Gost bo v prenovljenem dvorcu Bukovje lahko živel kot baron

Jasmina Detela Jasmina Detela
26.02.2021 06:25
Občina Dravograd je v zadnjih letih precej denarja vložila v obnovo dvorca Bukovje, urejajo gostinski del in nov apartma, v načrtu tudi obnova ledenice ob dvorcu
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nameravajo ponuditi v najem celotno nadstropje, kjer je poleg apartmaja še pet salonov.
Tomo Jeseničnik

Zaradi epidemije ima svoja vrata za javne prireditve in obiske zaprt tudi dvorec Bukovje pri Dravogradu, kjer med drugim delujejo tri kulturne institucije, enota Koroškega pokrajinskega muzeja, dravograjska območna izpostava Javnega sklada za kulturne dejavnosti ter javni zavod za šport, turizem, kulturo in mladinske dejavnosti Dravit pa imata v njem sedež. Skorajda vse lansko leto in tudi letos baročni dvorec sameva, saj so vse prireditve in dogodki odpovedani. Se pa znotraj zidov dogaja marsikaj zanimivega. ​Koronačas so izkoristili za prenovo, tako bo obiskovalce in druge goste, ko bo dogajanje znova dovoljeno, pričakala nova dvorna kavarna z zajtrkovalnico in razdelilno kuhinjo, v prvem nadstropju pa nov baročno opremljen apartma. Načrtujejo prav tako obnovo ledenice v bližini dvorca, ki so jo včasih uporabljali za shranjevanje ledu, po prenovi pa bo služila kot razgledna ploščad in za razstavne prostore.

Ledenica pri dvorcu Bukovje
Dravit

​Dvorec Pukštajn oziroma Bukovje je že dobro desetletje v lasti dravograjske občine, graščino z delom parkovnih površin ji je leta 2008 predalo ministrstvo za obrambo, njen upravljavec pa je Dravit. Občina je zadnja leta, tudi ob pomoči državnih in evropskih sredstev, veliko denarja vložila v prenovo dvorca in ga obnavlja po delih.

​Dvorna kavarna in novi apartma

"Kar se tiče našega poslovanja, smo lahko lansko leto nemoteno delovali le dva meseca in pol ter potem še tri mesece pod zelo omejenimi pogoji. Tako nismo mogli uresničiti niti polovice načrtovanega letnega programa. Zato smo veliko svoje energije in naporov usmerili v opravljanje vzdrževalnih del v in na občinskih objektih, ki jih imamo v upravljanju," pove direktor Dravita Žare Tomšič. Med drugim so tlakovali potko skozi park v Bukovju, dokončali poročno-prireditveni paviljon v parku, povečali vhoda v magazin z novimi vrati, namestili dodatne radiatorje v pritličju dvorca, prepleskali skoraj vso notranjost dvorane Špic D, prepleskali slačilnice v športnem centru, v strelišče postavili pregradno steno, obnovili igrišče na Meži ...

V dvorcu Bukovje so se v času korone lotili nekaterih obnov.
Dravit
V dvorcu Bukovje so se v času korone lotili nekaterih obnov.
Dravit

Kot največjo naložbo pa Tomšič izpostavlja obnovitvena dela v okviru že trajajočega projekta Dvorec Pukštajn nekoč in danes. Urejajo gostinski del in nov apartma. "V pritličju bomo obstoječo kavarnico povečali v dvorno kavarno, urejeni bodo še točilni pult, zajtrkovalnica in razdelilna kuhinja. V prvem nadstropju je predvidena ureditev baročno opremljenega apartmaja, ki bo obsegal spalnico, dnevni del, predprostor in kopalnico. S tem se bo dokončala stilska preobrazba celotnega prvega nadstropja v približek ambienta, kot ga je dvorec premogel v svojem najsvetlejšem času konec 19. in v začetku 20. stoletja. Cilj je, da bomo omogočali najem celotnega nadstropja dvorca, kjer je poleg apartmaja še pet salonov. V času bivanja pri nas bo lahko obiskovalec živel kot baron," razlaga Tomšič.

Naložba je ocenjena na 128 tisoč evrov (z DDV), 70 odstotkov sredstev so pridobili na lanskem razpisu Lokalne akcijske skupine Mislinjske in Dravske doline (LAS MDD), razliko zagotavlja dravograjska občina.

Razgledna ploščad in razstave

S to investicijo želimo doseči, pravi Tomšič, da dvorec Bukovje postane najprepoznavnejši koroški reprezentančni objekt ter stičišče kulturno-umetniškega in družabnega dogajanja v Dravogradu in na Koroškem. Ciljajo predvsem na zahtevnejše goste, ki iščejo raznolike in nadstandardne izkušnje. V dvorcu, ki je spomeniško zaščiten, je zdaj osem sob s skupno 24 ležišči. Večina sob je v drugem nadstropju dvorca in dve od njih sta opremljeni s starinskim pohištvom. Prenočitvene kapacitete so v prvi vrsti namenjene gostujočim umetnikom in športnikom ter raznim občinskim gostom in jih v preteklosti niso posebej tržili. Aktivnejši so postali ob uvedbi turističnih vavčerjev. Lani so imeli od junija do septembra okoli 70 turističnih prenočitev, od teh gostov jih je 40 unovčilo vavčerje. To številko želijo vsaj podvojiti.

Maketa, bukovska ledenica
Dravit

S tem pa se naložbeni cikel v dvorcu ne zaključuje. Pripravljen je tudi že investicijski projekt za prenovo ledenice, s katerim se bodo prihodnji mesec prijavili na razpis LAS MDD. Če bodo uspešni, bodo okoli 79 tisoč evrov vredno naložbo uresničili do pomladi 2022. V objektu, ki je edinstven v Sloveniji, v njem so baroni včasih shranjevali led in ga prodajali gostincem in mesarjem, bi uredili razstavne prostore, točilnico za čaje iz zelišč z domačega vrta in razgledno ploščad.

Bukovska ledenica, maketa
Dravit

Dvorec Bukovje obnavljajo fazno. V preteklosti so v njem, pretežno ob finančni podpori občine in tudi države oziroma Evropske unije, stekle že mnoge obnove za ohranitev kulturne dediščine, med drugim so v okviru energetske sanacije dvorca zamenjali vsa okna (skupno jih je v dvorcu 114), novi so kurilnica, sistem ogrevanja in strešna kritina, pridobili so dvigalo, zgradili infocenter Geopark Karavanke ... Skupno je to vredno skoraj 830 tisoč evrov, od tega so pridobili okoli 220 tisoč evropskih sredstev, preostalo pa je pokril občinski proračun.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta