V Črni na Koroškem bo eden od petih evropskih inovativnih in trajnostnih mostov

Urška Polanc Urška Polanc
06.05.2024 11:00

V okviru evropskega projekta Circuit bodo zgradili pet mostov, slovenskega v Črni. Gre za izgradnjo novega mostu čez reko Mežo, zamenjal bo most, ki je bil močno poškodovan v poplavah avgusta lani.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Črna, med centrom in naseljem Rudarjevo
Andrej Petelinšek

Nedavno so se v Črni na Koroškem mudili člani mednarodnega konzorcija projekta Circuit, ki ga na področju trajnostne gradnje prometne infrastrukture financira Evropska unija. V njem kot partner sodeluje tudi občina Črna na Koroškem. Zgradili bodo pet demonstracijskih mostov v petih državah, in sicer na Hrvaškem in Nizozemskem, v Španiji in Italiji ter v Sloveniji. Slovenskega bodo zgradili v Črni na Koroškem. Gre za novi most čez reko Mežo, ki bo zamenjal most, ki je bil močno poškodovan v poplavah avgusta lani.

Pri postavitvi pilotnega mostu bodo implementirane tri vrste inovativnih tehnologij: izvedba krajnih opornikov z armirano zemljino in vertikalno čelno steno, modularna prekladna konstrukcija, primerna za razgradnjo, in uporaba digitalne proizvodnje za izdelavo varovalne ograje.

Črna na Koroškem
Občina Črna

Vse tri inovativne tehnologije uporabljajo materiale in elemente iz sekundarnih virov ter tako demonstrirajo priložnosti za krožno gospodarstvo v gradbeništvu. S ponovno uporabo nosilcev v poplavah poškodovanega mostu in uporabo poplavnih naplavin za izvedbo opornikov se s projektom Circuit na inovativen način pridružujejo popoplavni obnovi.

Člani konzorcija so si z županjo Črne na Koroškem Romano Lesjak ogledali lokacijo mostu in drugo poškodovano infrastrukturo. Dan so zaključili z obiskom Podzemlja Pece, kjer so se seznanili še z rudarsko zgodovino ter z njo povezano tehnično in kulturno dediščino Mežiške doline. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta