SD in SDS med nasprotovanji in zavezništvi

Urška Polanc Urška Polanc
18.12.2018 17:48

Že peti mandat je prvi mož radeljske občine Alan Bukovnik, prav tako v tem mandatu podžupan ostaja Robert Potnik.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Radlje ob Dravi - občina stavba zgradba
Sašo Bizjak

Če so volitve v Radljah ob Dravi minile brez posebnosti, saj dolgoletni župan Alan Bukovnik, potem ko je drugi kandidat za župana Hubert Robnik po nenavadnem zapletu odstopil, ostal brez protikandidata, je bolj zanimiv povolilni dialog med dvema največjima političnima strankama novega občinskega sveta v Radljah, ki ga sestavljajo štiri stranke. Največ glasov volivcev za 16-članski občinski svet so dobili kandidati SD, prejeli so sedem mandatov, takoj za njimi so kandidati SDS, ki so jih prejeli šest, v občinski svet sta se prebila tudi dva člana Desusa in eden SLS.

Za zdaj en podžupan

Na včerajšnji drugi redni seji je Bukovnik svetnike seznanil, da v vlogi podžupana, tako kot že v prejšnjem mandatu ostaja Robert Potnik z liste SD. "Vesel sem, da so me občani in občanke izvolili, to je velika odgovornost zame. Ne gre za politično funkcijo. Podžupan ne bom samo na papirju, ampak bom delal za občane," je povedal Potnik.

V Radljah ob Dravi so najmočnejši svetniki SD, ki imajo v občinskem svetu sedem svetnikov, takoj za njimi so člani SDS s šestimi svetniki.
Urška Polanc

Razdeljeni kosi pogače

Pričakovano tudi predsednik Komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja (Kviaz) ostaja Potnik, kar je tudi del prve uskladitve med strankama. Že na ustanovni seji so določili pet članov Kviaza, v katerem ima tako po dva predstavnika stranka SD, vse druge stranke pa po enega. "Ker v Kviazu nismo dobili dveh mest, smo enega več želeli pri nadzornem odboru," nam je povedala Helblova. Nadzorni odbor, ki ima sicer sedem članov, sedaj sestavljajo trije člani SD, trije SDS in eden iz Desusa.
Stranke so si že podelile tudi mesta članov v vseh odborih, ki so jih potrdili na ponedeljkovi redni seji. Tako sta v odboru za gospodarstvo, gostinstvo, turizem in gospodarske javne službe kar dva svetnika SDS - predsednik Robert Krivograd in Dejan Kresnik, eno mesto je pripadlo svetniku SD Silvu Pinterju, in po eno članu DeSUS Jožefu Miklavcu in SLS Darinki Mravljak. V odboru za negospodarstvo, družbene dejavnosti in javne službe negospodarstva sta po dve svetnici SD, dve iz SDS in ena iz Desusa. Prav tako sta si SD in SDS razdelila po dve mesti v Odboru za kmetijstvo in gozdarstvo in Odboru za prostorsko planiranje, komunalno infrastrukturo, varstvo okolja ter naravne in kulturne dediščine. SD si je po dve mesti priboril v Odboru za lokalno samoupravo in sodelovanje med občinami in v statutarno-pravni komisija, medtem ko je SDS v vsakem pripadla po ena. "Glede sestave prvih odborov smo zadovoljni, imamo kar tri predsednike," je dejala Helblova.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta