Kako bolna je zares šolska ministrica?

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport je odsotna v najbolj kritičnem obdobju pred začetkom šolskega leta. Z izgovarjanjem na zahteven potek covida-19, ki ga je staknila navkljub polnemu cepljenju, se je za zdaj izognila tudi interpelaciji. Težkega poteka bolezni ministrica nima, smo izvedeli na šolskem ministrstvu (MIZŠ).
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Šolske ministrice Simone Kustec v ključnih trenutkih pogosto ni na delovnem mestu. V času lanske mature je denimo imela težave s križem, zdaj se sklicuje na zahteven potek covida. 
Robert Balen

Začelo se je z njenim čivkom 16. avgusta: "Covid-19 ne izbira. Od sobote dalje sem v samoizolaciji, danes potrjen pozitivni izvid. Vse aktivnosti za varen začetek šole tečejo nemoteno dalje. Vse dobro," je zapisala in dodala značnik "Gremo v šolo". Od takrat Simone Kustec, ministrice za izobraževanje, znanost in šport, ni na političnem parketu, če odmislimo ponedeljkovo pismo ravnateljem in ravnateljicam, v katerem jim je sporočila, da "zaradi zahtevnega poteka bolezni covid-19 žal ne morem biti osebno z vami".

Začudila je njena navedba, da ima "zahteven" potek. V spominu je namreč ostala fotografija, ki jo je prav tako objavila na twitterju, in sicer 23. marca. Z njo je ovekovečila trenutek, ko je prejela prvi odmerek cepiva AstraZenece. Cepil jo je Mario Fafangel, vršilec dolžnosti predstojnika centra za nalezljive bolezni NIJZ. Kdaj se je cepila drugič, na družbenih omrežjih ni objavila. Na MIZŠ pravijo, da je šla po drugi odmerek maja.

Težek potek bolezni je hospitalizacija

Zdravstveno stanje, ki je po njenih besedah "zahtevno", je prepričalo opozicijo, da bo počakala z vložitvijo napovedane interpelacije. "Najprej je treba počakati, da ministrica okreva," je v torek sporočil predsednik LMŠ Marjan Šarec. "Ne bi bilo korektno, da jo napadamo sedaj, ko je bolniško odsotna."

Njena bolniška odsotnost je vrgla dodatno senco dvoma na učinkovitost cepiv proti covidu-19. Polno cepljenje s cepivom AstraZenece po dostopnih raziskavah iz Združenega kraljestva ponuja 90-odstotno zaščito pred težkim potekom bolezni. To dokazujejo tudi podatki NIJZ. V 32. tednu so potrdili 193 prebojnih okužb. Med njimi so težji potek doživeli trije bolniki (1,55 odstotka). Teoretično je sicer možno, da bi bila Simona Kustec v tej izraziti manjšini, ki jo virus sars-cov-2 najhuje prizadene. Če pa bi to doletelo katero koli drugo 45-letno žensko brez pridruženih bolezni, bi to vsekakor bila novica.

Ampak, kakšno je dejansko zdravstveno stanje Simone Kustec? Res preživlja težek potek bolezni? Pri okužbah namreč kot težek potek bolezni šteje hospitalizacija (in znotraj tega še, ali potrebuješ intenzivno terapijo) in ne slabo počutje. Bolniki in bolnice, ki kljub polni zaščiti potrebujejo bolnišnično oskrbo ali celo umrejo, so pri covidu praviloma starejši ali imajo okvarjen imunski sistem. Seveda so vedno tudi izjeme.

Ministrica doma počiva, druge terapije nima

Dnevnik je MIZŠ prosil za podrobnejše informacije o zdravstvenem stanju ministrice. Nedvomno so v interesu javnosti, ki si zasluži maksimalno transparentno obveščenost, sicer je preveč prostora za raznotere špekulacije in dvome, tudi o učinkovitosti cepiva.

Iz prejetega odgovora MIZŠ je razvidno, da je ministrica javnost bržkone zavedla z navedbo, da ima "zahteven" potek bolezni. Covid-19 namreč preboleva doma, potek bolezni je obvladljiv, hospitalizirana ni, zdravnik ji je predpisal le počitek in izolacijo, je sporočilo ministrstvo. Cepivo je učinkovalo. "Bolezenski znaki pri ministrici so se pojavili v obliki povišane telesne temperature, kašlja, izgube vonja in okusa, pogostih glavobolov, bolečin v sklepih, grlu, pljučih, oteženega dihanja ter utrujenosti," so nam njene simptome opisali na MIZŠ. Na domu ni potrebovala ne kisika ne druge terapije z zdravili. Težkega poteka bolezni torej ministrica nima.

Predstojnica infekcijske klinike UKC Ljubljana Tatjana Lejko Zupanc nam je pojasnila, da je ocena zahtevnosti poteka bolezni subjektivna. "Težji potek objektivno pomeni, da je bolnik zaradi tega hospitaliziran," je razložila. "Je pa razumljivo, da bolnik, ki pet, šest ali sedem dni doma leži s povišano temperaturo nad 40 stopinj Celzija in ga bolijo vse kosti, reče, da ima zahtevno obliko covida."

"Želimo ji hitrega zdravja, ampak ker ni bila hospitalizirana, bi se smeli upravičeno vprašati, katera od presoj je narekovala opis poteka bolezni: zdravniška ali zgolj subjektivna," se sprašuje filozof in politični analitik Boris Vezjak. "Ker je ministrica zaradi nenošenja maske že bila deležna ogorčenja, bi še prej pričakovali, da svoje sicer opravičljive odsotnosti ne bo izkoriščala za poceni politikantske apele (tokrat je v pismu ravnateljem grajala svoje kritike, ki jo menda napadajo iz 'ozkih egoističnih, pogosto, žal, tudi strankarskih političnih interesov'), ampak bo raje svojo bolezen vsaj pedagoško zrelo izkoristila za svarilo učencem in staršem, naj covid jemljejo skrajno resno in se držijo ukrepov. Res zamujena priložnost!"

Simona Kustec je v kritičnih obdobjih že imela zdravstvene težave. Tako je bilo tudi v času lanske mature, ko naj bi svojo odsotnost opravičevala z bolečinami v križu. Za njen ministrski modus operandi je od njenega imenovanja marca lani značilno, da je v kritičnih situacijah odsotna. Neha dajati izjave za javnost, ne pojavlja se v medijih, ne hodi niti na sestanke s ključnimi deležniki v šolstvu in znanosti. Njene naloge morajo tedaj opravljati državni sekretarji.

MIZŠ smo še vprašali, ali je znano, kdaj in kje se je okužila. V javnosti se je zadnjič pojavila 10. avgusta, pred sprejemom slovenskih olimpijcev in olimpijk. Odgovora na zastavljeno vprašanje nismo prejeli. "Ves čas je tudi po cepljenju ravnala samozaščitno, v skladu s priporočili NIJZ. Vsi zaposleni v kabinetu ministrice, ki so bili v neposrednem stiku z njo, so polno cepljeni, kljub temu so bili v minulem tednu testirani. Rezultati testiranj so bili negativni," je sporočilo MIZŠ.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta