(FOTO) Ta veseli dan za Črno: Čehi zgradili 22 metrov dolg most za Pristavo

Tomaž Ranc Tomaž Ranc
08.09.2023 07:00

Inženirci češke vojske so včeraj končali z izgradnjo 22 metrov dolgega mosta za Pristavo, nato se selijo v Mežico na Torčevo žago. Novi pozivi za pomoč v mehanizaciji

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tomaž Ranc

Mednarodna pomoč Sloveniji je konkretna. Včeraj so končali svoj prvi most, ki so ga prispevali Sloveniji, pripadniki češke armade. Okoli 30 jih je, bivajo v Mežici, v pripeki pa so končali svoj prvi most med Pristavo in cesto med Črno in Koprivno. "Gradimo most preko Meže, imamo mandat češke vlade, tukaj nas je okoli 30 vojakov in pravkar smo končali. Zelo težko je, ker je tako vroče," je povedal Patrik Š., pripadnik češke armade.

Tri bodo postavila češka armada, drugega na Torčevi žagi, kjer je Občina Mežica že pripravila temelje, za tretjega pa še ne vedo, kje, ker še preverjajo teren in potrebe, odločitve pa so sprejete skupaj s civilno zaščito. V Sloveniji bodo največ 60 dni. Gre za inženirce, ki so zadovoljni s prijateljskim sprejemom tukajšnjih ljudi. Že ko so prispeli, so jih pozdravili tudi otroci. Prihajajo iz mesta Bechyně - iz regije Tabor iz južne Bohemije.

Patrik Š., češka armada: "Težko je, vroče je." 
Tomaž Ranc
Češka armada pri delu 
Tomaž Ranc

Črnjani hvaležni za vsakršno pomoč

Da je to eden ta veselih dni za Črno, se je strinjala županja Romana Lesjak. "Veseli smo vsake pomoči, sedaj pomoči češke vojske. Most bo povezal bregova Meže in je pomemben za to, ker se bo na regionalni cesti pričel delati kilometer ceste, ki ga je obljubila ministrica Alenka Bratušek. Če tega mosta ne bi bilo, ne bi bilo dostopa v zaselke. Hvala češki vojski in vladi, pa tudi naši vojski, ki je zraven", je dejala županja, ki se je preko mosta sprehodila skupaj z nami do prvih sosedov. Pripraviti morajo še višinska nasipa za dovoz. To je naloga Občine Črna, medtem ko je peš mogoče čez most že danes. V Žerjavu pa naj bi mosta prispevala Italija in Švedska. Trenutno je na Koroškem 100 vojakov Slovenske vojske - inženirci, pehota, saniteta, logistika, ki skrbijo za dostavo vode. Pomagajo tudi pri gradnji vodovoda Mežica-Prevalje z bagrom nakladačem, kamionoma, rovokopačem, medtem ko en nakladač pomaga pri urejanju dostopa do kmetij. "Kot domačin sodelujem kot častnik za povezavo z lokalno skupnostjo, vojsko in ostalimi vojskami, ki pomagajo pri obnovi infrastrukture. Z napredkom sem zelo zadovoljen, tuje sile so se odzvale, pridno delajo, tudi naša vojska, ljudje so zadovoljni, kar šteje največ," je dejal štabni vodnik Miro Strmčnik.

Deli mosta
Tomaž Ranc

Drugi češki most, ki bo na Torčevi žagi, pa bo povezal tri hiše in podjetje, na drugi breg morajo sedaj vse dovažati preko improvizirane brvi, tudi s samokolnicami, je povedal Ambrož Blatnik iz mežiške komunale: "Montažni pontonski most bo hiše povezal z glavno cesto Mežica-Prevalje, montaža naj bi se začela v soboto zjutraj, pričakuje se, da bodo delali štiri, pet dni," je dejal. Sicer v Mežici trenutno poteka čiščenje struge Meže. Rešiti želijo problematiko daljinskega plinovoda, skrbi pa jih problematika plazov, kjer po besedah župana Marka Mazeja čakajo na odgovore ministrstev, kako je s sanacijo in ukrepi, da se bodo ljudje počutili varne in ne bodo zaskrbljeni, kot so vključno z županom, zlasti ko bo gradnja vodovoda prišla do Nužijevega plaza. "Absolutno je to velik izziv za izvajalca, ker vemo, da delo in trenja lahko povzročijo neželene tresljaje na ogromnem plazu. Upam, da nadzor in izvajalci to strogo upoštevajo, da ne bo karkoli šlo narobe, da ne bi zasuli ceste ali hiše, na vse morajo biti pripravljeni. Apeliram na nadzor in izvajalce, da se tega lotijo strokovno, kot so to opravljali do sedaj, ker gmota zemlje je ogromna, po neuradnih podatkih naj bi šlo za preko milijon in 500 kubičnih metrov zemlje," je dejal Maze.

Domačini na mostu, prvi koraki 
Tomaž Ranc
Povezovanje kraja 
Tomaž Ranc

Vodovod: danes tri ekipe

Pri gradnji vodovoda sodeluje tudi 15 vojakov Slovenske vojske. Danes so bile na delu tri investitorjeve ekipe, dve na Poljani in ena v okolici Torčeve žage, kjer se je v času našega obiska večji makedonski tovornjak komaj izognil delovnemu stroju, ampak sta voznik in strojnik zadevo uspešno rešila brez zagozdenja. In kako je z nadaljnjo prometno ureditvijo glavne ceste? "V soboto in nedeljo bo glavna cesta zaprta, ker bo vojska tam začela postavljati most. Dali so nam možnost, da takrat delamo tam, kjer je cesta zožena, pod plazom še ne. Ko bomo prišli do Nužijevega plazu, bomo poskrbeli za varovanje oziroma spremljanje stvari. Vodovoda je položenega okoli 2,2 kilometra, tako da roki bodo doseženi, upam, da bomo končali malo prej," je dejal Tasič.

Češka armada 
Tomaž Ranc
Gradnja vodovoda Mežica-Prevalje
Tomaž Ranc

Ni pa zadovoljen, ker so odšli pripadniki bosansko-hercegovske vojske, ki so delali na urejanju Meže. "Ni mehanizacije, ni ekip, ni strojnikov, deset jih je bilo z dvema strojema. Pisali smo, saj je nekdo sprejel odločitev, da jih ne potrebujemo, kdo, pa nihče noče povedati. Z dvema, tremi stroji smo v Meži, potrebujemo najmanj štiri, pet ekip: težke mehanizacije, bagre, tovornjake, strojnika, šoferja, pomožnega delavca in zidarja za zidanje brežine. Javili smo upravi za zaščito in reševanje, pa ministrstvom - za infrastrukturo, okolje ..., pisali predsedniku vlade, a na dopis nismo dobili nobenega odgovora. Pri nas ni vodarjev, koncesionarjev s svojimi stroji, pa je 35. dan, kar delamo v Meži, delamo mi, nihče drug." Kot je znano, pa so brežine v slabem stanju. K večjemu številu gradbenih ekip za urejanje posledic poplav državo poziva tudi Lesjakova.

Lokacija bodočega, drugega češkega mosta na Torčevi žagi, Mežica 
Tomaž Ranc
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta