Primer Teš: Rotniku ni uspelo izločiti sodnice

Gordana Possnig
07.06.2021 18:53
Predsednica celjskega okrožnega sodišča Petra Giacomelli je odločila, da zavrne zahtevo obrambe v aferi Teš, ki je terjala izločitev sodnice. Maja prekinjeni narok zoper deseterico, obtoženo zlorabe položaja in pranja denarja, bo tako stekel že prihodnji teden
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Uroš Rotnik (desno) in njegov odvetnik Mitja Jelenič Novak nista uspela z izločitvijo sodnice. Foto: SHERPA
Edi Einspieler

O domnevnih nepravilnosti v primeru Termoelektrarne Šoštanj pri gradnji šestega in obnovi petega bloka šoštanjske termoelektrarne bo na celjskem okrožnem sodišču še naprej sodila sodnica Mojca Turinek. Predsednica celjskega okrožnega sodišča Petra Giacomelli je namreč zavrnila zahtevo odvetnika Mitje Jeleniča Novaka, ki brani prvoobtožena Uroša Rotnika, da naj sodišče iz primera izloči sodnico Turinekovo. Jelenič Novak je izločitev sodnice na začetku predobravnavnega naroka utemeljeval s tem, da je le-ta nekdanjemu prvemu možu v Teš že sodila v drugem primeru. Kot si razlaga advokat, se je sodnica tako že opredelila do dokaznih predlogov, ki so pomembni tudi za kazenski postopek v zadevi gradnje šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj. Zaradi odvetnikovega predloga sodnica Mojca Turinek predobravnavnega naroka, ki ga je pričela 21. maja, do odločitve predsednice sodišča ni mogla nadaljevati. Zdaj, ko je znano, da primer Teš ostaja pri njej, pa napovedujemo, da se bo predobravnavni narok odvil prihodnji teden, 15. in 16. junija.

V aferi Teš 6 je obtoženih 10 fizičnih in dve pravni osebi, ki jih obtožnica bremeni 24 kaznivih dejanj. Obtožnica jih bremeni 24 kaznivih dejanj, povezanih z zlorabo uradnega položaja in pranjem denarja ter pomoči k tema dvema kaznivima dejanjema. Termoelektrarna Šoštanj naj bi bila pri tem oškodovana za okoli 250 milijonov evrov. Prvoobtoženi je nekdanji direktor Teša Uroš Rotnik, ki mu tožilstvo očita storitev treh kaznivih dejanj zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti in dveh kaznivih dejanj pranja denarja. Bojan Brešar, vodja projekta TEŠ, je obtožen pomoči k zlorabi položaja. Med obtoženci se je znašel lobist Peter Kotar, prav tako obtožen pomoči pri zlorabi položaja. Boštjan Kotar kot direktor podjetja CEE je naslednji, ki ga obtožujejo pomoči pri zlorabi položaja. Istega kaznivega dejanja so obtoženi še Jože Dermol, Darko Weiss ter Miran Leban, ki so bili tedaj zaposleni v TEŠ. Nekdanjega izvršnega direktorja Alstoma Austria Josefa Reisla obtožnica bremeni dveh kaznivih dejanj pomoči pri zlorabi položaja, vodjo prodaje elektrarn v družbi Alstom Power Franka Lehmanna pa enega kaznivega dejanja pomoči pri zlorabi položaja. Pranja denarja sta obtožena še Darko Končan in Bogdan Pušnik. Pravni osebi, Sol Intercontinental in Alstom Power, obtožnica bremeni pomoči pri zlorabi uradnega položaja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta