(FOTO in VIDEO) Hitro so zapustili dvorano: Tako so potres doživeli poslanci v državnem zboru. Kaj pa predsedniška palača?

Gr.G., Ž.V., VČ
29.12.2020 13:30
V državnem zboru, kjer je danes na sporedu 55. izredna seja, so zbrani poslanci takoj, ko so začutili potres, zapustili prostore.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

"Spoštovani, prekinitev," je slišati po zvočniku v trenutku, ko so se začela tresti tla. Poslanci državnega zbora (DZ) so nemudoma zapustili prostor, Dejan Kaloh pa je na svojem tviter računu objavil, da so zaradi močnega potresnega sunka v državnem zboru celo popokale nekatere stene. 

"Občutil sem potres, čeprav je treba priznati, da se nam v politiki vedno tresejo tla pod nogami. Ampak v enem trenutku sem se odločil, da je to zdaj že preveč, nenazadnje so me tudi opozorili, da se je stena za mano začela nekoliko majati, in sem rekel, gremo vsi ven," je povedal predsednik državnega zbora Igor Zorčič (SMC), ki je po varnostnem protokolu parlament takoj tudi zapustil. 

"Obrnil sem se nazaj k predsedniku in rekel 'Igor, potres' in je hitro odreagiral, seveda je tudi on čutil, pravilno je ravnal," je povedal vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat med kratko prekinitvijo seje DZ. "Upam, da se bo umirilo in da ni veliko ali pa nobene žrtve na Hrvaškem, to je ta moment pomembno, mi pa smo jo relativno dobro odnesli. Vesel sem tudi, da so, kot spremljam, ustavili jedrsko elektrarno, tako da, kar se tega tiče, imamo zaenkrat srečo. Zdaj vidimo, da se včasih kregamo zaradi nepomembnih stvari," je dogajanje pospremil vodja poslancev SD Matjaž Han

Posledice potresa na Hrvaškem so vidne tudi v predsedniški palači, ponekod je popadal omet, razpokale so stene. Predsednik republike Borut Pahor je fotografiji odpadlega ometa v prostorih stavbe objavil na instagramu in dopisal, da je palača potres preživela.

"Predsedniška palača, ki je stara 122 let in je prestala rušilni potres leta 1895. Danes. Preživela," je objavil predsednik. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.