V Slovenj Gradec prihaja festival, ki mu daleč naokoli ni para

Nejc Strojnik Nejc Strojnik
12.06.2024 06:00

Konec tedna se bo Slovenj Gradec znova vrnil stoletja nazaj v čas. Srednjeveški preludij, obljublja družina Perger, ki bdi nad priljubljenim festivalom, bo vsebinsko še posebno bogat.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vsi, ki sodelujejo pri organizaciji festivala, samo prostovoljcev je več kot 50, na koncu prejmejo priznanje na ročno izdelanem papirju.  
Nejc Strojnik

Vse moraš delati z ljubeznijo, srcem in dušo, nam je med sprehodom po novih proizvodnih prostorih dejal Hrabro Perger. Upravičeno ponosen na bogato medičarsko, lectarsko in svečarsko dediščino, ki jo njegova družina neguje vse od leta 1757. Nekoliko mlajša, približno štirideset let pa je stara tradicija srednjeveških dni, ki jih zadnje desetletje poznamo pod imenom Srednjeveški preludij. Festival v Slovenj Gradec vsako leto privabi številne posameznike in skupine, ki se ukvarjajo s tovrstno umetnostjo, tudi svetovno znane, ki sodelujejo pri ustvarjanju hollywoodskih filmov. "Ponosni smo, da se najboljše skupine z veseljem odzovejo, pravijo, da je tukaj najboljša energija. Zdaj že vedo, da naša prireditev poteka tretji konec tedna v juniju, in si vedno rezervirajo čas. To je za nas največje priznanje, da nam jih ni treba prositi, se boriti z drugimi festivali, tudi svetovnimi," pravi Lucian Perger.

Robert Tisnikar

Oblast v mestu prevzema Hrabroslavius VIII.

Bogato srednjeveško dogajanje se bo v centru Slovenj Gradca začelo v soboto zjutraj in bo, z izjemo nočnega časa, praktično neprekinjeno trajalo do nedelje zvečer. Največja novost bo nastop skupine Gozd strahov, ki se je širši javnosti predstavila tudi v zadnji izvedbi šova Amerika ima talent. Obiskovalce čakajo tri predstave, ki so jih pripravili posebej za koroški festival. "Ko smo se dogovarjali, so me vprašali, kakšen je naš oder, ali je dovolj velik. Rekli so, da imajo veliko rekvizitov, samo krsta da je težka 800 kilogramov. Zanimiv bo tudi nastop mladega čarodeja, ki nastopa pod umetniškim imenom Matriks, novost bo jahanje konjev. Prav tako se veselim sekanja največjega bio bonbona vseh časov. Srednjeveški bonbon, ki mu pravimo cuker brez cukra. Edino sladilo je med, receptura pa čisto srednjeveška, naravna. Mi sicer pravimo, da nimamo receptov, ampak skrivnosti. Recepte imajo zdravniki (smeh). Vedno stremimo k temu, da je prireditev boljša. Kot pri vsaki stvari tudi tukaj hočem, da je vse popolno," pove Hrabro Perger, ki v ospredje še vedno postavlja svojo žal pokojno ženo Leo. "Ona je bila gonilna sila, ne jaz. Mi zdaj vztrajamo, saj želimo, da se tradicija nadaljuje."

Tomo Jeseničnik

Eden od vrhuncev bo zdaj že tradicionalna licitacija gigantskega, kar 15-metrskega grajskega medenjaka, pri kateri bodo sodelovali grajska gospoda, gostujoči vitezi in slovenski župani. Kot vsako leto bo tudi letos, tako obljublja, slovenjgraški župan Tilen Klugler naredil vse, da medenjak ostane v domači občini. Čeprav se zaveda, da bo zaradi tega moral kar globoko seči v žep. V času Preludija bo tudi spremenil ime, za dva dni bo postal Tilenius I., oblast v mestu pa bo prevzel Hrabroslavius VIII. "Upam, da bo vladal dobro, kot vlada v svoji firmi. Saj veste, hitro se lahko kaj zgodi (smeh, op. p.). Res se že veselim dogajanja, uživam tudi v tem, ko se preoblečem v srednjeveška oblačila. Čisto drugače je, ko se poistovetiš z dogajanjem, zato apeliram na lokalne gostince, da se tudi oni čim bolj zlijejo s srednjim vekom, saj potem mesto še dodatno zaživi," pravi Klugler. Župan v luči preludija, ki pomeni uvodni stavek v nekaj, kar bo sledilo, napoveduje pestro poletno dogajanje v mestu.

Barantanje in plačevanje z novčiči

Festival v Slovenj Gradec privabi številne obiskovalce od blizu in daleč. Poleg družin in individualnih gostov je vedno več skupin, ki pridejo z avtobusi, tudi iz tujine. "Moramo biti inovativni, drugačni, da privabimo ljudi. Konkurenca je huda. Pri nas bosta dva dneva polna zabave, vrhunskih doživetij, spet pridejo Dunking Devils, na voljo bosta avtohtoni srednjeveška hrana in pijača, prišli bodo najboljši srednjeveški obrtniki, spektakularni bodo viteški boji, obeta se ognjeni šov, človeški katapult …" delček dogajanja naniza Lucian Perger. "Pozabiti ne smemo niti na to, da bomo plačevali s slovenjgraškimi novčiči, zlatnik bo vreden pet evrov, srebrnik tri, bakreni novčič pa en evro. Tista dva dni se v Slovenj Gradcu še gate lahko kupijo z novčiči," malo za šalo, malo zares pove Hrabro. Župan pa doda: "V srednjem veku se je barantalo, zato barantajte in ne plačajte polne cene."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta