(FOTO in VIDEO) Dobrodelna akcija za Janeza: Za vsak kilometer en dobrodelni evro

Jasmina Detela Jasmina Detela
16.01.2023 19:31

Cel teden v fitnesu Herkul na Prevaljah dobrodelno gibanje. Kilometri za dobro leto in pol starega Janeza iz Šentjanža pri Dravogradu tudi z Vidom Peršakom, Jonom Lihtenegerjem Vidmajerjem in koroškimi novinarji z Večera

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jasmina Detela

V fitnes centru Herkul Gym na Prevaljah so se pridružili dobrodelni akciji za še ne dveletnega Janeza Epška iz Šentjanža pri Dravogradu, ki se je rodil z malignim tumorjem na hrbtenjači, zaradi česar skoraj ne čuti nog. Pripravili so trening Kilometri zdravja za Janezove korake. Cilj je, da za vsak kilometer, opravljen na fitnes napravah, pridobijo en evro.

Športnik ali ne, vsak lahko sodeluje

Dobrodelni teden poteka od ponedeljka do petka, 20. januarja, med 9. in 21. uro. "To je že naša tretja dobrodelna akcija v nekaj letih. Na prvih dveh smo organizirali dražbo za športne rekvizite - boksarske rokavice Dejana Zavca in Tomaža Barade, zdaj smo se odločili, da pristopimo malo drugače. Da se ne samo prispeva denar, ampak, da se tudi nekaj naredi za to," je povedal Rok Štaudeker, ki je skupaj z ženo Katarino lastnik fitnesa. Za akcijo so se odločili zato, ker imajo radi šport, z njim se da marsikaj popraviti. "Janez je zelo aktiven fant, po mojem bo v prihodnosti tudi na športnem področju lahko dal veliko od sebe," je prepričan Štaudeker. 

Dobrodošel je vsak, ki želi sodelovati. Vstop v fitnes je v tem tednu brezplačen za vse, tudi za tiste, ki niso člani. V praksi je to videti tako, da si vsak izbere napravo, kjer bo opravil trening. Na primer, za vsak prekolesarjen kilometer prispevate en evro. In kako posameznik ve, koliko kilometrov je naredil? Vsak aparat (simulatorji, veslači ...) ima svoj spomin. Vsak sam preveri, koliko kilometrov je naredil. Na blagajni je posebna skrinjica, kamor lahko da denar. Pripravili so tudi blok, vanj vsak, ki je prispeval, vpiše svoje ime in priimek, aparat, kjer je treniral, in koliko kilometrov treninga je opravil. "Včeraj dopoldan (do 11. ure) smo za uvod že naredili 33 kilometrov, upam, da se jih bo čim prej nabralo par tisoč," je optimističen Rok. Njegova žena Katarina doda, da želijo na ta način povezati celotno Koroško: "Ne glede na to, ali je nekdo športnik ali ni, vsak lahko odhodi ali prevesla vsaj en kilometer. Vabimo vse, da se nam pridružijo, saj vsak kilometer šteje."

Prvi dan akcije sta k nabiranju kilometrov pristopila tudi najboljši slovenski enduro kolesar Vid Peršak in uspešen ultra trail tekač Jon Lihteneger Vidmajer​, ki tudi sicer pri njih nabirata kondicijo. Peršak že dve leti trenira v fitnesu Herkul. "Vesel sem, da imam tako tako dobre pogoje blizu doma. Danes sem naredil tri ali štiri kilometre, saj sem se šele ponoči vrnil s priprav. Lepo je videti, da smo se zbrali, da naredimo nekaj za dober namen in pokažemo pripravljenost pomagati. V tem tednu zagotovo še pridem," je obljubil Peršak, ki bo podaril podpisan kolesarski dres, verjetno iz lanske sezone svetovnega pokala, da bi zanj na dražbi zbrali denar za Janeza. Obisk fitnesa je stalnica tudi v kondicijski pripravi Lihtenegerja Vidmajerja. "Ta teden bom verjetno opravil kak trening več na kolesu, da se naberejo kilometri. Ta akcija je zdelo dobro nastavljena, saj naredimo nekaj zase in s tem tudi pomagamo nekomu, ki si mogoče ne more česa privoščiti," pove Jon, ki je opravil okoli 20 kilometrov treninga. K nabiranju kilometrov smo prvi dan dobrodelnega tedna pristopili tudi koroški novinarji Večera.

Dobrodelno gibanje v fitnesu Herkul Prevalje - sodelovala sta tudi Vid Peršak in Jon Lichteneger Vidmarjer. 
Jasmina Detela

Niso pričakovali takšnega odziva

"Zelo smo veseli, da so se spomnili na nas. Res lepa gesta," je dobrodelno gibanje v Herkulu komentirala Katja Epšek, mama mladega junaka tretjega nadstropja oddelka za otroško hematologijo in onkologijo. Družinica se je nedavno vrnila iz Nemčije, kjer je Janez je dobil nove čevlje in nadkolenske opornice. "Prvi vtis je odličen. Velika razlika je v primerjavi s temi, ki jih je imel do zdaj. Zelo stabilen je z njimi, želi si že premikati noge," je navdušena mamica. Na tri do štiri mesece bodo opornice prilagajali oziroma podaljševali glede na Janezovo rast. Po približno enem letu oziroma letu in pol pa bo potreboval nove. 

Dobrodelno gibanje koroške ekipe večerovcev v fitnesu Herkul Prevalje 
Jasmina Detela

Denar za njihov nakup so zbrali pri dobrodelni akciji, ki sta jo sokrajanki Mateja Konečnik in Barbara Kotnik pripravili v sodelovanju z Območnim združenjem Rdečega križa (OZ RK) Dravograd in krajevno skupnostjo Šentjanž. Del akcije je bil tudi dobrodelni koncert v tamkajšnjem Domu borcev sredi lanskega decembra. Doslej se je skupaj s prostovoljnimi prispevki na koncertu zbralo 28.411 evrov. Dobrih 5700 evrov je OZ RK že nakazalo za akontacijo za opornice. "Akcija se je zaključila 7. januarja, a denar še vedno priteka na naš tekoči račun. Z zbranimi sredstvi bomo plačali račun za opornice, samoplačniške terapije in druge stroške, kot so potni stroški in stroški bivanja v Nemčiji," je povedala sekretarka OZ RK Dravograd Irena Gostenčnik. Nad zneskom, ki se je zbral v dobrodelni akciji, so bili zelo presenečeni tudi Janezovi starši. "Res smo bili zelo pozitivno presenečeni, saj nismo pričakovali takega odziva. Res noro dobro," je hvaležna Katja Epšek.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta