(FOTO in VIDEO) Na protestu tudi oče pokojne 20-letnice. Protestniki s Trga republike do predsedniške palače, nato ohromili promet v Ljubljani

29.09.2021 13:20
V Ljubljani so se spet zbrali nasprotniki vladnih ukrepov za zajezitev epidemije in zanikovalci covida-19. Protestnike, prejšnjo sredo se jih je v prestolnici zbralo okoli deset tisoč, je na shod tudi tokrat pozval neuradni organizator protestov Zoran Stevanović.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Protestniki so se s Trga republike podali pred predsedniško palačo, kjer so namenili nekaj vzklikov predsedniku Borutu Pahorju, nato pa so se podali na ceste in ohromili promet. 

Zoran Stevanović je nagovoril protestnike in dejal, da je "bilo dovolj PCT-jev, korupcije in tiranije". Množica je ob tem vzklikala: "Janša, dol!"

Sicer pa se je današnjega protesta udeležil oče pokojne 20-letnice, ki je umrla po cepljenju. "Katja se je cepila, da bi dobila svobodo. Govorijo samo o odstotkih. Moja Katja ni bila procent, ona je bila moja Katja," je sporočil. Protestniki so vzklikali: "Morilci! Morilci!" Očeta so legitimirali policisti, neuradno naj bi preverjali, ali je oborožen.

Medtem so se protestniki obregnili tudi ob izjavo Mateja Lahovnika, ki je pred dnevi na Twitterju zapisal: "Vojak, ki zavrača cepljenje, sporoča, da mu gladko dol visi za vse okoli njega in nima v vojski kaj početi, ker če ne upošteva, stroke tudi ukazov nadrejenih v vojni ali ob nesrečah ne bo upošteval."

Napovedani protestni shod poteka na ograjenem Trgu republike. "Oblast izvaja državni udar. Drugega izhoda več nimamo, kot da blokiramo Slovenijo in jo tako zaščitimo. Samo tako lahko še zaščitimo nas in naše otroke," je v videoposnetku na profilu stranke Resni.ca na družbenem omrežju Facebook poudaril Zoran Stevanović, sicer kranjski mestni svetnik in nekdanji kandidat za župana Kranja.

Stevanović: Oblast vas je prodala

Odloke, ki jih je za zajezitev covida-19 sprejela vlada Janeza Janše, je Stevanović označil za mučiteljske, protiustavne in nezakonite: "Vlada v tem trenutku uvaja državni udar, vsi odloki, ukrepi in PCT pogoji so nezakoniti in protiustavni. Oblast vas je prodala." Ob tem je izrazil nasprotovanje noveli zakona o nalezljivih boleznih. Če bi jo državni zbor v prihodnosti potrdil, bodo po njegovih besedah takoj začeli z aktivnostmi za zakonodajni referendum. Janševo vlado je ob tem pozval, naj odstopi.

Spomnimo, prvi protesti nasprotnikov ukrepov za zajezitev covida-19 in zanikovalcev virusa, ki so potekali 16. septembra in ki se jih je udeležilo približno osem tisoč ljudi, so se sprevrgli v nasilje. Demonstranti so proti državnemu zboru metali prižgane bakle, granitne kocke in steklenice, policija pa je na to odgovorila z uporabo solzivca, vodnim topom in penastimi naboji. V izgredih je bilo poškodovanih več policistov in poslopje parlamenta, možje v modrem pa so pridržali nekaj ljudi.

Policija: Zoper morebitne kršitelje bomo ukrepali

Z ljubljanske policijske uprave so sporočili, da današnji protestni shod ni prijavljen na policijski postaji ali upravni enoti, kot to določa zakon o javnih zbiranjih: "Za udeležence to pomeni, da ni organizatorja, ki bi že v naprej poskrbel za varnostne ukrepe, kot je na primer rediteljska služba. Kljub temu je policija že opravila razgovore z določenimi osebami, ki so v javnosti pozivale k udeležbi na tem neprijavljenem shodu, ter jih pozvala k spoštovanju določil zakona o javnih zbiranjih."

Udeležence protesta so pozvali, naj spoštujejo navodila policistov: "Naloga policije je zagotavljanje varnosti. Tako bo tudi v tem primeru. Policija pa bo zoper morebitne kršitelje ukrepala." Zaradi zagotovitve varnosti bo po njihovih navedbah omejeno gibanje oziroma promet na Šubičevi ulici in ostalih ulicah v središču mesta. Območje shoda bo videonadzorovano, na policiji pa ljudi opozarjajo, da naj na shod ne prinašajo nevarnih predmetov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta