Generalni direktor Andrej Grah Whatmough pripravlja teren za razrešitev Manice Janežič Ambrožič

Blaž Petkovič Blaž Petkovič
16.06.2021 06:00
S kakšnimi ukrepi namerava generalni direktor Radiotelevizije Slovenija Andrej Grah Whatmough v ponedeljek seznaniti programski svet, še ni znano, je pa z vpletenimi že opravil razgovore in jim tudi predstavil svoje ugotovitve, ki jih je strnil v poročilo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Direktorica javne televizije Natalija Gorščak podpira Manico Janežič Ambrožič.
Robert Balen

Pritiski na odgovorno urednico informativnega programa Televizije Slovenija (TVS) Manico Janežič Ambrožič se stopnjujejo. Po tednih in mesecih, ko so se s prispevkom o diplomski nalogi poslanca DeSUS Branka Simonoviča in z domnevno cenzuro pri objavi pogovora z izraelskim veleposlanikom ukvarjali programski svetniki in varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev Ilinka Todorovski, je sedaj prve konkretne poteze potegnil še generalni direktor Radiotelevizije Slovenija (RTVS) Andrej Grah Whatmough. Po naših informacijah je v omenjenih primerih zaznal napako oziroma preprečitev objave prispevka, zaradi česar je Grah Whatmough včeraj že opravil prve razgovore z vpletenimi, o sprejetih ukrepih pa namerava obvestiti tudi programski svet na ponedeljkovi seji. Pred tem se bodo sestali tudi člani komisije za informativni program.

Spomnimo, marčevsko poročanje o poslančevi diplomi je zaradi pritožb pred časom pod drobnogled vzela tudi varuhinja gledalcev in poslušalcev RTVS Ilinka Todorovski, ki pa ni ugotovila napake. Kot je znano, je novinarka Eugenija Carl najprej pripravila prispevek na podlagi izjave zagrebške fakultete, kjer so sprva trdili, da Simonovič pri njih ni diplomiral, kasneje pa so svojo izjavo spremenili in sporočili, da je poslanec pri njih vendarle diplomiral.

Ilinka Todorovski
Robert Balen

Po naših informacijah je generalnega direktorja RTVS v tem primeru zmotilo, da uredništvo ni dalo več časa Simonoviču na voljo (ta je sprva zahteval 14 dni), da bi našel in pokazal svojo diplomsko nalogo; da niso z distanco nadaljevali zgodbe, ko je postalo jasno, da poslanec diplomo poseduje, in da se v informativnem programu niso opravičili zaradi podajanja nepravilne informacije. Da bi se bilo treba opravičiti zaradi prispevka o poslančevi diplomski nalogi, so sicer poudarjali tudi nekateri v programskem svetu, zlasti svetnik Slavko Kmetič (SDS).

Politični pritiski na javno radiotelevizijo se nadaljujejo ...
Robert Balen

Drugi primer, na podlagi katerega si nekateri želijo odstopa odgovorne urednice informativnega programa TVS Manice Janežič Ambrožič, je domnevna cenzura glede objave pogovora z izraelskim veleposlanikom, o čemer je novinar, avtor intervjuja Nejc Krevs pred časom obvestil programski svet, varuhinja pa je pred kratkim svoje mnenje o tej zadevi predstavila komisiji za informativni program.

Po mnenju Ilinke Todorovski v konkretnem primeru ni mogoče govoriti o cenzuri. "Prvič zato, ker javnosti ni bila prikrita nobena pomembna informacija o poteku konflikta na Bližnjem vzhodu, drugič zato, ker je pristojna odgovorna urednica svojo odločitev o zadržanju objave v obliki, kot je bila pripravljena, novinarju pojasnila in utemeljila s poklicnim argumentom celovitosti, tretjič zato, ker v avtorski prispevek ni bilo poseženo od zunaj na način, da bi bila vsebina spremenjena, in četrtič zato, ker je bila informacija, ki jo je pridobil novinar, to je stališče izraelskega diplomata, javnosti tudi posredovana, in sicer najprej že isti večer, v Odmevih, 14. 5. 2021, v obliki izjave in z navedbo vira, nato pa še v celovitem prispevku 26. 5. 2021," je zapisala varuhinja. Ob tem je še dodala, da je odgovorna urednica v konkretnem primeru ravnala v skladu s poklicnimi merili in načeli novinarske etike, da torej ne moremo govoriti o nedovoljenem posegu v programsko vsebino ali uredniški napaki.

Andrej Grah Whatmough
Miloš Ojdanič

Sicer pa bo zadnjo besedo glede položaja Manice Janežič Ambrožič, ki se ji mandat na čelu informativnega programa TVS sicer izteče marca prihodnje leto, imela direktorica javne televizije Natalija Gorščak. Kot namreč določa zakon o RTVS, odgovorne urednike programov imenuje in razrešuje generalni direktor na predlog direktorja radia oziroma televizije. A kot smo poročali že letošnjega marca, je Gorščakova z delom Janežič-Ambrožičeve zadovoljna. Takrat je med drugim povedala, "da o njenem delu največ povedo rezultati dela, ki bi, podobno kot drugje v Evropi, morali biti edini kriterij za odločanje o delovanju osebe na mestu odgovornega urednika".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.