Madžarski predsednik vlade Viktor Orbán znova prihaja v Slovenijo

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
17.02.2022 09:40

Poleg tega, da bosta predsednika vlad podpisala sporazum o nadaljnjem gospodarskem sodelovanju, je obisk tudi predvolilne narave. Orban računa na glasove Madžarov v Sloveniji, obenem bo z obiskom podprl Janšo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Orban in Janša sta se nazadnje v Lendavi sestala pred štirimi leti.
Sašo Bizjak

Po naših neuradnih, a preverjenih informacijah bo prihodnji ponedeljek v Slovenijo, konkretneje v Lendavo, na uradni obisk pripotoval predsednik madžarske vlade Viktor Orbán. V Lendavi se bo med drugim srečal s predsednikom vlade Janezom Janšo.

To bo že drugi oziroma natančneje tretji Orbánov obisk Slovenije v zadnjih petih mesecih. Septembra lani je bil gost Blejskega strateškega foruma, le nekaj dni kasneje pa sta se v Celju ob robu mednarodnega obrtnega sejma srečali slovenska in madžarska vlada. V Lendavi se je nazadnje mudil maja 2018, kjer je skupaj z Janšo podprl regijske kandidate SDS pred takratnimi predčasnimi parlamentarnimi volitvami in se udeležil kongresa SDS v Celju, s čimer je izrazil tudi podporo Janši.

Predsednika vlad naj bi podpisala tudi sporazum

Tudi tokratni obisk je vsaj deloma mogoče razumeti v predvolilnem duhu. Tri tedne pred parlamentarnimi volitvami v Sloveniji bodo potekale volitve na Madžarskem. In tokrat, ko bo proti Orbánu in njegovi Fidesz nastopila združena opozicija, je vsak glas še toliko pomembnejši, tudi glasovi Madžarov v soseščini, ki so njegovi zvesti volivci. Obenem je pričakovati, da bo ob obisku podprl SDS in Janšo pred volitvami. Po naših informacijah naj bi predsednika vlad podpisala tudi sporazum o nadaljnjem gospodarskem sodelovanju na obmejnem področju. Zagotovo pa se bo srečal tudi s predstavniki madžarske manjšine v Sloveniji. Ferenc Horvath, poslanec madžarske narodne skupnosti, obiska za Večer ni želel komentirati.

Sogovornika se najbrž ne bosta izognila niti pogovoru o nadaljnjih vlaganjih madžarskega kapitala v Slovenijo. Orbán prihaja v Slovenijo prav v času, ko se država odloča, ali bo uveljavila predkupno pravico države pri prodaji Yorkovega 43-odstotnega deleža v Savi. Tega York prodaja madžarskemu investitorju. Madžarski predsednik vlade se bo ob obisku Lendave lahko tudi na lastne oči prepričal, kako dober investitor so madžarski lastniki - Terme Lendava, ki so v lasti Madžarov, so zaprte že več kot tri leta.

Več virov nam je potrdilo, da so se zaradi ponedeljkovega obiska včeraj v Lendavi že mudili predstavniki državnega protokola, madžarski veleposlanik v Sloveniji Dávid Andor Ferenc in madžarski konzul v Lendavi Laszló Máthé Eduard. Uradni odgovor kabineta predsednika vlade in zunanjega ministrstva o namenu Orbanovega obiska še čakamo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta