(FOTO) Posledice potresa pri nas: V starem delu Ptuja padala opeka in omet

STA, A.L., PS
29.12.2020 15:03
Uprava za zaščito in reševanje o večji škodi po današnjem močnem potresu z epicentrom na Hrvaškem ne poroča. Regijske izpostave še zbirajo podatke, prejeli so precej klicev občanov. Največ manjše škode je bilo po doslej zbranih informacijah na območju Posavja.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Odpravljanje škode po potresu na Hrvaškem v starem jedru Ptuja.
Zdravko Peklar

Po doslej zbranih podatkih so potres čutili prebivalci celotne države, najbolj pa v regijah na meji s Hrvaško. Ob tem ocenjujejo, da intenziteta potresa v naši državi ni presegla pete stopnje po evropski potresni lestvici.

V starem delu Ptuja padala opeka in omet

Na Ptujskem je potres ljudi predvsem prestrašil, je pa z nekaj starih meščanskih hiš na Ptuju popadala opeka, ponekod se je okrušil omet, gasilci pa so v Cankarjevi ulici ob Dravi odstranili poškodovani dimnik. Na stavbi ptujske upravne enote je petrinjski potres povzročil pokanje sten in padanje ometa, zato so starejšo in obnove potrebno stavbo zaprli, uslužbence pa napotili domov. 

Kot je povedala vodja brežiške izpostave Zdenka Močnik, je bil potres na njihovem območju razmeroma močan, zato so že stopili v stik s predstavniki občinskih civilnih zaščit. Za zdaj večje škode niso zabeležili, a je bilo rahlo poškodovanih kar nekaj dimnikov, streh in zidov na posameznih objektih.

Kar nekaj klicev so prejeli iz Kostanjevice, kjer gre za starejše mestno jedro, zagotovo pa bodo ljudje čez dan še zaznali kakšno manjšo škodo. Gasilci društev iz Kostanjevce, Prekope in Senovega ter poklicna gasilska enota v Krškem so sicer na terenu, o manjši škodi javljajo tudi z Bizeljskega.

Nuklearna elektrarna Krško se je po potresu samodejno zaustavila

"Klici se vrstijo, zdaj ko so ljudje malo pogledali okoli svojih nepremičnin, vendar nikjer ni tako hudo, da bi morali koga izseliti. Je pa bilo kar nekaj strahu, saj nas je pošteno streslo," je še dodala Močnikova.

O kakšni večji škodi za zdaj nimajo podatkov v drugih obmejnih regijah, niti na mariborski, celjski in ptujski izpostavi uprave za zaščite in reševanje. Povsod so občinske civilne zaščite pozvali, da jim poročajo o razmerah, na njihove informacije pa še čakajo. Kot kaže pa hujših posledic potresa le ni bilo.

Nuklearna elektrarna Krško (Nek) se je po potresu samodejno zaustavila, a po prvem pregledu kaže, da ni utrpela posledic, je na Twitterju zapisal minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec. V elektrarni zdaj opravljajo sistematičen pregled njenih sistemov in opreme, v 24 urah pa bodo načrtovali ponoven zagon.

Gasilska enota Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana je prav tako že opravila pregled objektov in za zdaj ni zaznala posledic potresa v osrednji bolnišnici. Po navedbah UKC na Twitterju kaže, da je tresenje dobro prestal tudi del infekcijske klinike, ki je bil zgrajen med leti 1899 in 1901.

V mariborskem UKC so po potresu po neuradnih informacijah govorili, da bi umaknili bolnike iz 15. nadstropja stolpnice, a se selitve nato niso lotili.

Župan občine Sveta Trojica je na Facebooku sporočil, da je škodo utrpela tudi tamkajšnja cerkev, zato pričakuje, da odgovorni prepoznajo pomembnost kulturnih spomenikov in jim pomagajo sanirati nastalo škodo. Cerkev je bila sicer poškodovana že spomladi, ko je potres prizadel Zagreb.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta