(FOTO) Pred OI: Slovenska bakla na poti po Koroški

Brina Kerič Brina Kerič
03.05.2024 20:22

Slovenska bakla te dni potuje po Koroški. Najprej v Dravski dolini, nato v Mežiški, nazadnje pa še po Mislinjski.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slovenska bakla je obiskala tudi Črno na Koroškem. Prva jo je po stadionu ponesla županja Romana Lesjak.
Brina Kerič

Plamenica, ki so jo leta 2021 ponesli po 211 občinah Slovenije, je nastala leta 2021 v jeklarni SIJ Metala Ravne na Koroškem. Sponzor Skupina SIJ - Slovenska industrija jekla se je z baklo poklonil Ravenčanom in vsem jeklarjem za prispevek k večstoletni jeklarski tradiciji ter vsem športnikom in športnicam, ki so takrat zastopali barve Slovenije na olimpijskih igrah v Tokiu. Natanko 100 dni pred pričetkom poletnih olimpijskih iger, 17. aprila 2024, je bakla znova pričela pot po Sloveniji na skrajnem severovzhodu države v občini Lendava, pot pa bo 13. julija zaključila v Kranjski Gori.

Kljub slabemu vremenu so baklo pospremili po Koroški

Bakla je v preteklih dneh že prepotovala Podvelko, Ribnico na Pohorju, Vuzenico, Radlje ob Dravi, Muto in Dravograd, tokrat pa se je ustavila na Prevaljah, v Mežici in Črni na Koroškem. Najprej so jo pozdravili na Prevaljah, od koder je potovala naprej do Mežice, nato pa so jo v Žerjavu prevzeli županja občine Črna na Koroškem Romana Lesjak, predsednik Športne zveze Črna Simon Klavž in turna smučarka Lena Lupša. Kljub dežju so društva, otroci in športniki baklo v spremstvu gledalcev ponesli vse do stadiona, kjer so jo znova predali v roke županji, nato pa so jo po atletski stezi ponesli še Danilo Pudgar, Aleš Gorza, krog pa je zaključil Miha Oserban. Kot je povedala županja, so ponosni, da je bakla zopet obiskala Črno na Koroškem, ki jo bo v Parizu zastopala Klara Vrabič - z reprezentanco v sedeči odbojki se je uvrstila na paralimpijske igre v Parizu. "Počaščena sem, da sem lahko kot prva prevzela in nosila baklo. Upam, da boste lahko tudi mene enkrat videli na olimpijskih igrah," je povedala Lupša. "Počaščen sem, da sem lahko baklo prinesel v cilj. Upam, da se uvrstim na zimske olimpijske igre in v Črno zopet prinesem kakšno medaljo," pa je zaključil Oserban. 

Brina Kerič
Lena Lupša, prva nosilka, in Miha Oserban, zadnji nosilec
Brina Kerič

Še v vse štiri sosednje države

Poleg vseh 212 občin, v katerih bo plamenico poneslo na tisoče mladih, predstavnikov lokalnih športnih klubov in društev ter drugih zainteresiranih ljubiteljev športa, bo bakla zavila tudi v vse štiri sosednje države in obiskala zamejske Slovence na Madžarskem, v Avstriji, Italiji in na Hrvaškem. Projekt Slovenska bakla, ki je pred tremi leti pred olimpijskimi igrami v Tokiu prvič prepotoval celotno Slovenijo, je nastal kot plod idej Olimpijskega komiteja Slovenije – Združenja športnih zvez ter partnerjev, bodisi pokroviteljev olimpijskega gibanja bodisi agencije Sport Media Focus, ki je poskrbela za izvedbo projekta na terenu.

Brina Kerič
Lena Lupša in Simon Klavž. 
Brina Kerič
Slovenska bakla, Črna na Koroškem, 2024
Brina Kerič
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta