Mladi in osamosvojitev Slovenije, osvetlili so jim pomembnejše dogodke

Jasmina Detela Jasmina Detela
25.06.2024 10:09

Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Mislinjske doline pripravilo kopico dogodkov, ki so jih še posebej namenili tudi mladim. Predvajali so film Bitka za Holmec in pripravil razstavo

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Iz otvoritve razstave vojna za Slovenijo v MKC Slovenj Gradec
Arhiv Oz Vvs

Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo (OZ VVS) Mislinjske doline je ob letošnjem dnevu državnosti, ki je posvečen spominu na osamosvojitveno vojno leta 1991, pripravilo kopico dogodkov, ki so jih še posebej namenili mladim v luči osvetljevanja pomembnih dogodkov za obstoj in svobodo naroda ter tudi ohranjanja spomina na napore in žrtve pri osamosvajanju države. 

"Slovenska osamosvojitvena vojna je po svoje presenetila tudi Evropo, saj

je bila to prva bitka na evropskih tleh po 2. svetovni vojni. Kot že tolikokrat

v zgodovini, je tudi koroški boj za samostojno Slovenijo prispeval ključno vlogo za neodvisnost in samostojnost slovenskega naroda. Prav bitka za Holmec je bila pomemben psihološki moment, ki je prispeval k nadaljnjim dogodkom za pogajanja in predajo vojakov JLA ne samo na Koroškem, ampak tudi širše v Sloveniji," je povedal Jože Lenart, predsednik OZ VVS Mislinjske doline. Kot dodaja je mladim samoumevno, da živijo v samostojni državi, in mnogi te dogodke od nastajanju naše države slabo poznajo. Zato je v teh časih krize družbenih vrednot še bolj pomembno

skrbeti za poenoteno pojasnjevanje ključnih dogodkov za obstoj slovenskega naroda. 

Pogovor na junijski ponovitvi filma je vodil Slavko Bobovnik 
Arhiv Oz Vvs

Veterani iz Mislinjske doline so ob sodelovanju slovenjgraške mestne občine podprli predvajanje dokumentarnega filma Bitka za Holmec za dijake Šolskega centra Slovenj Gradec. Na ta način so obogatili učni program v zvezi s sicer premalo vključeno domačo novejšo zgodovino. Film so dvakrat predvajali v maju, ogledalo si ga je preko 400 srednješolcev Šolskega centra Slovenj Gradec. Na nedavni junijski ponovitvi, ki je bila odprta za širšo javnost, pa so se obiskovalci lahko pogovorili tudi z režiserjem Boštjanom Sletenškom, Otokarjem Praperjem iz policijskih vrst, ki je bil v času spopada hudo ranjen, in Jožetom Repotočnikom iz Teritorialne obrambe (TO). 

V Mladinsko kulturnem centu Slovenj Gradec je na ogled dokumentarna razstava Vojna za Slovenijo z dopolnitvijo o dogodkih v času spopada na Holmcu in v Dravogradu, ki se v sredo, 26. junija, seli v dvorano Špic D v Dravogradu.

Pogovor na junijski ponovitvi filma je vodil Slavko Bobovnik 
Arhiv Oz Vvs

V mislinjski dvorani Lopan pa si lahko še do petka ogledate razstavo 30 let Zveze veteranov vojne za Slovenijo v delovanju zveze skozi čas, ki jo je pripravila krovna veteranska organizacija.

Ob dnevu državnosti so položili tudi vence v Parku herojev, Spominskem parku v Šmartnem ter na grobovih padlih tovarišev, na dan državnosti pa se tradicionalno družijo pri Vladu Plevniku v Dovžah (kmetija Plačnik), kjer je bilo med osamosvojitveno vojno največje skladišče orožja za potreb TO. Vse letošnje aktivnosti združenja veteranov iz Mislinjske doline podpirajo tudi v Območnem združenje slovenskih častnikov (OZSČ) Mislinjske doline.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta