(KOMENTAR) Morda vedo Japonci

Nejc Strojnik Nejc Strojnik
07.05.2024 12:57

Popolno zaprtje strogega centra po zgledu nekaterih večjih mest gotovo ni dobra rešitev, prav tako je daleč od optimalnega sedanje stanje. Kakšna je torej srednja pot?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mestno jedro Slovenj Gradca bo v bližnji prihodnosti zasijalo v povsem novi podobi. 
Mestno jedro Slovenj Gradca bo v bližnji prihodnosti zasijalo v povsem novi podobi. 
Nejc Strojnik

V Slovenj Gradcu so se intenzivno lotili načrtovanja prenove mestnega jedra. A kaj, ko ima, malo karikirano, skoraj vsak občan svojo in najboljšo rešitev. Kar najbolj bode v oči, je pločevina, za katero se zdi, da je je vedno več. Ne le ob delavnikih, mestno jedro se v prometu duši tudi med prazniki. Ureditev prometnega režima je bila na seznamu vsaj treh nekdanjih županov, visoko na lestvici prioritet je tudi pri zdajšnjem. Težko ali pa kar nemogoče bo sicer zadostiti vsem željam, a mestna občina bo nekje morala narediti piko. Sploh glede na to, da bi lahko 80 odstotkov denarja, to je 4,5 milijona evrov za prenovo, ki obsega tudi nove kanalizacijske, elektro in druge vode, kapnilo iz Bruslja.

Popolno zaprtje strogega centra po zgledu nekaterih večjih mest gotovo ni dobra rešitev, prav tako je daleč od optimalnega sedanje stanje. Ena od opcij, ki bi omejile zdajšnji moteč tranzit, bi bila popolna zapora na sredini. Rešitev za več prostora za obiskovalce, ki si jih želijo v središču mesta, bi bila tudi v tem, da tam zaposleni in stanovalci ne bi parkirali več v mestnem jedru, ampak bi se do službe oziroma stanovanja sprehodili. Seveda je to lažje zapisati kot udejanjiti. Slabo kaže tudi s podzemno garažno hišo, ki bi mestno občino olajšala za vsaj sedem milijonov, razen tega pa bi bila optimalna rešitev. Evropa namreč iz naslova trajnostne mobilnosti mošnjička zanjo ne bo razvezala. Proti postavitvi garažne hiše, kjer bi bila ura parkiranja vsaj trikrat dražja od zdajšnjih modrih con, govori tudi dejstvo, da je prostorno parkirišče na voljo pri nekdanji tovarni Adient. Od tam je do kipa venetskega konja natanko 300 metrov peš, medtem ko je od parkirišča pri upravni enoti, kjer so si v idejnih zasnovah zamislili garažno hišo, 290 metrov.

Garažna hiša gor ali dol, dejstvo je, da bo središče Slovenj Gradca v bližnji prihodnosti postalo gradbišče. Teh je sicer v zadnjem času v mestu in njegovi okolici kar veliko. Gradijo se stanovanja, hiše, prizidek k zdravstvenemu domu, kmalu nov vrtec, industrijska cona, v načrtu je razširitev bazenskega kompleksa, postavili so mostove … No, slednji, predvsem trije novi leseni, so v zadnjem obdobju postali velika črna pika mesta. Bizarna projektantska napaka, za katero bo, kot kaže, nekdo celo odgovarjal. Nad njo se v zadnjem obdobju zgražajo vsi po vrsti, tudi župan Tilen Klugler, pred kratkim že tretjič najbolje ocenjen župan med slovenskimi mestnimi občinami.

Mostov, te bodo morali za pridobitev uporabnega dovoljenja v celoti rekonstruirati, župan včeraj gotovo ni razkazal japonski veleposlanici, ki je prišla na obisk. Jo je pa, na njeno željo, peljal na gradbišče tretje razvojne osi, nad izgradnjo katere - če smo nekoliko pikri - niso obupali le še največji optimisti. Obisk veleposlanice Akiko Jošida je sicer le uvertura za prihodnji teden, ko župana čaka prva službena pot na Japonsko, kjer bo obiskal Tokio in s Slovenj Gradcem pobrateno mesto Mjoko. Morebiti pa tam dobi idejo, kako kar najbolj odgovorno odpraviti prometni kaos v mestu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta