predstavnika Mahmood in Blanco sta v Torinu velika zvezdnika in ni ga, ki se z njima ne bi želel fotografirati. Njuno pretresljivo lepo balado Brividi, Mravljinci, zna večina na pamet, fanta veljata tudi za prava seks simbola. Blanco deško simpatičen in navihan, Mahmood precej zadržan, nekoliko samovšečno aroganten, a to držo zna nositi.

Kako so LPS pristali sredi evrovizijskega kaosa: Nedelujoča scena, bizarni zapleti in razočarani oboževalci

Njegova oprava s turkizne preproge je šla v zgodovino, saj je nosil voluminozno rožnato hlačno krilo, opazne in visoko navzgor potegnjene spodnje hlače ter odpet črn suknjič, ki je razgaljal njegove učbeniško izklesane trebušne mišice, kar mu je zagotovo prineslo kak dodaten glas. Evrovizijska izkušnja iz Tel Aviva, kjer je prepeval skladbo Soldi in z njo bil drugi, ga je naučila, kako se dobro lobira za točke.

Italijana Mahmood in Blanco sta v Torinu prava superzvezdnika in se tako tudi obnašata. 
EBU/ANDRES PUTTING

Nasploh smo na peturni otvoritvi festivala videli kar nekaj odpetih suknjičev in srajc, razgaljenih trebuhov, tipov v petkah in dramatičnih modnih podvigov. Srbkinja Konstrakta, ki v svoji skladbi Corpore Sano kritizira srbski zdravstveni sistem, ki pozablja na umetnike, je sledila svojemu verzu "Kakšna je skrivnost zdravih las Meghan Markle?", ter se uredila v slogu nepriljubljene vojvodinje.

Konstrakta iz Srbije je stavila na eleganco Meghan Markle, ki jo tudi omenja v svoji cinični skladbi.
EBU/ANDRES PUTTING

Računa na kar nekaj glasov iz Slovenije, saj ji oboževalcev pri nas ne manjka. Španska predstavnica Chanel je nosila čudovito kreacijo, ki jo je navdihnil flamenko, še korak dlje je šla provokativna Albanka Ronela Hajati, ki je svoj škatlasti klobuk dopolnila z mavričnim trakom. Ko je med vajami v dvorani Pala Olimpico na odru simulirala masturbacijo, so jo organizatorji udarili po prstih in svoj nastop je morala narediti družinam bolj prijazen. Da, celo na Evroviziji. 

Po dolgi turkizni preprogi se se sprehodili tudi LPS, slovenski predstavniki, ki veljajo za nekakšne ljubljenčke letošnjega izbora. Šik, zloščeni in šarmantno zadržani. So najmlajši predstavniki in verjetno najmlajši bend, ki je kadarkoli stal na evrovizijskem odru. Kombinacija resnosti, ki jo tu in tam preseka val najstniške navihanosti, se oboževalcem in novinarjem zdi ljubka, tudi to, kako sredi evrovizijskega cirkusa poudarjajo, da imajo šolske obveznosti. Njihovi veliki oboževalci so med drugim člani latvijske skupine Citi Zeni, ki so na preprogi delček skladbe Disko celo odpeli. Sami sicer pojejo o tem, da bi morali uživati več solate. Nasploh smo novinarji ob preprogi slišali kar nekaj komentarjev na račun Slovenije. "Moja hči je zaljubljena v njih, danes stoji ob preprogi in čaka, da se z njimi fotografira. Žalostna je, ker ji ni uspelo najti slovenske zastave, da bi jim z njo pomahala," je povedala Italijanka, ki na Evroviziji dela kot prostovoljka. Navdušen na LPS je tudi britanski predstavnik, ko so iz zvočnikov zazveneli prvi takti skladbe Disko, pa so mnogi začeli poplesovati. 

Albanija letos stavi na provokativnost. 
EBU/ANDRES PUTTING

Za LPS se svet s potencialno neuvrstitvijo v finale ne bo podrl, želijo si seveda priti čim dlje. "Seveda bi bili veseli, če se uvrstimo v finale, a nam je glavna stvar, da uživamo. Za vse nas bo to ostala nepozabna izkušnja, ki nam je dala tudi veliko izkušenj za našo glasbeno kariero," so nam povedali ob turkizni preprogi. Tudi nekaj poznanstev smo spletli. "Z Islandkami smo v istem hotelu, z njimi smo se veliko pogovarjali, tudi med promocijo v Amsterdamu smo jih spoznali kar nekaj, tudi Sama iz Velike Britanije, ki nam je dal nekaj dobrih nasvetov. Vsi so zelo prijazni in med nami vlada pozitivno vzdušje," so dodali. Se bo spletlo kakšno glasbeno sodelovanje? "Najprej bo treba šolo končati, potem pa se osredotočiti na prihajajoče glasbene projekte," so sklenili naši predstavniki. 

Norveški volkovi ne govorijo. Bojda se še niso naučili. 
EBU/ANDRES PUTTING

Posebno vzdušje je zavladalo, ko so se po turkizni preprogi sprehodili ukrajinski predstavniki in, sodeč po stavnicah, največji favoriti za zmago. Vzdušje se je zresnilo, ljubezen, ki so jim jo zbrani namenili, je bilo moč čutiti v zraku. Govorili so o vojni v svoji domovini in delili rožnate ribiške kape z imenom skupine Kalush Orchestra.

Kalush Orchestra iz Ukrajine. Največji favoriti prireditve. Torino jih je objel z ljubeznijo. 
EBU/ANDRES PUTTING

Kako daleč bo njihova ukrajinskim materam posvečena skladba Stefania prilezla med mešanico sočutja in resničnega navdušenja, bomo videli kmalu. 

Avstralska drama z veliko perja. 
EBU/ANDRES PUTTING

Vaje tečejo in na ponedeljkovi večerni generalki bodo svoje glasove nastopajočim prvega polfinala že namenili žiranti. Gledalci boste to lahko naredili v torek, ob 21.00 na TV Slovenija 2, kjer bo vaš gostitelj Andrej Hofer. Stavci si niso enotni. Nekateri vidijo Slovenijo na samem dnu, drugi nekje na polovici in v finalu. Prav nič ni nemogoče. To je Pesem Evrovizije v Torinu. 

Turkizna preproga je potekala pred spektakularno savojsko graščino. 
EBU/ANDRES PUTTING
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta