Državni milijoni za obnovo dveh državnih cest na Koroškem

Tomaž Ranc Tomaž Ranc
02.02.2021 06:10
Ministrstvo podpisalo pogodbi. Obnova ceste in gradnja kolesarske steze skozi prometno obremenjeni center Prevalj ter širitev nevarne ceste od Slovenj Gradca proti Podgorju
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vsakodnevna stalnica skozi center Prevalj so težki tovornjaki. Foto: Tomaž RANC

Središče Prevalj se že leta duši v prometu, saj kraj nima obvoznice, tako da se ves promet - tudi iz močno industrializirane zgornje Mežiške doline (TAB, Cablex in drugi) proti središču Slovenije - vali skozi središče kraja. V obratni smeri pa tudi vozila, ki krenejo iz Slovenije proti Avstriji in naprej po Evropi preko mejnega prehoda Holmec. Povprečni dnevni promet skozi strogi center znaša okoli 15 tisoč vozil, seveda pa glavna prometnica s seboj v center, kjer živi veliko stanovalcev, prinaša hrup, onesnaževanje zraka, slabšo prometno varnost za pešce, ob tako gostem prometu je cesta tudi bolj izpostavljena in prej uničena.

Vsakodnevna stalnica skozi center Prevalj so težki tovornjaki. Foto: Tomaž RANC

To dokazuje že krožišče z Grošljevim kipom treh graščakovih hčera ob vstopu v občino, ki je z žlebovi že spominjalo na tekaško stezo. Na občini največ upov polagajo v tretjo razvojno os, ki bi razbremenila center, a kaj, ko bo na to treba čakati še dolga leta, vse dokler naj bi se začela graditi od Raven naprej.

Kot smo poročali novembra, bi po informacijah ministrstva za infrastrukturo po okvirnem terminskem načrtu gradnjo odseka Otiški Vrh-Ravne končali decembra 2030, šele nato naj bi sledil začetek druge faze, torej gradnja od Raven naprej - s tunelsko izvedbo do Štoparjevega mosta in naprej proti Holmcu, ki bo zagotovo zahtevna in tudi časovno ne prav hitra. To pomeni, da bo središče Prevalje še krepko desetletje na udaru dnevnega prometa.

2021 - leto obnove

Z ministrstva za infrastrukturo pa so te dni na twitterju najavili, nato pa podrobneje pojasnili, da so z Občino Prevalje podpisali sporazum o sofinanciranju ureditve glavne ceste Prevalje-Ravne z umestitvijo kolesarske steze in pločnikov v dolžini 1,6 kilometra skozi Prevalje. Vrednost investicije znaša 4,68 milijona evrov, z deležem Direkcije za infrastrukturo čez 3 milijone, 1,4 milijona pa bo prispevala občina. Sporočili so še, da tečejo odkupi potrebnih zemljišč, v pripravi pa je razpis za izvedbo gradbenih del.

"Cesta je absolutno potrebna rekonstrukcije, hkrati pa bo ob gradnji ceste, hodnika za pešce in kolesarske poti položen kolektorski sistem, ki se priključuje na čistilno napravo. Od Petrola do mosta za Leše bo šla dolinska kolesarska pot, ki bo tekla naprej po sedanji cesti ob Meži, ki bo namenjena lokalnemu dovozu ter kolesarjem in pešcem. Preko Meže bo ob sedanjem avtomobilskem mostu tekla kolesarska brv za nadaljevanje poti proti Ravnam," je na vprašanja o prometnih izzivih kraja odgovoril prevaljski župan Matic Tasič. Pričakuje, da bo razpis v februarju in da bi se v maju lahko začela dela sočasno s kolektorskim sistemom, da ceste ne bi bilo treba "odpirati in zapirati" dvakrat, kar bi bilo ob že tako gostem prometu še bolj moteče.

Cesta Slovenj Gradec-Podgorje je nevarna za pešce in kolesarje. Foto: Tomaž RANC

"Rok izvedbe bo verjetno v letu dni, ampak ker bo prihajalo do zastojev, bomo dela skušali izvesti sekcijsko. Če bodo res maja začeli, pa bi do konca leta glavnina lahko bila narejena," meni župan. Poudarja pa, da je dolgoročna rešitev za promet skozi Prevalje izgradnja tretje razvojne osi. "Če ne bi bilo covida-19, bi bila javna razgrnitev za os že lani. Pritiskamo, da bi jo v desetih letih zgradili do Holmca, saj ne moremo čakati, morali bi pospešiti postopke," dodaja.

Nič več hoje po cesti

Z Mestno občino Slovenj Gradec pa je ministrstvo podpisalo sporazum o sofinanciranju 2,2-milijonskega projekta ureditve regionalne ceste Slovenj Gradec-Mislinjska Dobrava v smeri proti Podgorju. Gre za dva kilometra za promet že tako ozke ceste, kjer morajo tudi pešci - ker ni pločnika - že leta hoditi po cesti, kar je seveda nevarno. "Gre za širitev ceste, pločnik in javno razsvetljavo od odcepa za Raduše do Podgorja do gostilne Rogina. To je ena od prioritet naše občine, kar zadeva državne projekte. Širitev in pločnik sta nujno potrebna za varnost, to je tudi šolska pot. Zraslo je tudi nemalo novih hiš, naselje se širi, zato je izgradnja nujno potrebna. Gre tudi za naše sofinanciranje v višini 138.000 evrov za ureditev avtobusnega postajališča pri gostilni Rogina," je pojasnil župan Tilen Klugler.

Cesta Slovenj Gradec-Podgorje je nevarna za pešce in kolesarje. Foto: Tomaž RANC
Tomaž Ranc

Po podatkih, ki nam jih je posredoval Aljoša Krivec, vodja občinskega referata za medobčinsko redarstvo in promet, je letno povprečje prometa med Slovenj Gradcem in Podgorjem okoli 3000 vozil na dan. Zdaj so v fazi cenitve zemljišč in podpisovanja pogodb za odkup zemljišč. In kdaj bo tudi ta odsek dokončno postal varnejši? "Na zadnjem sestanku je minister Jernej Vrtovec obljubil, da bo do pomladi vse zemljiškoknjižno urejeno in da bi še letos šli v razpis za izbiro izvajalca. Po moji oceni bi spomladi 2022 lahko projekt tudi končali," je dejal Klugler. Da že tečejo aktivnosti za pridobitev potrebnih zemljišč, so potrdili tudi na ministrstvu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta