KUL napovedala datum vložitve nezaupnice. Erjavec: Ne vlagamo je, da bi rušili vlado, ampak da bi zaustavili rušenje države

Žana Vertačnik
05.01.2021 14:09
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Mandatarski kandidat Koalicije ustavnega loka (KUL) Karl Erjavec se je danes zopet sestal s pobudniki projekta in spregovoril o nadaljnjih korakih in časovnici poskusa zamenjave vlade Janeza Janše"Dogovorili smo se, da bomo vložili konstruktivno nezaupnico, in sicer naslednji teden, v petek 15. januarja. V naslednjem tednu bomo tudi zbrali potrebne podpise, pričakujem 43 podpisov," je sporočil po sestanku Erjavec, ki so ga kot mandatarskega kandidata že potrdili organi strank LMŠ, SAB in SD, Levica bo to po napovedih storila jutri. 

Predsednik DeSUS je povedal, da v prihodnjem tednu pričakuje, da se bodo nadaljevali neformalni pogovori s predstavniki SMC, ki jih za uspeh konstruktivne nezaupnice nujno potrebujejo: "Kot veste, sem jim poslal vabilo za pogovore, moram pa reči, da do tega trenutka odziva na vabilo še ni bilo."

Erjavec, ki je sicer še pred časom povedal, da konstruktivne nezaupnice ne bodo vlagali brez zagotovljenih 46 glasov, je danes pojasnil, da jih pričakuje 43, toliko, kolikor jih lahko KUL zagotovi. Prihodnji torek se bo sestal tudi s svojo poslansko skupino pod vodstvom Franca Jurše, kjer se nadeja podpisov vseh štirih poslancev.

Po Erjavčevi oceni je sicer nujno, da državni zbor pove, kakšne politike si želi: "Ne vlagamo konstruktivne nezaupnice, da bi rušili vlado, ampak predvsem zato, da bi zaustavili rušenje države." Ponovil je, da je vlada neuspešna v spopadu z epidemijo ter da je ogrožena neodvisnost institucij in tudi medijev: "Želimo ustaviti denormalizacijo države in z novo vlado zagotoviti normalno delovanje države."

Odprto vprašanje sicer ostaja položaj kmetijskega ministra Jožeta Podgorška, ki po odhodu stranke DeSUS iz vlade z odstopom ni sledil strankarskemu kolegu Tomažu Gantarju. Spomnimo, statut upokojenske stranke določa, da ob odhodu iz vlade ministru preneha članstvo, če ta še naprej ostaja na funkciji. Podgoršek nam je pred dnevi, ko smo nanj naslovili vprašanje, ali se namerava posloviti z mesta ministra, odgovoril: "Skladno z dogovorom na organih stranke DeSUS, da ministri ne odstopamo iz vlade v teh izjemno turbulentnih časih, ne nameravam odstopiti." Kljub nedavno sprejetim odločitvam na organih stranke, pa je Erjavec danes povedal, da so bili ti sprejeti zlasti zaradi zdravstvenega ministra, da se mu sredi krize ne bi očitalo odhoda. "Slej ko prej bodo o tem odločali organi stranke DeSUS in bodo verjetno ugotovili, da ni več član stranke DeSUS," je Erjavec povedal o Podgoršku. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta