Večer z Dragom Jančarjem: po plasteh individualnih usod in kolektivne zavesti

Petra Lesjak Tušek Petra Lesjak Tušek
10.02.2023 06:30

Koroško občinstvo potrdilo, da zanimanje bralcev za odmevni, zdaj že kultni roman To noč sem jo videl ostaja tudi po 13 letih od prve izdaje

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Drago Jančar in Kristian Koželj med pogovorom v razstavišču knjižnice 
Petra Lesjak Tušek

Odličen podaljšek praznovanja kulturnega praznika je bil četrtkov literarni večer s pisateljem Dragom Jančarjem, ki je pričakovano povsem napolnil razstavišče Koroške osrednje knjižnice. Pogovor, ki ga je s pisateljem vodil celjski knjižničar, pesnik in pedagog Kristian Koželj, je bil osredotočen na zdaj že kultni Jančarjev roman To noč sem jo videl in je prečesaval dimenzije razumevanja človeških usod, ki so, kot sta ugotavljala gosta knjižnice, zadele, pretresle in prevzele bralce.

Drago Jančar je nagovoril številno občinstvo v razstavišču Koroške osrednje knjižnice
Petra Lesjak Tušek

Za roman tudi po 13 letih od prvega izida in prek desetih natisih (nazadnje založbe Beletrina, pri kateri je izšel tudi pisateljev zadnji roman Ob nastanku sveta) vlada veliko zanimanje. Preveden je že v skoraj 30 jezikov, nazadnje v bolgarski jezik. Prav ta konec tedna se Jančar, kot je povedal koroškemu občinstvu, odpravlja v Bolgarijo, kjer bo gostoval ob predstavitvi novega prevoda. Roman je tudi zvočna knjiga, predvajana na programu Ars, številne odzive je imela tudi njegova odrska uprizoritev (koprodukcija Drame SNG Maribor s Cankarjevim domom Ljubljana, z dunajskim Burgteatrom in s srbskim Jugoslovenskim dramskim pozorištem režiserja Janeza Pipana), ob kateri je bil Jančar zadovoljen. Vse predstavljive okvirje je presegel z nagradami in nominacijami zanje tako v slovenskem kot mednarodnem merilu (kresnik, kresnik desetletja, leta 2014 je prejel francosko nagrado za najboljšo tujo knjigo, bil pa nominiran še za knjižne nagrade v Franciji, Rusiji in na Poljskem).

To noč sem jo videl, zadnji natis romana pri Beletrini
Petra Lesjak Tušek

"Najraje bi se naredil skromnega, me je samega presenetilo. Zdelo se mi je, da pišem zgodbo, ki me je prevzela, pretresla in nisem sanjal, da bo uspešnica. Ljudi je na neki točki zadela," je razlagal Jančar, ki je na Koroškem spomnil, da je del romana napisal prav tam, in sicer na kmetiji nad Slovenj Gradcem, kjer je najel hiško in delal. Sredi zgodovine človeškega življenja so ljudje, ki so hoteli le preživeti, skoraj ni družine, ki ne bi bila tako ali drugače povezana s strašno vojno, je opisoval Jančar. Da v delu ne gre za politiko, ideologijo, ampak za poskus globljega razumevanja človeških usod, hkrati pa za fiktivno obdelavo zgodovine trenutka, ki izhaja iz realnih virov; osrednji lik Veronika Zarnik je pripovedovalce zaznamovala na močan način; v pretresljivih pripovedih pa so tudi trenutki sreče, lepote, narave, glasbe, sta razpravljala literata. Govorila sta o spominu in pozabi, vseprisotnih občutkih krivde, kako ostane gorje, ne le premaganim, temveč tudi zmagovalcem, pa tudi o empatiji do literarnih likov, ki jo, kot je izpostavil Koželj, avtor odlično zmore sam in jo hkrati prenese do bralcev. Ta in še nekatere primerjave Koželja v pogovoru, pa tudi iz občinstva, so pozitivno presenetile, nagovorile Jančarja. Govoril je tudi o tem, kako nikoli ni verjel, da lahko literatura spreminja življenja, a ocenil, kako se je vendarle izkazalo, da lahko ponuja možnost sprave na majhnem fragmentu, ko individualne usode prehajajo v kolektivno zavest.

Drago Jančar v pogovoru in ob knjigah v Koroški osrednji knjižnici
Petra Lesjak Tušek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta