Slovenj Gradec: Starejši potrebujejo lepo besedo in prijazne dogodke

Jasmina Detela Jasmina Detela
12.04.2024 14:48

Zaključena enajsta sezona Bralne značke Toneta Partljiča v slovenjgraški enoti KDS. V tej sezoni so prebirali dela slovenskega metalurga, inovatorja in vsestranskega kulturnega delavca Mitje Šipka.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
KDS Črneče, poslovna enota Slovenj Gradec. V slovenjgraški poslovni enoti že vrsto let poteka medgeneracijsko branje in druženje v okviru Bralne značke Toneta Partljiča
Jasmina Detela

V slovenjgraški enoti Koroškega doma starostnikov (KDS) so pripravili zaključno prireditev v okviru projekta Bralna značka Toneta Partljiča. Projekt, ki poudarja medgeneracijsko druženje, je potekal že enajstič zapored. V tej sezoni so prebirali dela slovenskega metalurga, inovatorja in vsestranskega kulturnega delavca Mitje Šipka

V medgeneracijskem duhu starejši z mlajšimi vsako leto od oktobra do aprila skupaj berejo oziroma jim knjige ali literaturo berejo na glas. Vodja slovenjgraške enote doma Marjana Kamnik je izpostavila, da je bila sezona posebna, saj jim je prebiranje literature o njem in njegovih del odprlo veliko novih stvari. Pogledali so tudi film Pasja pot, kjer nastopa Šipek.

KDS Črneče, poslovna enota Slovenj Gradec. Letošnja gosta zaključne prireditve sta bila Tone Partljič in Biserka Marolt Meden
Jasmina Detela

V projekt se poleg stanovalcev in zaposlenih v domu vključujejo tudi knjižničarke, gimnazijci, zdravstvena šola, osnovnošolci in tudi Koroški medgeneracijski center. Kamnikova ocenjuje, da so njihovi stanovalci izjemni bralci. Pet najbolj aktivnih bralcev v tej bralni sezoni - Marica Koren, Frančiška Novak, Marija Bezjak, Marija Lakovšek in Pavla Perić, je od Partljiča prejelo posebno priznanje. 

Že tretje leto pri bralni znački sodeluje 97-letna Frančiška Novak. "Že od nekdaj sem rada brala, a ni bilo časa, saj sem bila cel dan v službi. Potem sem pletla in kvačkala, pa spet ni bilo časa za branje, zdaj, ko sem že četrto leto v domu, pa imam končno čas za branje. Različne stvari berem, kar mi prinesejo knjižničarke."

KDS Črneče, poslovna enota Slovenj Gradec.
Jasmina Detela

Pri projektu sodeluje tudi knjižnica Ksaverja Meška Slovenj Gradec. Knjižničarki Alenka Obretan Mestek in Darja Hribernik v dom prihajata vsako sredo. "Šipek je bil poseben, široka oseba tudi v strokovnem smislu. Pri njem mi je všeč narečna beseda, ima lepe stavčne forme. Tudi njegova srečanja z Vorancem in njegovimi deli so doživeta in napisana na poseben način. Med njima je povezava. Temu smo dali poudarek vsakič v uvodu bralne urice. Stanovalci ga poznajo in radi so ga brali, nekateri sicer rajši poslušajo, saj slabše vidijo," sta povedali knjižničarki. Dobro obiskane bralne urice imata enkrat na mesec, ostale srede sta v knjižnici ali se družita s stanovalci ter jim bereta po sobah. Domsko knjižnico, kjer je okoli 12 tisoč knjig, redno posodabljajo. Stanovalci berejo tudi knjige, ki jih prineseta knjižničarki. 

Da je kultura med starejšimi večkrat malce pozabljena, zato se trudijo, da jo oživljajo in vzpodbujajo, je dejala direktorica KDS Črneče Katja Šoba Pavlinič. "Pesem, inštrumenti in literatura nas lahko popeljejo iz doma. Mogoče mnogi fizično več ne morejo iz njega, lahko pa gredo skozi literaturo, knjige...," je dejala direktorica in obljubila, da se bodo tudi v bodoče trudili zanjo. Gostja prireditvi je bila poleg Toneta Partljiča tudi svetovalka predsednice države Biserka Marolt Meden, ki je med drugim poudarila, da starejši potrebujejo lepo besedo in prijazne dogodke ter napovedala, da prihodnjič pride s predsednico Natašo Pirc Musar

Čigava dela bodo brali v prihodnji sezoni še niso dorekli. Se pa spogledujejo z avtorji s sosednje Avstrije tudi v luči, da bi lahko sodelovali v programu čezmejnega sodelovanja Interreg Slovenija-Avstrija.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta