Pristen odnos mladih s perspektivnimi idejami tudi v poslu

Urška Polanc Urška Polanc
29.01.2021 06:32
Na spletnem dogodku Podjetniški zagon za vzpon v 2021 razglasili rezultate 5. natečaja MPIK. Čemu se bodo ljudje nazadnje odpovedali?
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Podjetniški inkubator Ravne Foto: RRA Koroška
Arhiv Rra Koroška

Okoli sto (bodočih) podjetnikov, podpornikov podjetništva, inovativnosti in razvoja na Koroškem je včeraj preko spleta spremljalo dogodek Mrežnega podjetniškega inkubatorja Koroška (MPIK). Da je podjetništvo nepredvidljivo, zahteva celega človeka, podjetniško idejo pa je lažje razvijati v okolju, ki ti ponuja lažji dostop do znanja, infrastrukture, investitorjev in bližnjice do končnih kupcev, je dejal moderator dogodka dr. Peter Merc, ustanovitelj in solastnik več start-up podjetij. S podporo, svetovanjem, mentorstvi prav takšno okolje razvija MPIK.

Tudi s pomočjo letošnjega 5. natečaja so se razvila in nastala nekatera nova podjetja. Razglasili so deset finalistov, ki imajo inovativne in tržno zanimive poslovne ideje, predvsem pa strast do tega, da jih uresničijo. Pri tem ni bilo pomembno, ali je bila ideja za zdaj samo še v glavi ali pa jo že uresničujejo. "Vsaka podjetniška pot se začne s prvim korakom. Pri razvoju naših poslovnih idej ne smemo kopirati tistih, ki so nekaj že naredili. Mogoče vzamemo nekaj najboljšega od njih, način razmišljanja, potem pa moramo graditi svojo inovativno idejo, jo sami razvijati in se pogovarjati s tistimi, ki imajo izkušnje na posameznem področju," je dejal Merc.

Smrčanje, zrak, avto

S svojo idejo Dreamvano, terapevtsko vzmetnico, ki preprečuje smrčanje in izboljšuje spanec, se je na tretje mesto uvrstil Tilen Jeromel. "Smrčanje je pereč problem pri širši populaciji, zato smo se odločili, da to težavo odpravimo. Izdelali smo inovativno vzmetnico, ki ima vzglavje dvignjeno za petnajst centimetrov, kar pripomore k zmanjšanju smrčanja, izboljšanju prekrvavitve," je povedal.

Drugouvrščeni Miran Kert z idejo REO2 - prezračevalni sistemi z rekuperacijo - je pojasnil, da je njihov inovativni prezračevalni sistem enostaven, izdelan iz stiropora, aluminija in lepila. Povezan je z dvema ventilatorjema, ki sta v steni. Ker gre za dolgo pot, je izplen toplote zelo dober, v stanovanju pa je ​ves čas prisoten svež zrak, kar je v tem času, ko je prezračevanje tudi eden od temeljnih pogojev za zdravje, posebno pomembno.

Prvo mesto je pripadlo Katji Pokeržnik z idejo prodajnega avtomata s krpami za brisanje in poliranje avtomobilov v avtopralnicah. "To je super motivacija za naprej, produkt želimo čim prej predstaviti na trgu. Ljudje pogosto perejo avtomobile. Za tiste manj organizirane, ki v avtu nimajo krpe - med njimi sem tudi sama -, je to odlična rešitev, saj bodo lahko po zaključku pranja za dobro ceno (en evro) avto še obrisali," je povedala.

Pozornost lokalne skupnosti

"Smo regija, ki na veliko gradi podjetniške inkubatorje. Skoraj desetletje je bila naša ocena, da je to je neki začetni pogoj v tej zahtevni dejavnosti podjetništva. Gre za dejavnost, ki je v naši lokalni skupnosti zelo dobrodošla. Zanjo se ne odloči vsak, ampak bolj drzni, inovativni ljudje. Vsak si namreč želi varni objem (javne) službe, zato potrebuje posebno pozornost lokalne skupnosti. To pozornost kažemo z izgradnjo teh inkubatorjev, a naša funkcija se nekako neha z izgradnjo štirih sten v dveh nadstropjih, potem pa so na vrsti kolegi iz Koroške regionalne razvojne agencije​, da dodajo našim trdim pogojem mehke vsebine. Danes, zlasti morda v nekih bolj industrijskih okoljih, kamor spadajo naše Ravne, skušamo spodbujati tako dejavnost, da ljudje ne iščejo neke redne službe, ampak se odločijo za ustvarjanje dodane vrednosti s svojimi idejami," je dejal dr. Tomaž Rožen, župan Občine Ravne na Koroškem. ​

Mrežni podjetniški inkubator v Slovenj Gradcu Foto: PC
Arhiv Pc

Maja Voje, mednarodno priznana svetovalka na področju growth marketinga in digitalne transformacije, je opazila, da so se lani marca ljudje sicer prestrašili, a kot so to storili finalisti natečaja, je bil nujen razmislek, kaj še vedno potrebujejo. Kaj so zadnje stvari, ki se jim bodo odpovedali? Sama je navdušena nad inovacijami minulega leta, premikom digitalizacije. Da lahko zdaj lažje naslavlja ljudi po vsem svetu, priključevanje na videokonference pa je lažje tudi z vidika premagovanja geografskih ovir.

Nove pristope pri delu v svojem podjetju, ki je del MPIK, je predstavila tudi mentorica in svetovalka dr. Lucija Čevnik. Primož Suhodolčan, otroški in mladinski pisatelj, pa se je tokrat predstavil še v podjetniški luči. Podjetje Interdiskont z dolgoletnimi izkušnjami dobro sodeluje s kitajskimi partnerji. "Dolga leta smo vzpostavljali dobre in zdrave poslovne odnose. Ljudje smo še vedno socialna bitja, radi imamo ta pristni medsebojni odnos. Popolnoma drugače se lahko dogovoriš za posel, če se pogledaš v oči in stisneš roko," je povedal.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta