Tri lokacije za tretjo razvojno os pospešeno

Tomaž Ranc Tomaž Ranc
21.01.2019 19:40

Razširjeni sestanek odbora za izgradnjo tretje osi v Slovenj Gradcu je prinesel tolikšen korak naprej, da je mladinska iniciativa napoved protesta "zamrznila"

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dars (desno član uprave Vili Žavrlan) je projektantom naročil proučitev treh lokacij.
Tomaž Ranc

Prvi je pred novinarje stopil Vili Žavrlan, član uprave Darsa, in povedal, da so določili tri lokacije, na katerih bodo delali, da bi zanje (ali vsaj za eno, lahko pa tudi za več) v zaključku letošnjega leta lahko podpisali pogodbo za gradnjo pripravljalnih del. Prva je na Koroškem, drugi na velenjskem koncu. Predlagali so jih projektanti.

Vzporedni postopki

"Gre za priključek proti Podgorju, tu bi pričeli gradnjo dveh viaduktov, enega v dolžini 500 metrov, drugega v dolžini 250 metrov v občini Slovenj Gradec. Druga lokacija je priključek Gaberke, kjer so predvidena večja zemeljska dela in izgradnja dostopne ceste do Premogovnika Velenje, kamor bi se odvažali tudi viški materiala - to je zelo pomembna lokacija in tretja lokacija na območju Velenja, viadukt Škalsko jezero," je dejal Žavrlan.

Dars (desno član uprave Vili Žavrlan) je projektantom naročil proučitev treh lokacij.
Tomaž Ranc

Zakaj prej ni šlo

Na Večerovo vprašanje, kako je mogoče, da se zdaj kar naenkrat da pospešiti, prej pa se ni dalo, je Žavrlan odgovoril: "Ne gre za nek pospešek, česar mi prej ne bi hoteli, po nekih normalnih procedurah bi to seveda trajalo dalj časa. Vendar bomo zdaj vse peljali vzporedno, tudi investicijski program bo izdelan na podlagi idejnega projekta in ne projekta za pridobitev gradbenega dovoljenja. Finančne rizike bomo skušali zajeti z varnostnim faktorjem."
Dars naj bi projekt financiral iz lastnih sredstev, dobil pa je tudi zagotovila ministrstva, da bo lahko najel še posojila do višine 50 odstotkov investicijske vrednosti. Državna sekretarka na ministrstvu za infrastrukturo Nina Mauhler je dejala, da bo ministrstvo Darsu, če bo treba, pomagalo pri pridobivanju soglasij in odkupih zemljišč, kjer da bodo ključno vlogo lahko odigrale tudi občine, in izrazila upanje, da se pričetek gradnje na severnem delu na odseku Velenje - Slovenj Gradec lahko začne že letos: "Tudi pri umeščanju trase Slovenj Gradec - Otiški Vrh in naprej Otiški Vrh - Holmec iščemo rešitve, danes je pričakovan tudi sestanek med ministrico Bratuškovo in ministrom Lebnom na temo, kako umeščanje pospešiti."
Naslednji operativni sestanek bo 6. marca, je povedal član neformalnega odbora, ki spremlja gradnjo tretje osi, Matic Tasič. Takrat naj bi preverili, ali gredo zadeve v to smer, kot so zastavljene, pri umeščanju v prostor pa bodo večji poudarek dali temu, kaj narediti, da bi bili roki umestitve v prostor čim krajši in da bi bili čim prej sprejeti državni prostorski načrti tudi na odsekih Slovenj Gradec - Dravograd in Dravograd – Holmec.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta