"Narejen je bil preobrat za 180 stopinj": Preimenovano SMC, ki sledi retoriki SDS, bosta reševala Jeretič in Čirič

Luka Mlakar Luka Mlakar
20.07.2021 06:16
Najmanjšo vladno stranko bo pred naslednjimi volitvami reševal tudi lobist Miloš Čirič. SMC bo očitno zamenjala svoje ime.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zdravko Počivalšek in Miro Cerar na kongresu SMC septembra 2019
Robert Balen

"Končno boste imeli prav tisti, ki me povezujete s stranko SMC. Pričenjam delati na pripravi volitev, da skupaj s Sebastjanom Jeretičem (svetovalec gospodarskega ministra in prvaka SMC Zdravka Počivalška, op. a.) pokaževa, kako se dvigne stranka," je na twitterju nedavno zapisal lobist Miloš Čirič, ki v okviru Počivalškovega resorja vodi strokovno skupino za gospodarjenje s konopljo. Na vprašanje, kako lahko sploh dvigne stranko, ki jo javnomnenjske ankete še komaj zaznavajo, Čirič, katerega sin je nedavno dobil službo v Počivalškovem kabinetu, odgovarja: "Stranka Mira Cerarja nima potenciala, stranka oziroma to, kar se bo zdaj pripravilo, pa ga ima."

Čirič: SMC bo spremenila ime

Če se je še pred dnevi neuradno omenjalo, da v SMC razmišljajo o spremembi imena stranke, Čirič pravi, da je to neizbežno: "Sprememba imena bo, cel kup novih ljudi pride zraven. Ta stranka nima z Mirom Cerarjem (nekdanji premier in predsednik SMC, op. a.), njegovimi pogledi, jokanjem in stokanjem čisto nič. To je stranka, ki hoče v politiko vnesti gospodarsko mentaliteto. Predsednik stranke je zmeraj tisti, ki nekaj simbolizira, in če minister Počivalšek kaj simbolizira, potem sta to gospodarstvo in pospešen razvoj. Tisto, kar je simboliziral Cerar, pa je druga stvar." Katera nova imena so v igri in kdo so novi ljudje, s katerimi se bodo okrepili, Čirič ni želel razkriti, neuradno pa naj bi z novim imenom poskušali poudariti gospodarsko identiteto stranke.

Luka Lisjak Gabrijelčič
Robert Balen

Na vprašanje, ali je že znana odločitev glede sodelovanja SMC v gibanju Povežimo Slovenijo, v katerem se politične stranke, lokalne liste in skupine dogovarjajo za skupno listo na naslednjih parlamentarnih volitvah, Čirič odgovarja, da morajo to odločitev sprejeti organi stranke: "Osebno bi bil temu naklonjen, ker se mi zdi to smotrno. Politični prostor je absolutno preveč razbit in čas je, da se začne to delati. Počivalšek je ves čas poskusil povezati liberalni del in na tem dela še zdaj." Dokončna odločitev glede sodelovanja SMC v gibanju, ki sta se mu pridružili tudi SLS Marjana Podobnika in Zeleni Slovenije Andreja Čuša, ki je marca postal državni sekretar na gospodarskem ministrstvu, naj bi bila znana šele po programskem kongresu SMC, ki bo jeseni.

Cerar: Preobrat za 180 stopinj

Da bi SMC zamenjala ime, si zelo želi tudi nekdanji premier in prvi predsednik SMC Miro Cerar: "Ta stranka nima v ničemer nič več skupnega s stranko, ki sem jo ustanovil in vodil, niti v smislu vrednot niti v smislu delovanja. Ljudje, ki so v njej ostali še od prej, niso samo popolnoma spremenili svojega odnosa do vrednot in ciljev, ki smo si jih prej postavljali, ampak tudi do političnih sopotnikov. S tistimi, ki so jih prej izrazito kritično obravnavali, zdaj sodelujejo in se jim celo podrejajo." Cerar je iz SMC izstopil marca lani, potem ko je ta vstopila v koalicijo pod vodstvom prvaka SDS Janeza Janše. "Ne gre za bledo senco SMC iz mojih časov, ampak za nekaj popolnoma drugega. Narejen je bil preobrat za 180 stopinj. Tisto, kar se pripisuje temu imenu, se ne more več pripisovati tem ljudem, ki to stranko vodijo in jo podpirajo," meni Cerar.

Počivalšek o sovražnem medijskem kontekstu

Počivalšek je bil na četrtkovi tiskovni konferenci predsednikov koalicijskih strank zelo kritičen do leve opozicije in medijev, pri čemer je izpostavil RTV Slovenija. "Moram reči, da sem se naučil delati v tako sovražnem medijskem kontekstu, zato čisto razumem, da različne medijske lutke sledijo destruktivnosti znanega dobrega igralca tetrisa. Lahko se rumenokljuni črni ptič prek svojih omrežij v organih pregona še naprej trudi fabricirati in si izmišljati razne dokaze, lahko počnejo to in ono, a mi bomo nadaljevali izvajanje koalicijske pogodbe," je dejal Počivalšek. V medijih so se pojavile ocene, da je s tem posredno napadel nekdanjega predsednika Zares Gregorja Golobiča ter nekdanjega kriminalista in predsednika protikorupcijske komisije Draga Kosa. Cerar pojasnjuje, da Počivalškovega nastopa noče komentirati na osebni ravni, meni pa, da je Počivalšek zdaj celo začel prevzemati tiste vzorce vladanja, "zoper katere bom sam vedno kritičen in jih osebno ne sprejemam". "Gre za avtoritarni način vodenja politike, ki nima nič skupnega z demokracijo, za katero se jaz, čeprav se zavedam, da je pomanjkljiva, zavzemam," dodaja Cerar.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta