Stanovanja gredo za med

Jasmina Detela Jasmina Detela
01.01.2019 12:48

Povpraševanje po stanovanjih večje od ponudbe, predvsem po manjših stanovanjih v nižjih etažah. Cene v Slovenj Gradcu primerljive s cenami v Mariboru in Velenju

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Cene nepremičnin so v regiji najvišje v Slovenj Gradcu.
Arhiv Mo Slovenj Gradec

Na Koroškem je ponudba stanovanj skromna. Zlasti zadnje desetletje je gradnja stanovanj za trg po občinah obstala, kar se odraža pri najemninah, ki so visoke, prav tako tudi cene stanovanj. Prodaja stanovanja se sklene v nekaj dneh, podobno je tudi pri najemu, povpraševanja pa je bistveno več kot ponudbe. Na regijskem trgu izstopa Slovenj Gradec, kjer so cene nepremičnin za okoli 20 odstotkov višje kot v drugih občinah in so primerljive s cenami v Mariboru in Velenju.

Proda se v nekaj dneh

"Slovenj Gradec je drag, pri novejših stanovanjih cene dosegajo tudi 1400 evrov za kvadratni meter, pri starejših med 1100 in 1200 evri," pravi nepremičninska posrednica Vesna Handanović. Kljub temu je zanimanje za stanovanja veliko, manjša se prodajo v nekaj dneh, večja v nekaj tednih.

Cene nepremičnin so v regiji najvišje v Slovenj Gradcu.
Arhiv Mo Slovenj Gradec

​Čakalna lista za najem

Za tiste, ki si nakupa hiše ali stanovanja ne morejo privoščiti, se najem zdi najboljša rešitev. V glavnem so to mladi, ki nimajo redne zaposlitve oziroma so zaposleni za določen delovni čas, pa tudi tuji delavci. A tudi tu se zatika, saj je povpraševanje veliko, ponudba pa bore majhna. "Za 1,5-sobno stanovanje imam na čakalni listi vsaj 20 ljudi," situacijo na trgu najemniških stanovanj v Slovenj Gradcu strne sogovornica. Cene mesečnega najema garsonjere se sicer pričnejo pri 200 evrih, za enosobno stanovanje se gibljejo med 250 in 280 evri, za dvosobno so od 300 do 350 evrov, trisobna in večja stanovanja pa je mogoče dobiti za 400 evrov na mesec ali več.

Zanimivo zaradi bližine meje

Podobno kot v Slovenj Gradcu je čakalna lista za najem tudi na Ravnah na Koroškem, kjer je fond stanovanj nekoliko večji. Na listi je okoli deset ljudi. Na Ravnah so cene sicer za okoli 10 do 15 odstotkov nižje kot v Slovenj Gradcu, podobno velja tudi za Dravograd in Radlje ob Dravi.
Cene manjših in obnovljenih stanovanj na Ravnah dosegajo 1000 evrov za kvadratni meter, na Čečovju tudi 1200 evrov, medtem ko je treba za starejše stanovanje odšteti med 800 in 900 evri. Zaradi bližine Avstrije sta vedno bolj zanimiva kraja Dravograd in Radlje. "Ljudje iščejo stanovanja in manjše hiše pa tudi gradbene parcele, zaradi bližine doma starostnikov so jim privlačne tudi parcele v Črnečah," še pove sogovornica. Cene najema so v omenjenih občinah za okoli 10 odstotkov nižje kot v slovenjgraški.
In kako je s tujci, povprašujejo kaj po nepremičninah? Skorajda ne, odgovori sogovornica. So posamezni primeri, denimo Angleži so kupili hiše v Dravski dolini, a v njih tudi živijo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta