Zorčič: "Če so se skoncentrirali na SMC, potem morajo SMC tudi poslušati"

Žana Vertačnik
29.12.2020 15:32
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Dan po tem, ko je mandatarski kandidat Koalicije ustavnega loka (KUL) Karl Erjavec preložil vlaganje konstruktivne nezaupnice in poslance SMC znova povabil k pogovorom, projekt še naprej ostaja brez jasne časovnice. Po skoraj treh mesecih od začetkov KUL pa je še naprej nejasen seštevek poslanskih glasov, ki naj bi jih imeli partnerji LMŠ, SAB, SD, Levica in zdaj še DeSUS. Zlasti uganka so prav slednji, saj javno podpore konstruktivni nezaupnici vsi štirje niso izrazili. Danes se je Erjavčeva četverica v državnem zboru zopet sestala, za komentarje pa po besedah vodje poslancev Franca Jurše ne bodo na voljo vse "do novega leta".

Medtem se je danes sestala še poslanska skupina SMC s predsednikom stranke Zdravkom Počivalškom, ki pa naj bi spregovorili zgolj o sedmem protikoronskem paketu in vloženih amandmajih. O tem, na kak način se bodo odzvali na Erjavčeva povabila, pa bodo po navedbah predsednika državnega zbora in podpredsednika SMC Igorja Zoričča spregovorili na jutrišnjem svetu stranke. 

Že včeraj je Zorčič sicer za Večer povedal, da si še pred potencialnimi pogovori obeta povezovanje in združevanje vsaj strank LMŠ, DeSUS in SAB, s čimer bi partnerji KUL pokazali, da so presegli notranja nesoglasja. Po njegovih besedah je to tudi pogoj za dolgoročno, stabilno slovensko politiko. "Enostavno se moramo zavedati, da je premalih strank preveč, sploh na levem delu političnega prostora. Če želimo kot alternativo tej ali katerikoli drugi vladi postaviti koalicijo nekih strank, bi bilo prav, da te stranke najprej izkažejo pripravljenost medsebojnega povezovanja izven tega, da samo hodijo skupaj pred kamere in povedo, da so se povezale," je povedal v državnem zboru. Dodal je še, da so to stranke, ki spadajo v isto politično grupacijo v evropskem parlamentu, skupaj s SMC pa so že bile deležne očitkov, ne zgolj z domačega terena, da jih je preveč in da so "ta del političnega prostora preveč razparcelirali". Po njegovi presoji bi zato stranke opozicije zdaj lahko izkazale gesto tako, da bi začele pogovore "o medsebojnem povezovanju, ki je bilo v letu 2019 vsaj dvakrat zamujeno".

Prvi med poslanci je namere KUL komentiral še: "V slovenskem parlamentu je 90 poslank in poslancev. Očitno so se nekateri skoncentrirali samo na SMC in drugje niti ne poskušajo. Če so se skoncentrirali na SMC, potem morajo SMC tudi poslušati. Ne želimo nič slabega nikomur, niti njim, niti sedanjim koalicijskim partnerjem. Enostavno mora vsaka politična stranka zasledovati ne samo svoje politične cilje, ampak tudi politično stabilnost. Da bomo pa mi postavljeni samo pred dejstvo, dajte nam naše glasove, potem se bomo pa že kaj dogovorili, takšne igre pa se tudi ne moremo iti." Po Zorčičevi presoji ni dovolj samo enkrat v mandatu malo premešati karte, pač pa je treba dati akterjem, ki "zagovarjajo določeno politiko, neko novo obilko in vsebino".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta