Dravograd: V Gučo potujejo Tačmi brass band

Jasmina Detela Jasmina Detela
08.07.2024 14:30

V Dravogradu se je odvil že 16. državni festival malih inštrumentalnih sestavov, sodelovalo je devet skupin

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Državni festival malih inštrumentalnih sestavov
Franci Kotnik

Pod okriljem Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti se je v Dravogradu odvil že 16. državni festival malih inštrumentalnih sestavov. Letos je na njem sodelovalo kar devet glasbenih skupin, potekal pa je v dveh delih in na dveh lokacijah. Strokovno ga je spremljal profesor glasbe Andrej Ofak.

V začetku nastajanja se je festival oblikoval predvsem za male trobilne sestave in še vedno predstavlja izbor med slovenskimi trobilnimi sestavi za nastop v Guči v Srbiji. Kasneje se je razširil še na druge inštrumentalne sestave, saj imamo v Sloveniji kar nekaj ljubiteljskih glasbenih skupin, ki skorajda nimajo možnosti nastopiti na državnem nivoju. 

Prvi del je festivala potekal v cerkvi sv. vida
Franci Kotnik

Prvi del se je odvil v cerkvi sv. Vida v centru Dravograda. Najprej so se predstavile zasedbe z resnejšo glasbo, medtem, ko sta dva trobilna sestava nastopila na velikem odru na prireditvenem prostoru Lukna.  

V prvem delu v cerkvi sv. Vida so nastopili: Junior special orkester iz Škofljice pod vodstvom Francija Krevha, kvartet Flavt 4F iz Nove Gorice pod vodstvom Eneja Ljubiča Šinigoja, Dobovski rogisti pod vodstvom Roberta Deržiča, Kitarski ansambel Svarun iz Tržiča z vodjem Grego Bitežnikom, Mladinska sekcija Godbe Medvode in Jazz sekcija Godbe Medvode pod vodstvom Roka Škrlja. Najvišjo oceno je prejel Mladinski saksofonski orkester SOS junior po vodstvom Lana Medena in sicer zlato plaketo s pohvalo za doseženih maksimalnih 100 točk.

V drugem delu sta se za nastop v Guči potegovali skupini Pivo in čevapi iz Postojne pod umetniškim vodstvom Primoža Petohleba in Tačmi brass band iz Cerkna, ki ga vodi Nejc Drole. V Gučo potujejo Tačmi brass band.

Za Tačmi brass band bo to prvo gostovanje na enem največjih trobilnih festivalov na svetu v Guči, kjer bo letos festival potekal med 2. in 4. avgustom.

Tačmi brass band
Franci Kotnik
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta