47-letna prodajalka s Koroške: Imela sem minimalno plačo, zdaj nimam niti te

Urška Polanc Urška Polanc
30.04.2020 06:30

Tudi na Koroškem se brezposelnost zaradi koronavirusa povečuje. Po prvi četrtini leta je na Koroškem za 26 odstotkov več brezposelnih kot v enakem obdobju lani.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Največ brezposelnih se je v regiji na zavod prijavilo s področij gostinstva, poslovnih dejavnosti, gradbeništva, trgovine in drugih dejavnosti. 
Sašo Bizjak

Če bi letos bilo običajno leto, bi bil mesec marec prelomnica, ko na Zavodu Republike Slovenije za zaposlovanje (ZRSZ) zaradi povečanih zaposlitev beležijo izrazit upad brezposelnosti. Takšen trend bi sledil tudi v naslednjih mesecih. Uradne statistike minulega meseca so drugačne. Glede na marec 2019 se je brezposelnost povečala v vseh koroških uradih, največ v Uradu za delo Ravne na Koroškem, kjer v marcu beležijo 17,9-odstotno povečanje brezposelnosti. Sledita radeljski in slovenjgraški urad s 15,4 odstotka in dravograjski s 7,7 odstotka. Skupno se je na Koroškem brezposelnost povečala za 15,2 odstotka. Da se je brezposelnost v vseh koroških uradih povečala tudi glede na december 2019, je povedala Branka Škulj Nussdorfer, vodja UD Velenje, Mozirje ZRSZ. Največ v Radljah s 12,4 odstotka, sledijo Ravne z 12, Dravograd s 11,8 in Slovenj Gradec s 9,4 - po uradih na Koroškem skupno za 11,3 odstotka. Največ brezposelnih se je na zavod prijavilo s področij gostinstva, poslovnih dejavnosti, gradbeništva, trgovine in drugih dejavnosti. Med njimi je tudi 46-letna prodajalka iz Radelj ob Dravi, ki ji bo kmalu sledila še nekdanja sodelavka.

Šok, še nikoli ni bila brez službe

Prodajalki sta bili zaposleni v trgovini v Dravogradu. Sedeminštiridesetletnica, sicer iz Podvelke, je v tej trgovini delala kar 17 let, delovno razmerje ji je delodajalka, ko je morala trgovino zaradi koronavirusa zapreti, prekinila iz poslovnih razlogov. "Z virusom ni prometa, kolikor se proda, toliko je denarja," razmišlja prodajalka, ki je nedavno ostala brez službe. Spraševala se je, zakaj ni - tako kot ta čas mnogi v državi -, tudi sama na čakanju, pri čemer bi finančno pomagala država, a je izvedela, da zaradi likvidnostnih težav trgovine že pred virusom do takšne pomoči ne bi bila upravičena. Januarja letos je bila odpuščena že Radeljčanka, zdaj že prijavljena na zavod, še vedno pa čaka na odpravnino in del plače. "Bilo je samo vprašanje časa, trenutna kriza je bila samo pika na i, da sem brez službe ostala še jaz. Trenutno mi teče odpovedni rok, za zdaj sem dobila izplačani le dve tretjini zadnje plače brez prispevkov. Že prej sem imela minimalno plačo, zdaj bom brez, sploh še ne vem, kako in kaj. Otroka še hodita v šolo. Po pomoč se bom obrnila na Center za socialno delo. Šok je velik, imam 24 let delovne dobe, še nikoli nisem bila brezposelna," nam je razložila Podvelčanka. Razmišlja, da bo kasneje v letu nastopila še večja kriza, ko bo takšnih primerov, kot je sama, veliko. Napovedi, kako bo, je težko podati, nam je o tem povedala Škulj Nussdorferjeva.

Od januarja do marca prijavljenih 954 brezposelnih

Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije (SURS) je bilo februarja letos na območju Koroške, po lokaciji delovnega mesta, 25.418 delovno aktivnih prebivalcev, kar je za 401 osebo oziroma 1,6 odstotka več kot februarja 2019 (v Sloveniji za 1,5 odstotka več). Stopnja registrirane brezposelnosti je februarja 2020 znašala 8,2 odstotka, v primerjavi s februarjem 2019 se je na Koroškem zvišala za 0,4 odstotne točke. Konec marca 2020 je bilo registriranih 2586 brezposelnih oseb, kar je za 342 oseb oziroma 15,2 odstotka več kot marca 2019. V primerjavi s predhodnim mesecem se je registrirana brezposelnost zvišala za 109 oseb. Ob koncu marca 2020 je bil povprečni čas brezposelnosti oseb 25,7 meseca (v Sloveniji 27,3 meseca). V obdobju od januarja do marca 2020 se je v evidenco brezposelnih na novo prijavilo 954 oseb, kar je za 197 oseb oziroma 26 odstotkov več kot v enakem obdobju lani (v Sloveniji za 12,8 odstotka več). Med na novo prijavljenimi je bilo 59 iskalcev prve zaposlitve, dve osebi, ki sta delo izgubili zaradi stečaja oziroma likvidacije podjetja, 208 oseb, ki so bile opredeljene kot trajno presežni delavci (98 oseb oziroma 89,1 odstotka več kot v enakem obdobju predhodnega leta) in 539 oseb, ki se jim je izteklo delovno razmerje za določen čas (za 67 oseb oziroma 14,2 odstotka več kot v enakem obdobju predhodnega leta).

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta