Ljudje kurijo vse, kar jim pride pod roko

Tomaž Ranc Tomaž Ranc
04.01.2019 17:55

Slabo čiščenje kurilnih naprav povečuje nevarnost požarov, pravijo ravenski poklicni gasilci, ki so intervenirali tudi med prazniki. Proračun Koroškega gasilskega zavoda Ravne bo letos prvič več kot milijon evrov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Med prazniki je takole zagorelo na Ojstrici v občini Dravograd. Vžgalo se je za pečjo v kuhinji stanovanjske hiše, ogenj pa se je razširil na stenske obloge in strop kuhinje.
Pgd Dravograd

Ravenski poklicni gasilci minule praznike niso sedeli križem rok. So pa imeli nekoliko manj dela kot med novoletnimi prazniki leto in dve prej, ko se spominjajo požarov na Peci in Uršlji gori.
"Tokrat smo predvsem v občini Dravograd zabeležili nekaj požarnih intervencij z materialno škodo, ko so se vneli dimniki, v Trbonjah pa tudi hiša tik pred prazniki, uničena je bila streha, poškodovana zgornja etaža. Izpostavil pa bi še dogodek, ko se je v Mežici vnel kontejner, ki so mu botrovale vanj odvržene petarde," je dejal direktor zavoda Franc Juteršek. Drugih nesreč s petardami na Koroškem poklicni gasilci niso zabeležili, kar vendarle pripisujejo večji ozaveščenosti ljudi, ki petarde raje zamenjajo za druge načine zabave. Nekaj posredovanj, v glavnem prečrpavanja vode, so imeli tudi za zagotovitev delovnih procesov znotraj industrijskega kompleksa ravenskih družb na območju nekdanje železarne.

Preveč požarov dimnikov

Poklicni gasilci opozarjajo tudi na škodo in zato pomembnost preventive zlasti ob ogrevanju in kurjenju na trdna goriva. "Opozarjamo na pogoste požare dimnikov. Ljudje namreč vse bolj prehajajo na kurjenje na trdna goriva, kjer pa ne kurijo le drv, ampak vse, kar jim pride pod roko, obenem pa ne čistijo naprav. Vsak bi moral izbrati dimnikarsko službo, ki opravlja preglede in čiščenja, če pa tega ne narediš, se nič ne zgodi, ker imajo inšpekcije velike kupe prijav in ne utegnejo ukrepati. Če imaš slabo kurjavo in povrh vsega še slabo izgorevanje, se nabere več saj in nevarnost je tu. Dimniškim požarom tako vedno botrujejo neredno čiščenje ali nevzdrževanje dimnikov," zatrjuje Juteršek. Ljudje bi se morali zavedati, da s tem ogrožajo sebe in druge, seveda pa ima kurjenje vsega po vrsti tudi ekološke plati in bi ga bilo treba tudi zaradi tega ostro sankcionirati.

Franc Juteršek, direktor KGZ Ravne: "Človek je pri reševanju kljub napredni tehniki še vedno zelo pomemben."
Tomaž Ranc

Tretjino prispeva občina, drugo podjetja

Koroški gasilski zavod Ravne na Koroškem, ki so ga pred leti želeli celo ukiniti, je imel v letu 2018 preko 460 intervencij. Trenutno zaposluje 20 ljudi: 16 operativnih gasilcev, poveljnika in pripravnika, sodelavko za strokovno-pravne zadeve in direktorja. Vselej so dežurni štirje operativci, po dva ali trije gasilci pa so v pripravljenosti na domu in jih lahko kadarkoli vpokličejo. Stalno zasedbo so okrepili zaradi potreb, večanja števila intervencij, njihovih težavnosti, človeška roka je pri reševanju kljub napredni tehniki še vedno zelo pomembna. Vsakodnevno sodelujejo tudi s prostovoljnimi gasilskimi društvi.
"Vedno bolj ugotavljamo, da je ta standard za mesto Ravne v povezavi z industrijo in firmami bivše železarne, pa Lekom, prevaljskim TRO-jem, dravograjskim Monterjem in drugimi potreba. To zavedanje se krepi med vodilnimi v podjetjih, med njihovimi lastniki in tudi v javnem sektorju," je zadovoljen direktor.
Občina Ravne na Koroškem v proračun Koroškega gasilskega zavoda, ki bo v letu 2019 prvič znašal čez milijon evrov, prispeva 30 odstotkov denarja. Drugo tretjino prispevajo podjetja iz ravenskega industrijskega bazena, znotraj katerega je danes več deset podjetij, tretjino sredstev pa pridobijo na trgu in s storitvenimi dejavnostmi. Njegova ustanoviteljica je Občina Ravne, pogodbe pa imajo tudi z Občinami Prevalje, Mežica in Črna.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta