Od propadlega hotela v Mežici do stanovanj

Jasmina Detela Jasmina Detela
10.01.2019 23:50

Hotel Lipa, mežiška sramota, bo končno spet zaživel, podjetnik s Prevalj bo v njem uredil stanovanja. V Mežici bodo kmalu odprli tudi neke vrste kolesarski hostel.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Notranjost nekdanjega hotela Lipa v Mežici že čistijo.
Jasmina Detela

Propadajočo stavbo nekdanjega hotela Lipa v središču Mežice, ki že nekaj let klavrno propada, čakajo boljši časi. Konec lanskega leta je gostinsko podjetje Peca, ki je imelo v lastništvu omenjeni hotel, kupil podjetnik s Prevalj. V njem namerava zgraditi 20 stanovanj.

Notranjost hotela že čistijo

Objekt so že začeli čistiti. V njem bodo zgradili 20 stanovanj, obnovitvena dela naj bi končali v letu dni. Stanovanja bodo različnih velikosti, od 40 do 80 kvadratnih metrov. Ta čas pridobivajo vso potrebno dokumentacijo in dovoljenja za obnovo, ki naj bi bila sklenjena do konca letošnjega leta. Stanovanja bodo na prodaj predvidoma v letu 2020.
V preteklosti je bilo več poskusov oživitve hotela v središču kraja, a so se ti bolj ali manj izjalovili. Vmes je sicer poskušala samostojna podjetnica, ki je imela bar v spodnjih prostorih, a se računica ni izšla. Problem je bil tudi v tem, da je bil objekt precej dotrajan in bi že za osnovno delovanje potreboval temeljito obnovo, ki bi bila vse prej kot poceni. Za delovanje hotela je bila zelo zainteresirana tudi občina, ki pa pri obnovi finančno ni mogla sodelovati. "Hvala bogu, da je hotel po dolgih letih propadanja dobil novega lastnika, ki ga ima namero revitalizirati. To je za nas dobra novica," pove župan Dušan Krebel.
Občina Mežica ima sicer v lasti 45 neprofitnih stanovanj, vsa so zasedena. "Ko se kakšno izprazni, se vanj vselijo kandidati s prednostne liste. Na prednostni čakalni listi je povprečno pet prosilcev (posameznikov ali družin)," pojasni direktor občinske uprave Blaž Šaloven. V Mežici se vsaj 30 let ni gradilo stanovanj za prodajo na trgu, gradnje bloka neprofitnih stanovanj pa občina z obstoječim proračunom finančno ni sposobna izvesti, pojasnjuje Šaloven. Je pa v pripravi občinski podrobni prostorski načrt, v katerem bodo rezervirali tudi lokacijo za gradnjo večstanovanjske stavbe v središču kraja.

V hostlu v Mežici bo na voljo 16 postelj.
Osebni Arhiv

Kmalu še kolesarski hostel

Glede turističnih prenočišč, ki v tej občini manjkajo, župan pravi, da računajo na podjetniško pobudo, da bi ljudje, ki se v kraju ukvarjajo s turizmom, prepoznali to priložnost. Pohvalil je turistično kmetijo Kajžar, kjer so lani uredili brunarico s štirimi prenočišči in manjšim velnes centrom. "Interes je precejšen, k nam prihajajo gostje iz vse Slovenije. Letos bomo postavili še eno, les je že pripravljen," je povedal Avgust Gerdej s kmetije Kajžar.
Priložnost za razvoj trajnostnega turizma, natančneje kolesarstva in pohodništva, v tej koroški občini vidi tudi domačin Primož Doler. V kratkem bo skupaj s partnerico Natašo v središču mesta odprl neke vrste kolesarski hostel (bed & breakfast), kjer bodo turistom poleg prenočitve z zajtrkom ponujali tudi vodene kolesarske ture. Na voljo bo 16 postelj, dve štiriposteljni sobi in štiri dvoposteljne. Vsaka soba ima tudi svojo kopalnico s straniščem. "Sem vodnik gorskega kolesarstva in zadnja leta opažam, da trend tovrstnega turizma narašča. Na drugi strani pa na Koroškem, z izjemo eko hotela Koroš iz Jamnice nad Prevaljami, ni ustreznih tovrstnih prenočitvenih kapacitet. Zato smo zbrali pogum in šli v projekt ureditve hostla," je povedal Doler. Obiskovalcem že dve leti omogočajo vodene kolesarske ture po celi Koroški, prenočitve pa bodo na voljo od začetka prihodnjega meseca. Največ kolesarijo v okolici občine Mežica in Črna na Koroškem, v pogorju Pece, Smrekovca in Uršlje gore. "Želim si, da bi Koroško postavili na kolesarski zemljevid sveta, da ne bi bila le tranzitna točka. To pa lahko dosežemo z legalizacijo enoslednic in ureditvijo bike parkov, kjer imajo pomembno vlogo tudi občine, saj društva in posamezniki nimamo finančnih sredstev za njihovo ureditev," sklene Doler.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta