Dobrodelna akcija za Janeza: S posebnimi opornicami lažje do prvih korakov

Jasmina Detela
21.12.2022 06:00

Še ne dveletni Janez Epšek iz Šentjanža pri Dravogradu se je rodil s tumorjem med hrbtenjačo in trebušno votlino, zato skorajda ne čuti nog. V kraju so sprožili dobrodelno akcijo

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jasmina Detela

Otroci, ki so se ali se zdravijo na hematološkem-onkološkem oddelku Pediatrične klinike v Ljubljani, so pravi junaki. Čeprav še niso niti dobro začeli živeti, jim je življenje naložilo težko preizkušnjo, saj morajo skozi naporna zdravljenja in terapije. Med njimi je tudi še ne dveletni Janez Epšek iz Šentjanža pri Dravogradu, ki se je rodil od pasu navzdol negiben. Starša mu že od njegovega rojstva omogočata številne terapije v želji, da bi nekoč lahko samostojno stal in hodil. Doslej sta vse stroške poravnala sama, zdaj pa družina potrebuje pomoč, saj si ne morejo privoščiti izdatka za nakup posebnih nadkolenskih opornic. ​Katja in Črtomir Epšek sta starša mladega junaka, ki se je rodil "zdrav", nekaj ur po rojstvu pa so opazili, da je od pasu navzdol negiben. V štirih dneh so mu diagnosticirali nevroblastom, zelo pogosto obliko raka pri otrocih. Njegov tumor med hrbtenjačo in trebušno votlino je bil velik pet krat dva milimetra, zato se je že v prvem tednu življenja pričel zdraviti s kemoterapijo. Do dopolnjenih dveh mesecev je prejel štiri bloke kemoterapije, ki so tumor zmanjšali na štiri krat štiri milimetre. Vse to je pogumno prenašal, seveda ob podpori mame in očeta ter sestrice Sofije. Ni pa bolezni še povsem premagal, ker je tumor še vedno prisoten. "Je sicer v mirovanju, zato stanje redno spremljajo na pediatrični kliniki. Tja hodiva vsakih šest mesecev na magnetno resonanco. Operacija za zdaj ni mogoča, saj je tumor v bližini hrbtenjače in bi bilo tveganje preveliko," pojasni mamica. Zaradi tumorja Janez skorajda ne čuti spodnjega dela telesa, nogice lahko le malo premika, zato starša vse moči in denar usmerjata v rehabilitacijo. Leva noga je bolj aktivna od desne, ki je sploh ne čuti, pravi Katja Epšek, ki je je ostala doma, da lahko skrbi za sina. Pred tem je poučevala​ v pastoralno povezanih župnijah Dravograda.

Potrebuje nekoga, ki ga popravlja

"Z možem sva se odločila, da mu bomo pomagali po najboljših močeh. Predvsem zdaj, ko je še majhen, potrebuje nekoga, ki ga nenehoma popravlja. Ves čas je v akciji, rad se plazi, tudi na nogice se že postavlja, a ker jih ne čuti, so stopala ob tem v nepravilni legi. Tu nastopi vloga staršev, da ga korigiramo, saj je pomembno, da se nauči pravilnih gibov," pojasni Epškova, ki z Janezom vsak dan telovadi. Poleg tega ga vozi na fizioterapije in delovne terapije v slovenjgraško razvojno ambulanto, kjer mu omogočajo samoplačniške terapije. Štirikrat sta bila tudi po dva tedna v Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu Soča v Ljubljani ter na bolnišničnem oddelku za invalidno mladino in rehabilitacijo v Stari Gori. Da bi malček lažje stal, ima opornice, a so nefunkcionalne. Od znancev, ki so jih spoznali na terapiji, so izvedeli za posebne opornice in se takoj odločili za pregled na kliniki Pohlig v Traunsteinu v Nemčiji. Prvi pregled je bil brezplačen, ostale bo treba plačati. Prav tako potrebuje posebne nadkolenske opornice, s pomočjo katerih se bo lažje postavil na noge in, kot upata starša, kmalu naredil tudi prve korake. Tukaj so še potni stroški in stroški bivanja, saj bo zaradi izdelave opornic, ki stanejo približno šest tisoč evrov, v Nemčiji treba ostati osem do deset dni.

Janez Epšek iz Šentjanža, junak tretjega nadstropja, z mamico Katjo
Jasmina Detela

Nocoj dobrodelni koncert

Sokrajanki Mateja Konečnik in Barbara Kotnik sta se v sodelovanju z Območnim združenjem Rdečega križa (OZ RK) Dravograd in krajevno skupnostjo Šentjanž odločili družini pomagati. Pripravili so zbiralno akcijo in dobrodelni koncert, ki bo nocoj ob 18. uri v Domu borcev v Šentjanžu. Nastopili bodo učenci osnovne šole Šentjanž, Lejla Krančan, Nej Konečnik, moški pevski zbor Šempeterski pavri, ansambel Škorpijoni, Kristina in Aljaž Ravnjak ter ženska vokalna skupina Šentjanž. Skorajda vsi nastopajoči poznajo Janeza ali njegove starše, zato so se tudi odpovedali honorarju. Vsi prostovoljni prispevki bodo namenjeni za Janezovo rehabilitacijo. Kdor želi pomagati, lahko prostovoljni prispevek nakaže tudi na tekoči račun OZ RK Dravograd SI56 6100 0001 9303 056, sklic 15-03-2001, namen Humanitarni prispevek za pomoč otroku Janezu Epšku.

"Hvaležni smo jim, da so organizirali dobrodelno akcijo, sami se zanjo verjetno ne bi odločili," pove Katja Epšek, ki si z možem najbolj od vsega želi, da bi njun borec lahko hodil in imel normalno otroštvo. "Imava upanje, da bo vse dobro. Janez je tako poseben fant, čeprav še ni dopolnil dve leti, že lepo govori, vse razume, rad tudi poje. Je zelo radoveden, radosten otrok, ki rad komunicira z ljudmi in težavam navkljub v polnosti zajema življenje. Večkrat razmišljam, da je rojen s posebnim sporočilom, ki se dotika src ljudi," je prepričana Epškova.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta