Jožefov sejem se je vrnil v mesto: "Domače klobase, metle, med!"

Jasmina Detela Jasmina Detela
20.03.2022 18:00

V mestnem jedru Slovenj Gradca se je na stojnicah predstavilo več kot 100 ponudnikov. Prodaja tako dobro stekla, da je na bankomatu zmanjkalo denarja

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jožefov sejem v Slovenj Gradcu

"Domače klobase, metle, med," je bilo slišati v soboto v Slovenj Gradcu, kjer je po dveh letih zaustavitve zaradi epidemije znova zaživela sejemska dejavnost. Pripravili so tradicionalni Jožefov sejem, ki so ga pogrešali vsi, od prodajalcev do obiskovalcev. Sejemska ponudba je bila zelo pestra, predstavili so se lokalne kmetije, drevesničarji, suhorobarji, rokodelci - skupno več kot 100 ponudnikov. Prodaja je tako dobro stekla, da je na nekaterih bankomatih v mestnem jedru zmanjkalo gotovine.

Ohranjajo sejemsko tradicijo

"Nazadnje je Jožefov sejem v Slovenj Gradcu potekal leta 2019, v istem letu smo pripravili še dva sejma, ostale smo morali zaradi epidemije odpovedati. V mestu je res živahno, tako prodajalci kot obiskovalci so veseli, da smo znova organizirali sejem. Zanimanje med ponudniki je bilo veliko, že lani so spraševali, kdaj bo spet sejem, saj je nekaterim to edini vir prihodka. Prišli so vsi, ki še prodajajo svoje izdelke, mnogim je to edini vir dohodka, jih je pa nekaj v tem času tudi zaprlo svoja podjetja. Veseli smo, da je med prodajalci precej domačinov," je povedala Marija Lah, direktorica javnega zavoda Spotur, ki je sejem organiziral. Slovenj Gradec je že iz zgodovine znan kot sejemsko mesto, je dejal župan Tilen Klugler. To tradicijo ohranjajo v mestnem jedru. "V Slovenj Gradcu je danes mali praznik. Prodajalci, tako domači kot od drugod iz Slovenije, vedno povedo, da je njihov prodajni učinek odličen, zato se zelo radi vračajo. Privabi jih tudi ugodna cena za najem prostora," je prepričan župan, ki je vesel, da je na enem mestu omogočena tako pestra ponudba. Sejem je ocenil kot nov trgovski center na prostem.

Jožefov sejem v Slovenj Gradcu
Jasmina Detela
Jožefov sejem v Slovenj Gradcu, živahno sejemsko dogajanje
Jasmina Detela

Že skoraj sinonim za sejem je Miladin Novaković iz podjetja Sadje Novaković iz Rimskih Toplic. V Slovenj Gradec prihaja že dobrih trideset let. "Na tem mestu imam stojnico že dobrih dvajset let. V teh letih sem ponudbo razširil, v začetku sem imel morda le tri, štiri različne vrste suhega sadja, zdaj bistveno več. Največ je starejših kupcev, ki so navajeni na sejemsko prodajo, prihajajo pa tudi mladi. Prodaja je solidna. Je pa odvisna od robe, kakšno imaš, toliko prodaš," je prepričan Novaković. In še povedal: "Od tega živim. Dve leti je kar dolgo, če sediš doma."

Z veseljem se je na sejem vrnil tudi steklarski mojster Matijaž Gostečnik: "Končno se je zgodil sejem v Slovenj Gradcu. Utrip je izreden. Predstavljam nove stvaritve, ki sem jih naredil čez zimo. Izdelal sem manjše stvari bolj spominske narave, saj ugotavljam, da ljudje premalokrat komu kaj poklonimo." Kmetija Ržen iz Šentjanža pri Dravogradu je na stojnici predstavljala različne izdelke za ljubitelje pekočih dobrot. Vsi so s čilijem, ki ga pridelajo sami. Znana je njihova blagovna znamka Pohorc BIO čili.

Veseli ponovnega vrveža v mestu

"Zelo fajn je, da se je ponovno odprla sejemska dejavnost. Radi gremo med ljudi. Najbolj pomembno je obujanje tradicije, ki ne sme zamreti. Tudi zato smo tu, da jo ohranjamo in peljemo naprej. Lepo je pogledati sproščene ljudi, ki so prišli v tako velikem številu," pravi Lucian Perger iz družinskega podjetja Perger 1757, ki ponuja inovativne medenjake, žele bonbone, energetske sveče ... Da so veseli ponovnega odprtja sejmov, je povedala Natalija Matavž, ki se ukvarja z izdelavo naravnih mil, znanih pod imenom Žajfica. Zadovoljni so, da jih kupci niso pozabili in se vračajo po naravna mila, solne kopeli in kremice.

"Prišel sem kupit dobre in lepe stvari. Od meda do domačega olja. Najbolj pa sem vesel, da je po dveh letih suše v mestnem jedru znova vrvež," je povedal Franjo Murko. "Kupila sem nekaj sadik ameriških borovnic in drugega drevesja, da bomo malo posadili okoli hiše. Pogledala bom tudi ponudbo suhe robe, potrebujemo novo metlo," pravi Marjeta Vaupot. Da je prišel obnovit stara znanstva in domače zaloge, je rekel Vlado Jarh Nikolič, ki smo ga ujeli z vrečko česna. "Malo sem prišla kupit, malo gledat, pa da koga srečam, ki ga dolgo nisem videla," pa je bila navdušena Ivana Duler.

Jožefov sejem v Slovenj Gradcu
Jasmina Detela
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.