Na Koroško prihaja Center za družine: Več fint kot starši poznajo, lažje jim je

Nejc Strojnik
27.04.2021 10:40
Slovenjgraški center za izobraževanje odraslih Mocis je bil uspešen na razpisu Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Na Koroško prihaja Center za družine, ki bo v regiji vsaj do konca leta 2025, vse vsebine pa bodo brezplačne.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Večgeneracijski center Andeški hram bo zdaj tudi glavna točka projekta Center za družine.
Mocis

Nov projekt, ki je svoje mesto našel v Andeškem hramu v centru Slovenj Gradca, je po besedah direktorice Mocisa Sonje Lakovšek prostor druženja različnih generacij: "Skozi različne delavnice in svetovanja bomo staršem in družinam nudili podporo pri lažjem usklajevanju družinskega in poklicnega življenja, krepili izboljšanje medsebojnih odnosov in starševskih kompetenc ter skrbeli za izmenjavo dobrih praks in pozitivnih izkušenj." Lakovškova bo projekt koordinirala, pri njem pa bo poleg petih sodelavcev Mocisa – Kristine Navotnik, Petje Balažič, Sabine Zorjan, Urške Novak Lešnik in Sebastjana Paradiža sodelovala še cela paleta zunanjih sodelavcev. Gre za strokovnjake s področja psihologije, socialnega dela, pedagogike, socialne pedagogike ter specialne in rehabilitacijske pedagogike z dodatnimi usposabljanji in izkušnjami na področju dela z otroki, mladostniki in straši. Direktorici se pomembno zdi tudi dejstvo, da bo večina aktivnosti potekala v prijetnih prostorih Andeškega hrama, za katere si želi, da bi jih družine sprejele za svoje in se v njih počutile varno, poziva pa tudi prostovoljce, ki si želijo pomagati, bodisi pri varstvu otrok, bodisi pri organizaciji, da stopijo v stik z Mocisom.

Sonja Lakovšek, direktorica Mocisa.
Jasmina Detela

Trije sklopi vsebin

Urška Novak razloži, da bo Center za družine ponujal vsebine, ki so jih razdelili na tri sklope. Prvi sklop je namenjen staršem, strokovnjaki jim bodo pomagali krepiti starševske kompetence, jih učili komunikacije, reševanja konfliktov, odzivanja na stresne situacije. Učili se bodo, kako biti dober starš, kako izboljšati odnose v družini, kako se odzivati na čustva, kje postaviti meje, kako pomagati otrokom pri učenju in podobno. Drugi sklop vsebin je namenjen otrokom in mladostnikom, obsegal pa bo predvsem počitniško varstvo in različne delavnice. "Skozi te vsebine bomo težili k temu, da otrokom in mladostnikom zagotovimo kakovostno preživljanje prostega časa, da si zgradijo socialno mrežo, na delavnicah bodo krepili samopodobo, na občutku sprejetosti, varnosti in na obvladovanju čustev. Največ vsebin v drugem sklopu bo namenjenih počitniškemu varstvu, veliko pa bo tudi delavnic z različnih področij. Učili se bomo tujih jezikov, kuhali, veliko bomo športali in podobno," pravi Novakova. Tretji sklop vsebin pa bo namenjen svetovanju, izboljšanju odnosov v družinah, vzpostavitvi boljše povezanosti v družini, podpori pri premagovanju osebnih stisk. "Na voljo bodo tako individualna kot skupinska svetovanja, vsebine pa se bodo precej povezovale s tistimi iz prvega sklopa."

Vse vsebine bodo brezplačne

Projekt bo trajal (najmanj) do konca leta 2025 in je v veliki meri financiran s strani Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, svoj delež je prispevala tudi Mestna občina Slovenj Gradec. 360 tisoč evrov bo za celotno trajanje projekta namenilo ministrstvo, 64.290 evrov pa občina, pri čemer pri vsem skupaj velja poudariti, da bodo vse vsebine brezplačne in namenjene tudi družinam iz drugih koroških občin. Prostori v Andeškem hramu bodo odprti vsak delovni dan med 9. in 12. uro ter med 13. in 17. uro, delavnice in svetovanja pa se bodo odvijale tudi izven tega delovnega časa. Te ure so predvidene bolj za obiske in neformalno druženje.

Potem ko so prejšnji teden z ministrstvom podpisali pogodbo, so se hitro organizirali, kar pomeni da bodo že prihodnji teden na voljo počitniške delavnice za otroke. Napovedne so denimo igre orientacije, pohod na Rahtel, učna pomoč, miselne igre, pravljična ura in podobno. Več informacij je na voljo na vseh kanalih Mocisa ali na telefonski številki 070 195 099 in na elektronskem naslovu centerzadruzine@mocis.si. Direktorica skupaj z vsemi sodelujočimi v projektu vabi vse otroke, mladostnike in starše, da se vključijo v njihove programe in dodaja, da je starševstvo najlepša, a hkrati najbolj zahtevna ter odgovorna naloga. "Starševstva se nikjer ne učimo. To vlogo prevzamemo, pri čemer izobrazba in poklic tukaj nista tako pomembna. Kot starš si samo človek in se hitro znajdeš v stiski. Zdaj je priložnost, da znanje in izkušnje, ki jih imamo delimo. Več kot se bomo o tem pogovarjali, lažje nam bo. Več fint kot poznaš in več kot jih znaš pravi čas stresti iz rokava, bolj uspešen si lahko pri vzgoji," še pove Sonja Lakovšek.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta