Kako iz Ljubljane na Koroško? Tegobe z avtobusnim prevozom jezijo študente

Urška Polanc Urška Polanc
11.11.2023 07:45
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Nove stare težave z javnim potniškim prometom imajo koroški študentje v Ljubljani in drugi uporabniki edine možnosti javnega prevoza (avtobusa) na tej relaciji oziroma v regiji. Koncesijo za izvajanje te storitve v regiji je znova dobila družba Nomago, ki je imela v letu 2022 za 76,466.047 evrov celotnih prihodkov, njen čisti poslovni izid pa je znašal 5,758.957 evrov. O številnih dogodkih, ko ljudje ostajajo brez prevoza na poti v Ljubljano in iz nje, ker je en avtobus za vse potnike premalo, nam poroča študent arhitekture v Ljubljani Tilen Breznik z Raven na Koroškem. Pred enim mesecem se je Korošec vrnil s študentske izmenjave in dela v Nemčiji, kjer zaradi urejenosti javnih prevozov ni imel nikakršne želje po avtomobilu, doma pa zdaj brez njega komaj shaja. "Želim si redno uporabljati avtobus, a ga ne morem, ker je avtobusov premalo. Vsak teden bi se peljal, a potem grem večkrat s prevozi.org. Sploh še nisem razmišljal, da bi si kupil mesečno vozovnico, ker me je situacija tako razjezila. Vedno je težava priti domov in nazaj in ne vem, če bi jo potem sploh izkoristil. Za zdaj si pač kupim vozovnico, ko jo potrebujem," nam je povedal. Vse skupaj je eskaliralo 1. novembra, ko je omenjeni prevoznik za Ljubljano namenil le en večerni avtobus in je tako, kot je ocenil Breznik, pustil na cedilu okoli sto ljudi iz Mislinjske doline in Velenja. Študent poziva, naj se preneha zanemarjati javni potniški promet na Koroškem.

"Dogodka ni bilo mogoče predvideti"

Za pojasnila o konkretnem primeru v novembru smo se obrnili na družbo Nomago in ministrstvo za okolje, podnebje in energijo (MOPE). S slednjega so nam odgovorili, da morajo prevozniki skladno s koncesijsko pogodbo zagotoviti dodatno vozilo oziroma tako imenovano "bis vožnjo", če pride večje število potnikov, kot je v vozilu sedežev. "Zagotavljajo nam, da to tudi počnejo," so dejali. Tudi Breznik opozarja na 14. člen uredbe o načinu izvajanja gospodarske javne službe javnega linijskega prevoza potnikov v notranjem cestnem prometu, v katerem piše, da je izvajalec dolžan zagotoviti dodatna vozila po istem voznem redu, če je mogoče pričakovati bistveno povečanje števila potnikov. Študent ocenjuje, da je bilo to pred zadnjimi počitnicami jasno predvideno. "Prav tako menim, da uporaba samo enega avtobusa sploh ni legitimna po uradni prilogi pravilnika, ki določa minimalno število navezav za določen razred navezanosti," dodaja. Da so v času letošnjih oktobrskih praznikov oziroma šolskih počitnic glede na analizo zasedenosti vozil linije 29. in 30. oktobra zadoščale oziroma je bilo na razpolago zadostno število sedežev, medtem sporočajo iz družbe Nomago. "Letošnji 1. november je bil vsekakor specifičen, saj se je nepričakovano veliko število potnikov iz Koroške v Ljubljano želelo odpraviti z zadnjo linijo, medtem ko so bili odhodi v preteklosti veliko bolj razporejeni med 29. oktobrom in 2. novembrom. Dogodka na žalost ni bilo mogoče predvideti, vsekakor pa si prizadevamo, da bi v novem koncesijskem obdobju še dodatno povečali število linij med Koroško in Ljubljano," so še odgovorili.

Ob nedeljah je iz Ljubljane proti Koroški šest linij, ob sobotah, ko na tej relaciji potuje manjše število potnikov, pa sta potnikom na razpolago dve liniji.  

Kmalu več povezav?

Ali si lahko Korošci resnično obetajo povečanje števila linij, smo vprašali še MOPE. "V oktobru letos so bile s prevozniki podpisane nove koncesijske pogodbe, s katerimi povečujemo standard dostopnosti za 20 odstotkov. Izvajati se bodo začele s 1. 7. 2024 in takrat lahko pričakujemo več povezav tudi med Koroško in Ljubljano, predvsem pa seveda od septembra 2024 dalje, saj se poleti vozi po skrčenem voznem redu," sporočajo. Breznik med drugim opozarja, da imajo študentje v soboto na Koroško samo en avtobus (štiri ure iz Ljubljane do Črne na Koroškem). "Podatek, da je potnikom ob sobotah na voljo le ena linija, ne drži. Ob sobotah in nedeljah je namreč v smeri iz Ljubljane na Koroško skupno osem linij. Ob nedeljah imamo iz Ljubljane proti Koroški šest linij, ob sobotah, ko na tej relaciji potuje manjše število potnikov, pa sta potnikom na razpolago dve liniji. Ob vikendih na povezavah med Ljubljano in Koroško že vrsto let opažamo, da izrazito prevladuje trend mobilnosti v smeri iz Koroške proti Ljubljani, medtem ko v nasprotni smeri, iz Ljubljane proti Koroški, prevoze v teh terminih izkoristi veliko manjše število potnikov. Pri tem se je med potniki že v pretežni meri ustalil trend, da iz Ljubljane proti Koroški potujejo ob nedeljah, ko je število potnikov tudi veliko večje kot ob sobotah," ocenjujejo v družbi Nomago in dodajajo, da je največje število potnikov iz Ljubljane proti Koroški sicer ob petkih, ko imajo na tej relaciji tudi aktivirane vse predvidene kapacitete. Na vse linije pa razporejajo največja vozila s 55 sedeži, saj ni mogoče predvideti, koliko potnikov bo želelo potovati na posamezni liniji. "Čas vožnje na posamezni relaciji je v pomembni meri odvisen od razmer na cestah in drugih dejavnikov, na katere nimamo vpliva. Linija Ljubljana-Črna na Koroškem, ki ob nedeljah pot začne ob 20.50, za omenjeno pot običajno potrebuje približno 2 uri in 52 minut," še sporočajo. Zanimalo nas je še, ali so v zadnjem obdobju linije kaj prilagodili. Zadnja sprememba na omenjeni liniji je bila 15. oktobra, ko so na predlog potnikov in zaradi spremenjenih potovalnih navad en odhod iz Ljubljane proti Koroški prestavili z 20.50 na 20. uro, še navajajo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta