Prvi obrisi nove politične ekipe: Leben, Ribič, Arčon ... Kdo so Golobovi glavni operativci in svetovalci?

Luka Mlakar Luka Mlakar
20.01.2022 06:00

Stari novi obraz Robert Golob bi že v kratkem lahko prevzel stranko nekdanjega okoljskega ministra Jureta Lebna. Kam bo šla Violeta Tomić?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Tisti, ki Goloba poznajo že dlje časa, ocenjujejo, da bi njegova nova stranka lahko bila pravna naslednica katere od že obstoječih in registriranih strank. 

Andrej Petelinšek

Nekdanji šef uprave Gen-I Robert Golob ne izključuje, da bo končni cilj njegove politične reaktivacije nova politična stranka. Po poročanju Dela bi slednja lahko nastala na temeljih stranke Z.Dej, ki jo vodi nekdanji okoljski minister in nekdanji član SMC Jure Leben. Ta je v času vlade Mira Cerarja zaradi napačne uporabe magistrskega naziva odstopil kot državni sekretar na okoljskem ministrstvu, a se je kasneje kot državni sekretar vrnil na infrastrukturno ministrstvo. Tam je sodeloval tudi pri razpisu za maketo drugega tira, za katero se je izkazalo, da je bila preplačana. Potem ko se je prav zaradi afere maketa moral posloviti s položaja okoljskega ministra v vladi Marjana Šarca, je Leben izstopil iz SMC, maja lani pa je ustanovil Z.Dej. Navedb, da bo slednjo v kratkem prevzel Golob, Leben ne komentira, poudarja pa, da se bo stranka pred letošnjimi parlamentarnimi volitvami preoblikovala v politično platformo, ki bo povezala napredne politične sile za skupni nastop na volitvah: "V prihodnjih tednih bo zato na kongresu izvolila novo vodstvo." Neuradno se Leben že poslavlja od vodenja Z.Dej, da bi stranko lahko prevzel Golob, pa se spekulira že nekaj tednov.

 

Ožji krog iz energetike in lokalnega okolja

Nekateri naši sogovorniki, ki Goloba poznajo že dlje časa, ocenjujejo, da bi bila njegova nova stranka lahko pravna naslednica katere od že obstoječih in registriranih strank. Razlogi za to naj bi bili časovna stiska, negotovost zaradi epidemije in skokovitega naraščanja okužb s covidom-19 pa tudi bojazen, da bi se postopek registracije nove stranke lahko zavlekel. Poleg ekipe iz Gen-I se kot član ožje Golobove ekipe omenja tudi lani razrešeni predsednik uprave Elektra Ljubljana Andrej Ribič, ki naj bi pomagal tudi pri javnih tribunah, prek katerih Golob, kot sam pravi, išče svoje simpatizerje. Ribič je bil pred leti med ustanovnimi člani Zaresa, ki ga je vodil Gregor Golobič, njegovo ime pa se je omenjalo tudi v povezavi z vseslovenskimi ljudskimi vstajami, ki so pred leti odnesle drugo vlado Janeza Janše. Dnevnik je poročal, da je tudi Ribič obiskal protestnike v Ljubljani in jim svetoval, naj ne ustanavljajo stranke, ampak naj ostanejo povezani kot gibanje. Ribič je takrat pojasnil, da je stike z vstajniki navezal, ker jim je želel osebno svetovati in predstaviti svoje izkušnje.

V Golobovem krogu je tudi nekdanji novogoriški župan Matej Arčon, ki z nekdanjim šefom Gen-I v Novi Gorici sodeluje že vrsto let. Golob je že dolgo aktiven v lokalni politiki, tudi v tem mandatu je novogoriški mestni svetnik, kljub prepoznavnosti in podpori pa se nikoli ni odločil za župansko kandidaturo. Ker Golobova lista ni predlagala svojega županskega kandidata, so leta 2010 podprli in za župana pomagali izvoliti prav Arčona, ki so ga na županskem stolčku podpirali dva zaporedna mandata. Golob je bil takrat nekakšen Arčonov človek oziroma stric iz ozadja, pravijo naši sogovorniki. Arčon je za župana prvič kandidiral na listi LDS, prav pod okriljem slednje pa je politične izkušnje na državni ravni nabiral tudi Golob, ki je bil v Drnovškove vlade državni sekretar za energetiko na gospodarskem ministrstvu. Po ocenah naših sogovornikov bi Arčonova in Golobova lista skupaj z Gen-I lahko predstavljali pomemben kadrovski bazen za Golobovo stranko. Brez široke mreže podpornikov po celotni državi seveda ne bo šlo, v prestolnici bi lahko Golob uspel s podporo ljubljanskega župana in nekdanjega političnega zaveznika Zorana Jankovića, ki mu je bil pripravljen predati Pozitivno Slovenijo.

Tomićeva izstopila iz Levice

Golob naj bi več o svojih političnih načrtih predvidoma razkril v ponedeljek, torej dan pred torkovo skupščino Gen-I, na kateri se bodo poskušali v tretje uskladiti glede imenovanja nove uprave, medtem ko je v sredo na Okrožnem sodišču v Krškem razpisana obravnava za predlog imenovanja poslovodstva Gen-I. Medtem ko Golob poudarja, da o konkretnih imenih še ne more govoriti, njegova ekipa že dobiva prve jasnejše obrise. Odnose z javnostmi naj bi po nekaterih informacijah prevzela Tanja Poličnik, ki je v preteklosti sodelovala tako z Lebnom kot tudi z nekdanjim premierjem Cerarjem. Golobu naj bi svetovala tudi Tijana Arih, ki je s soprogom in marketinškim svetovalcem Igorjem Arihom pred leti prav tako delala za Cerarja. Arih trenutno sodeluje z NSi, kampanjo za predsedniške volitve leta 2007 pa je zasnoval Lojzetu Peterletu. Prav nekdanji evroposlanec NSi je nedavno prejel vabilo za Golobovo mariborsko javno tribuno, a se je zaradi "napačnih interpretacij" ni udeležil. Na tej tribuni se je Golobu pridružil tudi zgodovinar in prevajalec Luka Lisjak Gabrijelčič, ki pa pravi, da ne bo sodeloval pri morebitni Golobovi stranki. Poslanka Violeta Tomić, ki je včeraj izstopila iz Levice, zatrjuje, da se z Golobom še ni srečala. Na vprašanje, ali držijo navedbe, da naj bi razmišljala, da Golobovi stranki pri kandidaturi na volitvah pomaga s svojim poslanskim podpisom, je Tomićeva odgovorila, da lahko razmišlja marsikaj: "Ko pa bom vedela, kaj sem domislila, bom to tudi povedala." Odločitev, da gresta na volitve z Golobom, naj bi že sprejela nepovezana poslanca Janja Sluga in Jurij Lep.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta