Otroci in pogosta vprašanja: Je rumenjak zdrav? Bi morali jesti več špinače?

Bonbon Bonbon
24.02.2022 06:00

V poplavi informacij so starši velikokrat v zadregi, kaj je prav in kaj ne. Vprašanj je veliko. Ali ste vedeli, na kaj vse vpliva dojenje? Je koristno otroško hrano obogatiti z rumenjakom? So avtosedeži škodljivi?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Dojenje in krvna slika

Pri nedojenih otrocih obstaja večja možnost, da bodo imeli slabo krvno sliko. Izredno pomembno je, da matere svoje otroke dojijo čim dlje in da lastnega mleka ne nadomeščajo s kravjim. Kravje mleko namreč pri otrocih zmanjša absorbcijo in asimilacijo železa, tudi če uživajo tisto kravje mleko, ki je obogateno z vitamini in minerali.

Špinača in železo

Ali ste vedeli, da špinača ni najbolj bogat vir železa v otroški prehrani? V 100 gramih špinače je okoli 3 miligrame železa, od česar ga človeško telo zadrži samo približno 2 do 13 odstotkov. Nasprotno pa zadrži okoli 25 odstotkov železa, ki ga pridobi s sočnim zrezkom.

Škodljivi vplivi

Animirane oddaje in filmi, namenjeni predšolskim in šolskim otrokom, pogosto vsebujejo preveč nasilnih prizorov, kar lahko prispeva k temu, da se nasilnost razvije tudi pri otrocih. Ti se radi identificirajo z liki, ki jih vidijo v oddajah, pa tudi z igralci v filmih. Mlajši otroci oponašajo negativno vedenje, denimo spakovanje, medtem ko šolarji pogosteje posnemajo verbalno nasilje. Raziskave so pokazale, da imajo podoben učinek na agresivno vedenje otrok tudi animirane videoigrice.

Koristni rumenjak

Ali veste, da je v otrokovo prehrano po šestem mesecu starosti dobro uvesti trdo kuhan rumenjak, saj je ta odličen vir beljakovin, vitaminov in mineralov? Materino mleko ne vsebuje zadostnih količin železa, zato lahko rumenjak, ki ga vsebuje veliko, precej prispeva k preprečevanju slabokrvnosti pri otrocih. Vendar bodite pozorni na to, ali obstajajo v družini kakšne alergije na jajca.

Blagodejna mirna glasba

Ste vedeli, da lahko poslušanje umirjene glasbe v prvih mesecih po rojstvu pomaga pri razvoju otrokovega kritičnega razmišljanja in uspehu v šoli? Dokazano je, da otroci, ki že od rojstva poslušajo glasbo in jih ta nenehno obdaja, dosegajo boljše rezultate pri šolskih preizkusih znanja. Če o glasbi povprašate najstnike, jih četrtina pove, da se lažje osredotočajo na učenje, če ob tem poslušajo glasbo, četrtina se jih ob glasbi sprosti, četrtina si jih z njo preganja dolgčas, medtem ko je za četrtino navdih med ponavljanjem snovi.

Avtosedeži in dihanje

Izvedenci opozarjajo, da bi morali otroke v avtosedeže nameščati samo med vožnjo z avtom, ne pa tudi doma, medtem ko spijo ali ko bi radi ob njih še kaj opravili. Starši avtosedeže namreč pogosto uporabljajo tudi v ta namen. Rezultati raziskave, objavljeni v strokovni reviji Pediatrics, je pokazala, da lahko pri položaju telesa, kakršen je priporočen za otroške avtosedeže, nastane pretiran pritisk na prsi in se zmanjša dotok kisika v prsni koš.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta