Okoljsko ministrstvo zavrnilo muške vodne vire

Urška Polanc Urška Polanc
26.12.2018 08:54

Četudi je ministrstvo za okolje in prostor zavrnilo vlogo za spremembo projekta, v katerega želijo na Muti vključiti šest hribovskih vodnih virov, od tega enega avstrijskega, se na Muti ne dajo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gradnja vodovoda na Muti
Občina Muta

Čeprav bi uporaba gravitacijske vode v primerjavi z uporabo vode iz črpališča pocenila stroške za uporabnike, kot poudarja župan Mirko Vošner - in še doda, da načrtovane spremembe v njihovi občini ne bi ogrozile glavnih ciljev skupnega projekta, naložba pa se ne bi podražila -, je ministrstvo za okolje in prostor (MOP) kot posredniški organ zavrnilo vlogo za spremembo projekta vodooskrbe v petih občinah Zgornje Dravske doline. S tem je Občina Muta želela v projekt vključiti šest hribovskih vodnih virov, od tega enega avstrijskega. Občina Muta, ki je ena od petih vključenih občin v 40 milijonov evrov vredni kohezijski projekt vodooskrbe v Zgornji Dravski dolini, želi namreč naknadno v projekt kot alternativo vodi iz črpališča vključiti šest hribovskih vodnih virov. Med temi je najmočnejši vodni vir, ki izvira v Avstriji in kmalu priteče na območje občine Muta.
Od pristojnega avstrijskega organa je Muta že lani prejela dovoljenje za uporabljanje vodnega vira Staudacher.
"Formalno je vloga sicer zavrnjena, a programski svet išče boljšo rešitev," se je odzval Vošner. Občine bodo namreč zdaj spremembe skušale doseči z aneksom k pogodbi. A vendar imajo občine pomislek, da avstrijski dodatni gravitacijski vod ne bi uvrstile v dodani aneks sprememb in dopolnitev, kljub temu da župan občine Muta meni, da so vlaganja kohezijskih sredstev pod posebnimi pogoji dovoljena tudi zunaj države upravičenke.

Na odgovor čakali predolgo

"Zaskrbljen sem nad ažurnostjo MOP-a, na odgovor smo čakali enajst mesecev oziroma 295 dni. V njihovem odgovoru so med prvimi stavki zapisali, da pobudo zavračajo zato, ker obstajajo tveganja, da projekt zaradi sprememb ne bo končan do 30. aprila 2019, sami pa so samo zato, da so napisali svoje mnenje, porabili enajst mesecev. To je tudi njihov edini razumljiv argument. Edino, kar razumem, je, da bi ta sprememba gradnje lahko zahtevala dodatni javni razpis za izvedbo del," je pojasnil Vošner.

Gradnja vodovoda na Muti
Občina Muta

Rešitev z aneksom k pogodbi

Vse občine so pred desetimi dnevi sprejele pozitivno alternativno rešitev, da namesto vloge, ki je bila zavržena s trhlimi argumenti, kot pravi Vošner, poskusijo poiskati rešitev z aneksom, pri katerem bo MOP kot posredniški organ ponovno odločal o tako imenovanih dodatnih oziroma več delnih spremembah, kamor želijo uvrstiti spremembo dela projekta na sistemu vodovoda Muta, ki, kot poudarja Vošner, ustreza kriterijem. Vztraja, da je mogoče to spremembo uvrstiti v aneks, saj gre na številnih drugih lokacijah oziroma v drugih občinah za enake ali še večje spremembe.
"Čudno, da eksteritorialnost zmoti uradnike in jih odvrne od sodelovanja, saj je Slovenija vendarle že od leta 2004 članica EU, za katero velja eden ključnih atributov, in sicer svoboden pretok znanja, blaga, kapitala in ljudi," je povedal Vošner. Programski svet občin je tudi sprejel pobudo Občine Muta, da naj MOP kot posredniški organ pojasni, na kakšnih strokovnih podlagah je sprejel odklonilno mnenje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta