Kacin sporočil, kako bomo preživljali božične praznike: Druženje bo mogoče, a pod določenimi pogoji. Kaj pa silvestrovo?

A.L.
19.12.2020 15:59
Vlada je sprejela načrt ukrepov, ki bo veljal med prazniki, pod pogojem, da se bodo epidemiološke razmere izboljševale, je na novinarski konferenci sporočil vladni govorec Jelko Kacin. Kot pravi, bo od ponedeljka med statističnimi regijami z manj ostrimi protikoronskimi omejitvami tudi primorsko-notranjska.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nebojša Tejič/sta

Vladni govorec je sporočil, da so današnji epidemiološki podatki spodbudni, kar nas navdaja z upanjem, da bodo ukrepi, ki jih je vlada sprejela, učinkoviti. "Število potrjenih primerov se glede na prejšnji teden znižuje že sedmi zaporedni dan." Okužbe po občinah ne razkrivajo novih žarišč. 32 primerov so včeraj potrdili v Celju, 24 v Črnomlju in v Krškem, 33 pa v Kopru. V Šentjurju je bilo 28 okužb, v Velenju 21, v Škofji Loki 20, v Zagorju ob Savi 23. V Ljubljani je bilo včeraj 142 novih okužb, v Mariboru pa 84.

Kacin je sporočil, da je glede na opazno izboljšanje vlada RS sprejela nekaj odločitev, vezanih na ureditev obstoječih ukrepov. Natančno so preučili razmere, tudi v sosednjih državah in v Evropi. Situacija tam je slaba, ugotavlja vladni govorec, številne med njimi bodo za čas praznikov sprejele strožje ukrepe oziroma bodo ti začeli veljati po božiču.

Načrt ureditve, ki je bil sprejet na današnji seji velja za božične praznike. Za novoletne praznike pa le, če bodo epidemiološke razmere to dopuščale in se ne bodo v tednu med božičem in novim letom poslabšale.

Vlada poziva delodajalce, naj se, če je možno, odločijo za kolektivni dopust od 24. decembra do 10. januarja. Organi državne uprave v tem času opravljajo samo najnujnejše aktivnosti.

24. in 25. decembra ter v primeru stabilne ali izboljšane epidemiološke situacije tudi 31. decembra 2020 in 1. januarja 2021 velja možnost stika z osebami največ iz dveh gospodinjstev, maksimalno šest odraslih oseb na zasebnih površinah. Otroci do 15. leta so pri tem izvzeti. 24. decembra od 12. ure do 25. decembra do 20. ure ter 31. decembra od 12. ure do 1. januarja do 20. ure ne veljajo omejitve gibanja med občinami in regijami. Vlada ob tem ponovno poziva vse, da zmanjšajo stike že v dneh pred božičem in v tednu po novem letu. "To je čas, ko naj bi bili v svojem mehurčku, v svojem krogu, ko bi morali stike omejiti, da ne pride do ponovne ekspanzije virusa in večjega obolevanja. Vsem, ki se bodo družili s člani drugih gospodinjstev svetujemo, da se po obiskih samoizolirate."

Kacin je povedal še, da prepoved zbiranja na javnih površinah ostaja tudi med prazniki, prav tako v veljavi ostaja policijska ura. Velja tudi prepoved prodaje in uporabe pirotehnike in prirejanja ognjemetov.

Ob tem pa znova poudarek - vse to bo mogoče le pod pogojem, da se epidemiološke razmere ne bodo poslabšale. 

Od 4. januarja se načrtuje tudi testiranje vseh učiteljev s hitrimi testi

Eden od ukrepov zadeva tudi odlok o začasni prepovedi prodaje in ponujanja blaga in storitev potrošnikom. Storitvene dejavnosti, kjer se ni moč izogniti vsem tesnim stikov, se bodo od 24.decembra do 4. januarja zaprle. Če se situacija ne bo izboljševala, to velja do 10. januarja. Izjeme so prodajalne z živili in osebno nego, lekarne, medicinski pripomočki, kmetijske prodajalne, bencinski servisi, finančne storitve, pošta, dostava, dimnikarstvo, individualne svetovalne in terapevtske storitve, osebni prevzem blaga in hrane razen alkohola. Konzumiranje hrane in pijače na javnih površinah ni dovoljeno.

Kot je sporočil Kacin, šole ostanejo zaprte do 4. janurja, nato sledi odprtje za prvo triado, če se bo epidemiološka situacija izboljšala. Vrtci do 4. januarja delujejo v nespremenjenem režimu. Od tega dne se načrtuje tudi testiranje vseh učiteljev s hitrimi testi, da preprečimo vdor epidemije v razrede.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta