Konflikt interesov? Vizjak pisanje gradbenega zakona prepustil odvetniški pisarni, ki zastopa Simonoviča. Ta se je odzval za Večer ...

M.R.
12.11.2021 13:46

Nov gradbeni zakon, ki ga bodo poslanci obravnavali na redni novembrski seji, ta se začne prihodnji teden, naj bi po poročanju Pop TV spisali v Odvetniški družbi Neffat, ki zastopa tudi poslanca stranke DeSUS Branka Simonoviča. Zakaj je to pomembno?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Andrej Vizjak in Branko Simonovič 

Večer/Robert Balen

Ob tem na Pop TV spomnijo, da je okoljski minister Andrej Vizjak konec lanske pomladi razpustil službo za sistem okolja in prostora, nekakšno pravno službo ministrstva, ki je pripravila za zdaj še veljavni gradbeni zakon (GZ). Pred razpustitvijo se je sicer pričakovalo, da bo prav ta služba pripravila tudi nove spremembe zakona, vendar pa je imel Vizjak očitno drugačne namene, saj je malo po razpustitvi podpisal pogodbo z odvetniško pisarno Domna Neffata v višini dobrih 19 tisoč evrov za pripravo zakona. 

Pop TV še poroča, da naj bi novi zakon omogočal tudi legalizacijo tako imenovanih črnih gradenj, ki so bile zgrajene do konca aprila 2004. S tem pa bi svojo hišo v Semedeli nad Koprom lahko legaliziral tudi poslanec Simonovič, ki jo je, kot je pred časom poročala TV Slovenija, dograjeval od leta 1997 naprej. 

Zaradi poročanja novinarke TV Slovenija Eugencije Carl o sumljivi diplomi poslanca stranke DeSUSU Branka Simonoviča je ta novinarko prek Odvetniške družbe Neffat prijavil na novinarsko častno razsodišče. To je ugotovilo, da novinarka v prispevku, ki je bil objavljen sredi marca letos, ni kršila novinarskega kodeksa. Gre za prispevek o Simonovičevi diplomski nalogi, zadevo pa je obravnavala tudi varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev na RTV Slovenija Ilinka Todorovski, ki prav tako ni ugotovila nepravilnosti. Jih je pa generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough, ki je pripravil poročilo, v katerih je v nasprotju s strokovnimi krogi zaznal napako. Kot je znano, je neresnično informacijo, da Simonovič ni diplomiral na Hrvaškem, novinarki javne televizije sprva dala zagrebška fakulteta.

Ministrstvo za okolje in prostor je televiziji Pop TV odgovorilo, da so za pripravo zakona sami izbrali omenjeno odvetniško pisarno. K oddaji ponudbe so sicer povabili dva potencialna ponudnika in ponudba Odvetniške družbe Neffat je bila najugodnejša. Ministrstvo je še odgovorilo, da Vizjak pred podpisom pogodbe ni preverjal, ali bi lahko šlo za kak konflikt interesov, da tega ni storil, saj da mora na morebiten konflikt interesov opozoriti tisti, ki vstopa v javno sfero, torej tisti, ki z ministrstvom sklene pogodbo. Vendar pa, kot poroča Pop TV, odvetniška družba naj ne bi imela referenc s področja gradbene in prostorske zakonodaje.

Simonovič: Nisem vedel, da je pri pripravi zakona sodeloval moj odvetnik

Simonovič je za Večer povedal, da je res najel odvetniško družbo Neffat: "Poznamo se že od leta 2014 oziroma leta 2015, ne vem natančno, ko so enkrat v nekem postopku zastopali neko firmo." Glede ostalih očitkov pa je poudaril, da tisti, ki to piše oziroma namiguje na to, očitno ne zna šteti: "V prvem branju je zakon, če se ne motim, dobil 51 glasov za, ko je šel v drugo branje, se pravi na matični odbor, pa je bil rezultat deset za in dva proti. Vse drugo so neumnosti." Če je nek zakon podprlo 51 poslancev, po njegovih besedah usoda omenjenega zakona ni odvisna od njegovega glasu. "Zavračam vse špekulacije," je dejal Simonovič in dodal, da ni vedel, da je pri pripravi zakona sodeloval njegov odvetnik. "Ne. Kako naj bi to vedel. Tega podatka, kdo je pisal zakon, nimamo pri nobenem zakonu. To so neke floskule in namigovanja, ki so res nedopustna. Podobno se je dogajalo pri moji diplomi. Najprej so pisali, da je nimam, ko sem jo prinesel, pa je bil kriv nekdo drug," je dodal Simonovič, ki ga Odvetniška družba Neffat zastopa tudi v črnograditeljski zgodbi. 

Za POP TV se je odzvala odvetniška pisarna Domna Neffata, ki pa je na vprašanja glede izkušenj na področju gradbeništva odgovorila: "Ne razumemo vprašanja. Sprašujete nas v smislu, kakšne izkušnje imate pri opravljanju novinarskega poklica. Imamo dobre izkušnje in veliko izkušenj." Na vprašanje o očitkih, da so spremembe pisane na kožo poslancu Simonoviču, ki ga je odvetniška hiša že zastopala, pa so odgovorili, da bodo v prvi vrsti zaščitili svojo stranko in da jih pri tem obvezujeta zakon o odvetništvu in kodeks odvetniške poklicne etike. "Zato v primeru, če boste potrebovali kakršno koli pravno storitev, vam bomo z veseljem pomagali in vas maksimalno zaščitili," so še dodali.

Sicer pa je proti koncu septembra letos TV Slovenija poročala še, da je Simonoviču spodletel drugi poskus legalizacije objekta. Na TV Slovenija so namreč pridobili odločbo koprske upravne enote, ki je njegovo vlogo zavrnila.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta