(FOTO) V Črjanskem raju ob solzah težkega otroštva pristni smeh otrok v naravi

Urška Polanc Urška Polanc
03.08.2023 06:00

Otroci, ki jim starši poletnega tabora ne bi mogli privoščiti, so že drugo leto zapored spoznavali lepote Črne na Koroškem in uživali med aktivnostmi v neokrnjeni naravi. V zadnjem taboru večinoma s Štajerske.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Razposajenost udeležencev tabora v Črjanskem raju v Koprivni  
Urška Polanc

Drugo leto zapored so v Črni na Koroškem, v Koprivni, pripravili tabore za otroke iz socialno ogroženih družin. Domačinka Katja Gole se je opogumila, stopila v zelo velike čevlje, kot pravi, in ponovno poskrbela za vsebino v tamkajšnji nekdanji podružnični šoli, ki je kar deset let samevala. Da je nekoč že delala v tej šoli, učila podaljšano bivanje, kar je bila njena najljubša služba, nam je priznala. Pri izvedbi taborov, projekta Uresničimo jim sanje, ji pomaga vsa družina, 'Črjanskega raja' za otroke pa ne bi bilo brez finančne podpore donatorjev in nekaterih koroških družbeno odgovornih podjetij (Lions kluba Slovenj Gradec, Vertikale X, podjetij Slemenšek, Ekstera, Sij Systems, Upravnega odbora GZS Koroške gospodarske zbornice, Leka). Otroci so na tabor prihajali iz vseh treh koroških dolin, v zadnjem taboru letos, ki se je končal konec prejšnjega tedna, pa so večinoma bili s Štajerske, ki so jim počitnice omogočili v Lions in Rotary klubu Maribor. V Koprivni so nas pričakali na sončnem igrišču. Da se igrajo igre, kot je med dvema ognjema, delajo kaj z baloni, ob večerih se pogovarjajo, ponoči bodo imeli disko, pekli si bodo penice, sta nam hiteli naštevati prijateljici Gina in Kim, ki sta bili prvič zdoma oziroma na takšnem taboru. "Zelo nama je 'fajn', le spat bi šla domov, saj tu nisem navajena," je bila odkrita Gina. Koliko sta stari, nas je zanimalo. "Deset let, med nama je le en dan razlike, hodiva v OŠ Bojana Ilicha in OŠ Janka Padežnika, poznava pa se že šest let," sta povedali, nato pa odšli v sobo, da se pripravita za odhod v adrenalinski park. "Veseliva se, a naju je strah višine," sta še dodali.

Podružnična šola v Koprivni, v kateri Katja Gole z ekipo prireja otroške poletne tabore 
Urška Polanc

Lepi in pristni odnosi

Poletja tako v Črjanskem raju namenjajo otrokom, ki jim starši takšnih počitnic ne morejo omogočiti. Skupno so to sezono gostili 125 otrok. Stalno sta jim na voljo sestri Katja in Špela, ki je glavna kuharica in okoli sedem mentorjev, ki pripravljajo delavnice. "Smo 'fajn' skupina, zajemamo od stroke do mladosti, imamo tudi dve študentki, ki se bosta šele vpeli v sistem. Vsak nekaj da in doprinese," je o mentorjih povedala Katja. Med njimi tudi 25-letna specialna pedagoginja Manca iz Mežice. "Delam na šoli na Prevaljah, zdaj čez poletje pa prvič pomagam tu. Nisem še dolgo v službi, a se mi zdi, da je vsaka takšna nova izkušnja dragocena. Sem prihajajo tudi otroci, ki nimajo zadovoljenih niti osnovnih potreb. Ni tako formalno kot v šoli, kjer otroci name gledajo bolj kot na neko avtoriteto. Tu se mi zdi, da se te meje vseeno malo bolj zabrišejo, vse skupaj je bolj pristno," je povedala. Letos se je tabora lahko iz vsake koroške šole udeležilo po pet otrok, le z Osnovne šole Juričevega Drejčka 25. Ker gredo otroci vedno na morje, pa naj gredo enkrat za spremembo še v nekoliko drugačno okolje, so razmišljali tudi v Mariboru in jih poslali v Črno. "Tu je deviška narava, otroci se mogoče tu tudi čisto drugače obnašajo, saj je bolj mirno in ni tistega divjanja, ki je mogoče na morju. Samo 25 jih je, med sabo stkejo zelo lepe odnose," je povedala Katja. Na taboru jim pokažejo, kje izvira reka Meža, peljejo jih do avstrijske meje in na Luški stan, kjer so izjemni razgledi, saj se vidi vse do Triglava. Obiščejo adrenalinski in športni park, se podajo po poti Mini K24, s popolno plezalno opremo preplezajo mini ferato, v Naravnem parku Bistra iščejo zaklad, spoznajo kralja Matjaža, naberejo si bezgove cvetove in si izdelajo lasten sirup, ki ga odnesejo domov.

Prijateljici Gina in Kim v urejenih prostorih za prenočitev 
Urška Polanc

Všeč jim je bilo na kmetiji

Posebej všeč je bilo dekletom na zadnjem taboru, ko so se med pohodom ustavili na kmetiji, kjer so videli krave, koze in kokoši. Devetletna Victoria, ki je bila na taboru skupaj z mlajšo sestrico, je bila nad zeleno Koroško posebej navdušena, saj sicer prihaja s Primorske. "Prvič sem tu, bom pa rekla mami, da še kdaj gremo," je dejala. Tudi Ani, Jani, Luciji in Neži, ki prihajajo iz Selnice, Pesnice in Kamnice, je všeč, da je v Črni tako zeleno, mirno, ko lahko slišijo tudi potok. Tudi 12-letni Erazem iz Selnice je bil na takšnem taboru prvič. "Tu so otroci, ki imajo za seboj precej težko otroštvo, ki so denimo izgubili enega od staršev, ob poslušanju njihovih zgodb nam velikokrat priteče kakšna solza. Zelo skromni so, nič ne komplicirajo, z vsem, kar jim ponudiš, so zelo zadovoljni, to vzamejo, se ne pritožujejo. To so zlati otroci, zelo lepo je delati z njimi, potrebujejo le toplino in bližino," je povedala Katja. Poletje je tako v Koprivni namenjeno otrokom iz socialno ogroženih družin, njihov glavni namen od septembra dalje pa je izvajanje šol v naravi.

Urška Polanc

"Lani so že prišle tri šole, ravno včeraj so me ponovno klicali iz Železne Kaple, tudi čezmejno že sodelujemo, letos so prišli na ogled tudi ravnatelji iz avstrijskih šol. Lani smo v jesenskih šolah v naravi 'sprešali' kar 300 kilogramov jabolk, naredili sok, ki so ga otroci odnesli domov. Pomembno pa se mi zdi izpostaviti tudi zimske šole v naravi, saj imamo v Črni fenomenalno smučišče, idealno za učenje smučanja, prav tako možnosti za vse druge zimske aktivnosti. "Sem le domačinka, svoj kraj imam posebej rada in ga v takšni luči tudi predstavljam vsem, ki pridejo, kar se zagotovo vidi. Pri tem pa je najpomembnejša pomoč, podpora družine Gole in Germadnik, tudi očeta kralja Matjaža," je povedala nasmejana Črnjanka.

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta