Kako Andrej Čuš pomaga stranki SMC Zdravka Počivalška

27.08.2021 13:23
Člani SMC se bodo na kongresu srečali sredi septembra. Pod strategom Sebastjanom Jeretičem, zdaj tudi Milošem Čiričem se napoveduje revitalizacija stranke, ki jo bosta zaznamovala novo ime in usmerjenost v gospodarstvo. Še pred tem pa v stranki, ki jo javnomnenjske ankete komajda zaznavajo, hitijo s transformacijo podmladka.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Čuš
Andrej Petelinsek

Prihodnji petek bo po naših informacijah v Mariboru na Štuku potekal kongres podmladka stranke SMC. V teh dneh naj bi zato na terenu aktivno iskali mlade, ki bi se jim pridružili. Generalni sekretar stranke Miha Rebolj na naša vprašanja o tem, kakšne aktivnosti so predvidene za kongres in kdo je kandidat za novega predsednika oziroma predsednico podmladka, ni odgovoril. Smo pa uspeli izvedeti, da ima pri "vzgoji" mlajše generacije SMC posebno vlogo državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Andrej Čuš, sicer predsednik stranke Zeleni Slovenije in snovalec gibanja Povežimo Slovenijo.

Čuš: Prosili so me, če jim lahko svetujem 

"Zeleni Slovenije imamo svoj podmladek, sem pa kot dolgoletni mladinski funkcionar, bil sem tudi v Mladinskem svetu Slovenije in študentski politiki nasploh, s strani nekaj mladih članov SMC prejel prošnjo, če jim lahko pri delovanju podmladka svetujem," je za Večer pojasnil Čuš. In še: "Glede na to, da sem štiri leta vodil enega največjih podmladkov v državi (kot član SDS Slovensko demokratsko mladino, op. p.), sem jim dal namige in predstavil zakonsko podlago, kako to funkcionira."

Na vprašanje, kaj vsebinskega jim je svetoval, je odgovoril: "Rekel sem jim, naj se sestanejo, izpeljejo pogovore in oblikujejo pet do deset točk programa, ki mlade najbolj pestijo. Verjetno je to stanovanjska problematika, so pa tudi alternativno ekološko naravnani, kar me veseli. Ne bo to ravno neka skrajnost, ampak zmerna drža. Svobodomiselno, po načelu živi in pusti živeti." Neformalno svetovanja opravlja pro bono, pravi Čuš.

Kandidacijski nabor mladih bodo po njegovih pojasnilih formalno potrjevali prihodnji teden. Kot kandidatko za novo predsednico se neuradno omenja eno izmed na novo pridruženih članic, v stranki imena niso razkrili. 

Zdajšnji vodja mladih SMC se bo distanciral 

Kongresa se bo najverjetneje udeležil predsednik stranke in gospodarski minister Zdravko Počivalšek, kot "najmlajši poslanec v zgodovini države" pa tudi Čuš, nam je dejal. Kot narekuje statut, se bo kongresa podmladka z imenom Krog mladih SMC, ki je bil ustanovljen leta 2016, udeležil tudi vršilec dolžnosti predsednika Nejc Šporin. Čeprav naj bi bil Šporin še eden redkih v zdajšnjem vodstvu podmladka, ki je danes član te stranke, je znano, da se njegova stališča z delovanjem stranke pod vlado Janeza Janše razhajajo. "To je bilo povedano že marca, ko smo s kasneje izstopljenimi poslanci Janjo Sluga, Igorjem Zorčičem in Branislavom Rajićem zapustili sejo sveta stranke in se naslednje tudi nismo udeležili," je poudaril Šporin. Svoje prihodnosti v podmladku SMC ne vidi več.

Nejc Šporin, predsednik podmladka SMC, svetovalec ministra za javno upravo (foto: Služba Za Odnose Z Javnostmi Ukc)
Služba Za Odnose Z Javnostmi Ukc
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta