Ivarčko jezero: Je voda primerna za kopanje?

Jasmina Detela Jasmina Detela
07.08.2024 10:00

Redne analize kakovosti kopalne vode se ne izvajajo. Odvzeli pa so vzorec in opravili osnovno mikrobiologijo, kaj kažejo rezultati?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ivarčko jezero: zakaj je kopanje na lastno odgovornost?
Jasmina Detela

Nekateri Korošci se v poletnih mesecih radi osvežijo v Ivarčkem jezeru, ki je najnižje ležeče alpsko jezero v Sloveniji. Letos je tam tudi zaradi visokih temperatur precej alg, kljub temu da je ravenska občina jezero že večkrat očistila. Kopanje v njem je sicer na lastno odgovornost. Pretiranega obiska ni bilo zaznati, poleg alg naj bi obiskovalce od obiska odvračala še obnova cestišča proti Ivarčkemu jezeru. 

Zanimalo nas je, kako je z nadzorom nad kakovostjo kopalne vode iz jezera? Ugotovili smo, da se ne izvaja, vsaj redni nadzor ne. Z občine Ravne so nam sporočili, da doslej niso naročili odvzem vzorcev kopalnih vod. Preverili smo tudi na ravenski območni enoti Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), kjer so povedali, da teh podatkov nimajo.

Jezero namreč ni uvrščeno med kopalna območja, analize pa bi lahko naročil upravljavec ali najemnik območja oziroma tudi občina preko pooblaščenega laboratorija, so zapisali. 

Se pa preverja stanje površinske vode tudi na Ivarčkem jezeru v sklopu Arso programa - Izvedba mikrobioloških analiz površinskih voda v okviru prilagajanja podnebnim spremembam s trajnostnim upravljanjem porečij v letih 2024 in 2025. Vzorec na osnovno mikrobiologijo so sodelavci Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano iz Maribora odvzeli 8. julija. Rezultati niso pokazali posebnega onesna​ženja vode. "To pa ne pomeni, da je voda primerna za kopanje ljudi, saj nad njo ni rednega nadzora," je pojasnil Matej Ivartnik iz ravenske enote NIJZ. Program ARSO je sicer zastavljen na nekaj več kot 20 odvzemnih mestih na površinski vodi po celotni Sloveniji.

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta