Koroška: Stanovanja gredo za med

Jasmina Detela Jasmina Detela
03.01.2019 03:36

Povpraševanje po stanovanjih na Koroškem je večje od ponudbe, predvsem kar zadeva manjša stanovanja. Cene lastniških stanovanj v Slovenj Gradcu primerljive z Mariborom in Velenjem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Blok neprofitnih stanovanj v Slovenj Gradcu
MO Slovenj Gradec

Na Koroškem je ponudba stanovanj skromna, kar se pozna pri najemninah, ki so visoke, prav tako cene stanovanj. Prodaja stanovanja se izvrši v nekaj dneh, podobno je pri najemu povpraševanja bistveno več od ponudbe. Na regijskem trgu izstopa Slovenj Gradec, kjer so cene nepremičnin za okoli 20 odstotkov višje kot v drugih občinah ter primerljive s cenami stanovanj v Mariboru in Velenju.

Stanovanje se proda v nekaj dneh

"Slovenj Gradec je drag, pri novejših stanovanjih cene dosegajo tudi 1400 evrov za kvadratni meter, pri starejših stanovanjih od 1100 do 1200 evrov za kvadratni meter," pravi nepremičninska posrednica Vesna Handanović. Kljub temu je zanimanje za stanovanja veliko, manjša se prodajo v nekaj dneh, večja v nekaj tednih. Ljudje se sicer najbolj zanimajo za manjša stanovanja. Predvsem mlade družine in starejši pari iščejo garsonjere, eno- ali dvosobna stanovanja.
Sicer je v Slovenj Gradcu precejšnje zanimanje za starejše hiše ne prevelikih dimenzij, ki si jih ljudje po nakupu preuredijo po svoje. Prodajajo se za od 80 do 120 tisoč evrov. Zaželeno je, da imajo novo streho in fasado. Precej zanimanja je tudi za gradbene parcele. Predvidoma drugo leto bo pri toplarni na prodaj okoli 20 parcel za stanovanjsko gradnjo. Zemljišče je sicer v zasebni lasti, teži se k temu, da bi se prodajale komunalno opremljene parcele.

​Čakalna lista za najem stanovanj

Za tiste, ki si nakupa hiše ali stanovanja ne morejo privoščiti, se najem stanovanja zdi najboljša rešitev. V glavnem so to mladi, ki nimajo redne zaposlitve oziroma so zaposleni za določen čas, pa tudi tuji delavci. A tudi tu se zatika, saj je povpraševanje veliko, ponudba pa borna. "Za 1,5-sobno stanovanje imam na čakalni listi vsaj 20 ljudi," situacijo na trgu najemniških stanovanj v Slovenj Gradcu strne sogovornica. Cene za najem garsonjere se začnejo pri 200 evr​ov in gredo do 250 evrov. Mesečne najemnine za enosobna stanovanja se gibljejo med 250 in 280 evr​i, za dvosobna med 300 in 350 evri, velika stanovanja - trisobna in večja - pa je mogoče dobiti za 400 evrov in več.

Dravograd in Radlje zanimiva tudi zaradi bližine meje

Podobno kot v Slovenj Gradcu je čakalna lista za najem tudi na Ravnah na Koroškem, kjer je fond stanovanj nekoliko večji. Na njej je okoli deset ljudi. Na Ravnah so sicer cene stanovanj za okoli 10 do 15 odstotkov nižje kot v Slovenj Gradcu, podobno velja za Dravograd in Radlje ob Dravi. Cene manjših in obnovljenih stanovanj na Ravnah dosegajo 1000 evrov za kvadratni meter, medtem ko je za starejše stanovanje treba odšteti od 800 do 900 evrov za kvadratni meter.
In kako je s tujci, povprašujejo kaj po nepremičninah? Tega skorajda ni, odgovarja sogovornica. So posamezni primeri, ko so denimo Angleži kupili hiše v Dravski dolini, a v njih tudi živijo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta