Sanacija po vetrolomu: Vreme idealno, a delavcev ni

Urška Polanc Urška Polanc
09.01.2019 21:04

Preverili smo, kakšna je situacija na terenu v črnjanskih gozdovih, kjer je oktobra lani pustošil vetrolom in naredil največ škode. Večina gozdnih površin potrebuje žičničarsko spravilo, sanacija poteka (pre)počasi

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Padlo drevje na območju Koprivne
Andrej Petelinšek

V lanskem oktobrskem vetrolomu, ko je ta po oceni Zavoda za gozdove Slovenije (ZGS) na Koroškem poškodoval 140.000 kubičnih metrov drevja (podrta, izruvana in polomljena drevesa), od tega v zasebnih gozdovih 80 tisoč, preostanek v državnih, je veter večinoma podiral na zahtevnih strmih terenih, zato tu les trenutno spravljajo z osmimi žičnicami. Nova žičnica SiDG se uporablja v državnih gozdovih in ne v zasebnih, kot je bilo prvotno obljubljeno.
Do zdaj je sanacija v zasebnih gozdovih 16-odstotna, v državnih gozdovih pa 5,3-odstotna, nam je povedal Milan Tretjak, vodja območne enote Slovenj Gradec ZGS. Dinamika izvedbe je v veliki meri odvisna od zimskih razmer, predvsem višine snežne odeje in nizkih temperatur. Do zdaj so bili pogoji za izvedbo del optimalni, tudi ta hip je vreme za sanacijo idealno, snega ni, zadeve potekajo tekoče, je povedal. "Narediti moramo veliko, saj bo pri večji zmrzali, višji snežni odeji sanacija zastala. Prvi omejitveni faktor so nizke temperature, drugi pa spomladanska odjuga, ko so lokalne in gozdne ceste težje prevozne, takrat je potrebno omejiti tovor, saj so v nasprotnem primeru ceste preveč poškodovane," je pojasnil Tretjak.

Prišli, a delajo prepočasi

"Prišli so hitro, a za takšne dobre vremenske pogoje delajo prepočasi. Slaba je tudi dinamika odvoza lesa," je povedal Robert Napečnik iz Koprivne, kjer je po podatkih ZGS-ja največ podrtega drevja. V krajevni enoti Črna je poškodovanega skoraj 110.000 kubičnih metrov drevja, od tega samo na območju Koprivne več kot 90 tisoč. Napečniku je veter podrl približno pet hektarjev gozda, ki ga trenutno spravljajo z žičnico. Po velikih obljubah, ki jih je po ogledu terena Črnjanom in Črnjankam dala tudi ministrica za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano (MKGP) Aleksandra Pivec, Napečnik pravi, da država pri sanaciji še ni veliko pomagala. Vse, kar so storili, je, da so GZS-ju naročili, naj čim prej pristopi k zasebnikom. Do zdaj so pri njem sanirali okoli 20 odstotkov uničenega gozda.

Jurij Fortin: "Kaže nam zelo slabo, s takim tempom bo sanacija trajala še nekaj let."
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta